İngiltere'de, mültecileri Ruanda'ya sürme planı onaylandı

İngiltere'de, sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi amaçlayan planın ilk aşaması onaylandı. Kasım ayında Yüksek Mahkeme'nin reddettiği ilk planda neler değişti de yeni plan kabul edildi? İşte detaylar.

İngiltere'de, mültecileri Ruanda'ya sürme planı onaylandı
İngiltere'de, mültecileri Ruanda'ya sürme planı onaylandı
GİRİŞ 14.12.2023 09:35 GÜNCELLEME 14.12.2023 13:28
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İngiltere'de milletvekilleri, sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planını canlandırmak için geçtiğimiz haftalarda hazırlanan acil durum yasa teklifinin lehine oy kullandı.

Yasa teklifi Avam Kamarası'ndaki ilk oylamayı 44 farkla geçti. Ancak yasanın yeni yılda yeniden gündeme alınması ve üzerinde tekrar oylama yapılması bekleniyor.

İngiltere’de Yüksek Mahkeme, Kasım'da hükümetin sığınmacıları Ruanda’ya göndermek için hazırladığı ilk planın yasalara aykırı olduğuna hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme aynı kararda, Ruanda'nın "sığınmacıların güvenliğine dair verdiği vaatlerin bir kısmını yerine getirmeyen, imzaladığı anlaşmalara riayet etmeyen bir ülke izlenimi verdiğini kaydetmişti.

Buna karşılık hükümet, Ruanda ile iltica sürecini güçlendirmek için Ruanda devleti ile yeni bir anlaşma imzaladı ve bu ülkenin "güvenli" olduğunu ilan ettiği yeni bir yasa teklifi hazırladı.

Hükümet, yeni yasanın göçmenleri botlarla ülkeye yasa dışı giriş yapmaktan caydırmak için tasarlandığını açıklıyor.

Başbakan Rishi Sunak, sığınma başvurusu yapanların Ruanda’ya gönderilmesini ve başvurularının bu ülkede değerlendirilmesini amaçlıyor.

Ancak oylama öncesinde Muhafazakar Parti milletvekilleri arasında yasanın içeriği konusunda anlaşmazlıklar yaşandı. Bazı milletvekilleri tasarıya karşı oy kullanacaklarını söyledi.

Muhafazakar Parti'de sola daha yakın konumlanan milletvekilleri yasanın bu haliyle kabul edilebileceğini ancak kesinlikle ötesine gitmemesi gerektiğini söylerken partinin sağındaki vekiller yasanın yetersiz olduğunu savundu ve İngiltere'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çıkmasını önerdi.

Oylamada toplamda 350 Muhafazakar Parti milletvekilinden 313'ü tasarının lehine oy kullanırken 37'si çekimser kaldı. Karşı oy kullanan olmadı.

Muhalefette ise tasarıya karşı oy kullanan sayısı 270, çekimser kalan sayısı ise 21 oldu.

Bu oylama, Rishi Sunak için mecliste kendisine destek olduğunu ispatlamak için bir fırsat olarak değerlendiriliyordu. Oylamayı kaybetmesi durumunda partisi içinde bir isyan yaşanabilir ve başbakanın istifası talep edilebilirdi.

Yüksek Mahkeme neden ilk Ruanda planını engellemişti?

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak bir süredir Manş Denizi’nden botlarla ülkeye yasa dışı giriş yapanların sayısını azaltmayı hedefliyordu.

Sunak, Ruanda planının ilk aşamasında sığınma başvurusu yapanların Ruanda’ya gönderilmesini ve başvurularının bu ülkede değerlendirilmesini planlıyordu.

Bu yöndeki girişimleri, sığınmacıların bulunduğu bir uçak Ruanda'ya doğru havalanmak üzereyken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "Buna karşı açılan davalar sonlanana kadar kimse gönderilmemeli" kararıyla boşa düşmüştü.

Ardından İngiltere Yüksek Mahkemesi Kasım'da oybirliğiyle Ruanda planının hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti.

Mahkeme, Ruanda'ya gönderilecek sığınmacıların kendi ülkelerine geri gönderilme riski altında olacağını söylemişti. Bu da İngiltere'nin taraf olduğu, işkence ve insanlık dışı muameleyi yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali anlamına geliyordu.

Kararda ayrıca Ruanda'nın kötü insan hakları sicili ve geçmişte mültecilere yönelik muamelesine ilişkin endişelere de yer verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), mahkemeye verdiği bilgide Ruanda'nın 2020-2022 yılları arasında Afganistan, Yemen ve Suriye'den gelen kişilerin sığınma taleplerinin tamamını geri çevirdiğini söyledi.

