ABD ve Avrupa'dan İsrail'e peş peşe tepkiler! Çark etmeye başladılar

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri zorla yerinden ederek topraklarından göndermek için bazı ülkelerle gizli görüşmeler yaptığına yönelik çıkan haberlere, başta BM olmak üzere dünyadan tepkiler yağıyor.

GİRİŞ 03.01.2024 21:36 GÜNCELLEME 04.01.2024 16:03
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri zorla yerinden ederek topraklarından göndermek için bazı ülkelerle gizli görüşmeler yaptığına yönelik çıkan haberlere, başta BM olmak üzere dünyadan tepkiler yağıyor. 

İsrailli analist Brizon: 'Sahi neden yerleşimciler İsrail’den sınır dışı edilmiyor?'İsrailli analist Brizon: "Sahi neden yerleşimciler İsrail’den sınır dışı edilmiyor?"

BM: "GAZZE NUFUSUNUN YERİNDEN EDİLMESİ SOYKIRIMDIR"

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri zorla yerinden ederek topraklarından göndermek için bazı ülkelerle gizli görüşmeler yaptığına yönelik çıkan haberlerin ardından BM Barınma Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Rajagopal, “Gazze nüfusunun zorla gönderilmesi, özellikle de çok sayıda çocuk olduğu düşünüldüğünde bu bir soykırım eylemidir. Gazze nüfusunun zorla nakledilmesi, özellikle de çok sayıda çocuk olduğu düşünüldüğünde, bir soykırım eylemidir. Kongolu veya diğer devlet yetkilileri, herhangi bir nüfus transferini kabul etmeleri halinde soykırıma yardım ve yataklıktan suçlu olacaklardır” dedi.

AB: "ZORLA YERİNDEN ETMELER ULUSLARARASI HUKUK'UN AĞIR BİR İHLALİ OLARAK KESİNLİKLE YASAKTIR"

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in “Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdiklerine” dair açıklamalarına bir tepkide AB'den geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı açıklamada, “İsrailli bakanlar Ben-Gvir ve Smotrich'in Gazze'deki Filistinli nüfusun göç etmesi için bir plan çağrısında bulunan kışkırtıcı ve sorumsuz açıklamalarını şiddetle kınıyorum. Zorla yerinden etmeler Uluslararası İnsancıl Hukuk’un ağır bir ihlali olarak kesinlikle yasaktır ve kelimeler önemlidir” dedi.

ABD BİLE TEPKİ GÖSTERDİ: "KIŞKITICI VE SORUMSUZCA"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı yazılı açıklamada, Ben-Gvir ve Smotrich düşüncelerini "kışkırtıcı ve sorumsuzca" şeklinde niteleyerek ABD’nin Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan açıklamaları reddettiğini belirtti.

Bu tür söylemlerin İsrail hükümetinin politikalarını yansıtmadığının Başbakan Binyamin Netanyahu dahil İsrailli yetkililer tarafından kendilerine defalarca söylendiği bilgisini paylaşan Miller, bu tür açıklamaların derhal durması gerektiğini kaydetti.

İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sosyal medya hesabından ABD'nin açıklamasına tepki gösterdi. Ben-Gvir yaptığı açıklamada, "ABD'yi büyük takdir ediyorum ama kusura bakmayın, Amerikan bayrağındaki yıldızlardan biri değiliz. ABD, bizim en iyi dostumuzdur ama her şeyden önce İsrail devleti için en iyisini yapacağız." ifadelerini kullandı.

FRANSA, "GAZZE'DEKİ FİLİSTİNLİLERİN GÖÇ ETMELERİ" ÇAĞRISINI KINADI

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail hükümetinin, Filistinlilerin kendi topraklarında nerede yaşamaları gerektiğine karar verme yetkisi olmadığı" belirtildi.

Açıklamada, Paris yönetiminin, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin bölgeden göç etmelerini, Gazze'de Yahudi işgalcilerin yeniden kurulmasını ve buranın işgal edilmesini isteyen İsrailli Bakanlar Ben-Gvir ve Smotrich'in açıklamalarını kınadığı ifade edildi.

"İsrail'i sorumsuz ve gerilimi körükleyen bu tür provokatif açıklamalardan kaçınmaya çağırıyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, halkı zorla yerinden etmenin, Cenevre Sözleşmeleri ve Roma Statüsü'ne göre uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlali olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nin ve Gazzelilerin geleceğinin, İsrail'in yanında barış ve güvenlik içinde yaşayacak "birleşmiş bir Filistin devletinde" yattığı değerlendirmesine yer verildi.

BİR TEPKİ DE ALMANYA'DAN GELDİ: "MÜMKÜN OLAN EN ŞİDDETLİ ŞEKİLDE KINIYORUZ"

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir'in, "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdikleri" yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Bu tür açıklamaların sorunun çözümüne yararı olmadığını dile getiren Fischer, "İki bakan (Smotrich ve Ben-Gvir) tarafından yapılan açıklamaları mümkün olan en şiddetli şekilde reddediyoruz." dedi.

İsrailli hak örgütü: 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 242 işgalci şiddeti belgelendiİsrailli hak örgütü: 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 242 işgalci şiddeti belgelendi

Fischer, Tokyo'da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda buna ilişkin tutumun çok net bir şekilde ortaya konulduğunu belirterek "Filistinlilerin Gazze'den zorla çıkarılması ve Gazze Şeridi'nin topraklarının küçültülmesi de söz konusu olmamalıdır." diye konuştu.

SLOVENYA: "GAZZELİLERİN YERİNDEN EDİLMESİNİ REDDEDİYORUZ"

Slovenya Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Slovenya, İsrail hükümeti üyelerinin Filistinlilerin Gazze'den kitlesel olarak yerinden edilmesini öneren son açıklamalarını reddediyor." ifadesine yer verildi.

Paylaşımda, "Filistin halkının Gazze'den herhangi bir şekilde yerinden edilmesi uluslararası hukuka aykırıdır ve uygulanabilir iki devletli çözüm umutlarını daha da tehlikeye atmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesine işaret edilen paylaşımda ayrıca, "Gazze'deki sivil halkın korunması çağrımızı yineliyoruz." denildi.

NELER YAŞANMIŞTI?

İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdiklerini" açıklamıştı.

Ben-Gvir, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, göç edecek Filistinlilerin işgali konusunda, "Dünyada bizlere yardım edecek ortaklarımız var." ifadelerini kullanmış ancak bu ortakların kimler ve hangi ülkeler olduğuna dair bilgi vermemişti.

İsrail ordu radyosuna göre, aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich de "Gazze Şeridi için doğru çözüm, mülteci almayı kabul eden ülkelere gönüllü göçün teşvik edilmesidir." ifadesini kullanmıştı.

Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 101
  • Muzaffer Toy 3 ay önce Şikayet Et
    O garibim Filistinli savaşçıları elinde biraz daha imkan olsaydı İsrail şimdi yoktu ama bütün suç Almanya kurucusu hitler'de bu Yahudinin dedelerin hepsini fırınlarda yaksaydı şu anda bu katliamı yapılmazdı
    Cevapla
  • Cemal 3 ay önce Şikayet Et
    Gazzelilerin zorla yerinden edilmeleri ağır hukuk ihlali sayılıyor da peki kadın çocuk bebek ihtiyar masum binlerce masum ve savunmasız insanın öldürülmesi cami okul hastane kamp gözetmeden yerle bir edilmesi hukukları dahilinde olan olağan bişey demek ki. Allah ın azabı gazabı laneti üzerinize olsun ateşiniz bol olsun
    Cevapla
  • Mustafa 3 ay önce Şikayet Et
    Hepsinin Allah cezasını versin Bunlar iki yüzlü sahtekar ABD ve BM israilin yaptıklarına göz yummaktadır. Yaptıkları açıklamalar hiç inandırıcı değil Diğer ülkelere karşı bakın biz tepki gösteriyoruz ancak İsrail bizi dinlemiyor izlenimi vermeye çalışıyorlar.yemezler bu numaraları kimi kandırıyorsunuz siz.
    Cevapla
  • Zizu 3 ay önce Şikayet Et
    Kürecik ve İncirlik üssü kapatılsın
    Cevapla
  • Hasan 3 ay önce Şikayet Et
    Ab nin de abd nin de bm nin de açıklamaları samimi gelmiyor bana biz itiraz edelim sen kafana göre takıl modundalar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz