ABD, Gazze için acil ateşkes çağrısını veto etti!

Son dakika haberi: ABD, BMGK'da Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

GİRİŞ 08.12.2023 23:54 GÜNCELLEME 09.12.2023 11:33
Bu Habere 285 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

BMGK'de Birleşip Arap Emirlikleri ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 80'den fazla ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, düzenlenen acil oturumda oylandı.

Tasarı, daimi üye ABD tarafından veto edildi.

İngiltere "çekimser" oy kullanırken diğer 13 üye "evet" oyu kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Şartı'nın 99. maddesini işleterek Konseye gönderdiği mektuba atıfta bulunulan karar tasarısında, Gazze Şeridi'ndeki korkunç insani durum ve Filistin halkının çektiği acılara işaret edilerek tüm sivil toplumların korunması gerektiği belirtiliyordu.

Acilen insani ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısında, tüm taraflara özellikle sivilleri koruma konusunda uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılıyordu.

Karar tasarısında, tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep ediliyordu.

ABD'nin BM Daimi Temscilisi Robert Wood, karar tasarısında Hamas'ın kınanmadığını, bazı Konsey üyelerinin bu konuda sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

GUTERRES 99. MADDEYİ İŞLETMİŞTİ

Genel Sekreter Guterres, görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı'nın 99. maddesini işletmiş ve 6 Aralık'ta BMGK'ye mektup göndermişti.

Guterres, "Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil." ifadelerini kullanmıştı.

BMGK'de 7 Ekim'in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım'da kabul edilmişti.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 285
  • Osman 5 ay önce Şikayet Et
    İsrail orada yenilecek Allah'ın izniyle,
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    ASLINDA ABD DİYE BİR ÜLKE YOK BENİM GÖZÜMDE YAHUDİLER TARAFINDAN KUŞATILMIŞ ZİNCİRİ YAHUDİLER ELİNDE ZULUM ŞER ODAKLI BİR ÜLKE BUNDAN SONRA DA A.B.D BU ÜLKENİN ÜRÜNLERİNİDE BOYKOT EDELİM ARTIK BATIYOR DÜNYA SAVAŞI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR YETER ARTIK UYAN MÜSLÜMAN UYAN BİRLEŞ MÜSLÜMAN SUSTUKÇA ACILAR KATLANARAK BÜYÜCEK A.B.D KENDİ ÜLKESİNDE ADALET YOKKİ DÜNYAYA ADELET GETİRSİN sonun yakın
    Cevapla
  • Yunus Gündoğan 5 ay önce Şikayet Et
    Yahudi ve hırıstiyanlar bir birlerinin dostudur bizim ebedi düşmanı mizdir
    Cevapla
  • Hfhhfgh 5 ay önce Şikayet Et
    Amerika israil ve safinda yer alan her sahis cehennem odunudur inşallah bu dünyaninda köpekleri olacaklar
    Cevapla
  • Hfhhfgh 5 ay önce Şikayet Et
    Amerika israil ve safinda yer alan her sahis cehennem odunudur inşallah bu dünyaninda köpekleri olacaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çoban şans eseri buldu! Tam 470 metre uzunluğunda
4 yılda 31 milyar liralık katkı sağladı! Türkiye'de birinci Dünya'da 2. sırada...