Ruanda hükümeti ise mahkeme kararını reddetti ve, "İnsani sorumluluklarımızı ciddiye alıyoruz ve bunları yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Yeni teklif neleri içeriyor?

İngiltere hükümeti, milletvekilleri tarafından onaylanması gereken yeni yasa teklifinin Ruanda'nın güvenli bir ülke olduğunu açıkça ortaya koyduğunu öne sürüyor.

Hükümet, İngiliz yargıç ve mahkemelerinin İngiltere İnsan Hakları Yasası'nın bazı bölümlerini göz ardı etmelerini istiyor.

Yeni yasa tasarına göre sığınmacılar, kişisel durumlarına bağlı olarak Ruanda'ya gönderilmelerine itiraz edebilecek.

Ancak bakanlar bireysel davalar sürerken AİHM'in Ruanda'ya gönderilecek uçakları engelleme yönündeki emirlerini görmezden gelebilecek.

Bazı Muhafazakar Partili siyasetçiler yasanın mahkemeler tarafından tekrar engellenme riski olduğunu düşünüyor. Diğerleri ise yasanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtiyor.

Ruanda ile yapılan yeni anlaşma neleri içeriyor?

İngiltere 5 Aralık'ta Ruanda ile yeni bir göç anlaşması imzaladı.

İçişleri Bakanı James Cleverley, bu anlaşmanın sığınma talebinde bulunmak üzere Ruanda'ya gönderilen herhangi bir kişinin geri gönderilme riski altında olmayacağını garanti altına aldığını iddia etti.

Anlaşmanın diğer bölümlerinde ise şunlar yer aldı:

  • Ruanda'nın yükümlülüklerine uymasını sağlamak için yeni bir bağımsız izleme komitesinin oluşturulması
  • İngiltere'nin, İngiliz ve İngiliz Milletler Topluluğu yargıçlarının yeni bir temyiz sürecine başkanlık etmeleri için ödeme yapması
  • İngiltere'nin ayrıca Ruanda'ya yerleştirilen kişilerin konaklama ve yaşam masraflarını beş yıla kadar ödemesi
KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 7
  • Haaki 4 ay önce Şikayet Et
    Dünyada Yoksul ülkelere Ortadogu Afrika iskal Eden Yasiyamaz Hale Getiren Abd İngiltere Almanya Fransa İtalya çekilin Deymeyin Topraklarına mülteci duruma düşmezler şimdide Kovuyorsunuz Haksizlik Degilmi
    Cevapla
  • gariban 4 ay önce Şikayet Et
    Suriye'de şavaş bitti Suriyeli ve diğer yabancılar ülkelerine dönmeli bence
    Cevapla
  • Mustafa Gezer 4 ay önce Şikayet Et
    Ahlaktan yoksun Hristiyan Avrupa zamanında Afganistanı,Afrikayı sömürdünüz şimdide sömürülen o fakir düşürdüğünüz ülkelerin garip insanlarını bilmedikleri yerlere gönderiyorsunuz.
    Cevapla
  • fakir 4 ay önce Şikayet Et
    Çok isabetli olmuş. Darısı Suriyeli ve kaçak göçmen istilası altında olan ülkemize..
    Cevapla
  • Aslı gibi. 4 ay önce Şikayet Et
    Fakir lakablı isimle yazmışsın ama senin kalbin fakir..Sizin gibiler Avrupa ülkesinden gelen göcmenlere ses çıkartmazsınız..Ama müslüman göcmenlere gitsinler dersiniz.. Rabbim merhamet versin kalplerimize..
    Cevapla
  • Barış Karaca 4 ay önce Şikayet Et
    Abd ve Avrupa birliği ülkeleri,göçmenlere E Ş Ş E K gibi bakmak zorunda ! O göçmenlerin ülkelerini sömürenler onlar çünkü! Kendi vatandaşlarına sus payı olarak imkan sunuyorlar!
    Cevapla
  • Arife gerekmez tarif 4 ay önce Şikayet Et
    Yalnız bunların ne kadar oynak bir millet olduğunu ödediğimiz paraların karşılığı gelmemiştir yani ruandayla beş sene bakarım demiş altı ay sonra buda biter bu mahluklar ile hiçbir zaman anlaşma olmaz söz nedir bilmez ama göç sirkülasyonu devam eder bakalım nasıl engellerler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar