Macron'a laiklik tepkisi: Saraydaki dini tören kriz çıkardı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Elysee Sarayı'nda düzenlettiği bir Yahudi dini töreni, ülkede laiklik tartışmalarını alevlendirdi. Siyasi yelpazenin farklı kanatlarından partiler, Macron'u, "Cumhuriyet'e ihanet etmek"le suçladı.

GİRİŞ 09.12.2023 15:06 GÜNCELLEME 09.12.2023 17:24
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz günlerde, Elysee Sarayı'nda Hanuka (Işıklar) Bayramı için bir tören düzenletmiş, Fransa Başhahamı Haim Korisa'yı da bu törene davet etmişti. Bu davetin kabul edilmesi, Macron'un anti-semitizmle mücadelesinin ödüllendirilmesi olarak görülmüştü.

Fakat törenin videosu sosyal medyada paylaşıldıktan sonra büyük bir laiklik tartışması başladı.

Farklı görüşlerden yorumcular, laik bir ülkede cumhurbaşkanlığı sarayında bir dini tören düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Cannes Belediye Başkanı ve sağcı bir muhalif olan David Lisnard, "Bildiğim kadarıyla ilk defa böyle bir şey oluyor. Bu sekülerliğin ihlalidir." dedi.

Oksitanya Bölgesel Konseyi Başkanı, sosyalist Carole Delga da "Elysee bir dini mekan değildir. Laiklikten ödün veremezsiniz." diye konuştu.

Solcu Boyun Eğmeyen Fransa'dan Alexis Corbiere ise, "Macron bunu diğer dinler için de yapacak mı? Yoksa sadece bazılarını mı seçecek?" diye sordu ve bunun tehlikeli bir döngüye yol açabileceği uyarısında bulundu.

Fransa'daki Yahudilerin bir kısmı da bu törenin doğru olmadığı görüşünde. Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi Başkanı Yonathan Arfi, "Böyle bir şeyin tekrarlanmasına izin verilmemeli." dedi ve ekledi:

"Fransa Yahudileri laikliği her zaman koruyucu bir kural ve özgürlüğün yasası olarak görmüştür. Laikliği zayıflatan her şey Yahudileri de zayıflatır."

MACRON: PİŞMAN DEĞİLİM

Macron ise, bu kararından pişman olmadığını söyleyip "Cumhurbaşkanı dini bir eylemde bulunsaydı veya bir törenin parçası olsaydı bu laikliğin ihlali olurdu. Ama böyle bir şey olmadı." dedi.

Macron'un 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'ya dair politikaları da eleştiriliyor. Yorumcular, Macron'un bir gün İsrail'in söylemine yakın konuşurken, diğer gün Arapların görüşlerine yakın fikirler beyan etmesini, ülkedeki büyük Yahudi ve Müslüman topluluklarının desteğini alma isteği olarak görüyor.

Bu durum Fransa Dışişleri Bakanlığı'nda da rahatsızlık yaratmış gözüküyor. Liberation gazetesine konuşan ve adını açıklamayan bir eski bir diplomat, "Macron bir gün İsrail'in Gazze'yi yerle bir etmesine yardım edecekmişçesine konuşuyor, iki hafta sonra BBC'de İsrail'e 'bebek katili' diyor. Bütün bunların iç politikayla ilişkili olduğunu biliyorum ama böyle yaparak önce Müslümanları sonra da Yahudileri ötekileştirmiş oluyor." diye konuştu.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Din İle Devlet İşleri Ayrı Olamaz Nokta
    Cevapla
  • Yavuz Sultan Selim 4 ay önce Şikayet Et
    Tüm laisizmin arkasında yahudiler vardır, kendi çoğunluk olduğu israil gibi ülkelerde laiklik olmaz, ama azınlık olarak yaşadıkları ülkelerde ise laisizmi pohpohlarlar.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    kendi çocuklarına okulda din eğitimi mecburi bize gelince laiklik din olmaz niye bozulunca istiyorlar
    Cevapla
  • Mucahit 4 ay önce Şikayet Et
    Cennet vatanimiza laiklik nereden geldiği belli oldu ülkeyi bu hale getirenlerin Allah hem bu dünyada hem ahirette kahrı perişan etsin inşallah laiklik diye diye ülke ne hale geldi yaklaşan belalara musibetlere hazır olun
    Cevapla
  • Cesur 4 ay önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu amcanın bu işte parmağı var. İlk sinyaller gelmeye başladı. Fransa’da yapılacak cumhur başkalığı seçiminde aday olursa hiç şaşırmam. Türkiye’de olamadı belki Fransa’da olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı