ABD ve İngiltere, Yemen'e saldırı başlattı! Tüm güçler Kızıldeniz'de

ABD ve İngiltere, Yemen'de Husi hedeflerine havadan ve denizden saldırı başlattı. Yemen'in başkenti Sana'da bazı noktalarda patlama sesi duyuldu. Saldırıların uçak, gemi ve denizaltılarla yapıldığı belirtiliyor.

GİRİŞ 12.01.2024 04:23 GÜNCELLEME 12.01.2024 04:24
Bu Habere 220 Yorum Yapılmış

Yemen'deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD ve İngiliz savaş uçakları gece saatlerinde Yemen'in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.

Karar, akşam saatlerinde İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın acil kabine toplantısı düzenlemesinin ardından geldi.

Husilerden son dakika ABD ve İngiltere açıklaması! Tüm dünyaya savaş çağrısıHusilerden son dakika ABD ve İngiltere açıklaması! Tüm dünyaya savaş çağrısı

BAŞKENT SANA YOĞUN BOMBARDIMAN ALTINDA

Yemen'in başkenti Sana'da 3 patlama sesi duyuldu. ABD ve İngiliz savaş uçaklarının yanı sıra ABD Donanma Gemileri tarafından Kızıldeniz'den fırlatılan Tomahawk füzeleri ile de Yemen'e yönelik saldırılar gerçekleştiriliyor.

Husilere gerçekleştirilen saldırıların uçak, gemi ve denizaltılarla yapıldığı belirtiliyor.

AVUSTRALYA, HOLLANDA, BAHREYN VE KANADA DESTEK VERDİ

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD ve İngiltere'nin Avustralya, Hollanda, Bahreyn ve Kanada'nın desteğiyle bu gece Yemen'deki Husi hedeflerine ortak saldırı düzenlediğini söyledi.

Yemen'deki Husiler, İsrail'i hedef aldı! İHA ve balistik füzelerle saldırıYemen'deki Husiler, İsrail'i hedef aldı! İHA ve balistik füzelerle saldırı

BIDEN'DAN SALDIRILARA İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına misilleme olarak, Amerikan ve İngiliz ordularının Yemen'de Husilere ait bazı hedefleri vurduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına devam eden Husileri hedef aldıkları hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"BUGÜN TALİMATIMLA ABD ORDU GÜÇLERİ HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ"

Biden, açıklamasında, "Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da desteğiyle Yemen'de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi." ifadesini kullandı.

Saldırıların, Husilerin Kızıldeniz'deki eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu belirten Biden, sonuncusu 9 Ocak'ta gerçekleşen ve Husilerin doğrudan Amerikan gemilerini hedef aldığı bir dizi saldırıya uluslararası koalisyonla yanıt verdiklerini kaydetti.

Husilere karşı hem bölgede ABD öncülüğünde kurulan deniz gücüne hem de uluslararası kamuoyunda oluşan yaklaşıma dikkati çeken Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde önceki gün alınan ve Husilerin saldırılarına son vermesi çağrısı yapan kararı hatırlattı.

"Yemen'deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır." değerlendirmesini paylaşan Biden, gerekmesi halinde bundan sonra da ileri tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğini vurguladı.

SUNAK: HUSİLERİN PERVASIZ EYLEMLERİ DENİZDE HAYATLARI RİSKE ATIYOR

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Yemen'de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere yönelik "hedefli saldırılar" gerçekleştirdiğini duyurdu.

Sunak, Kızıldeniz'deki Husileri hedef aldıkları hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Yemen'de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere "hedefli saldırılar" düzenlediğini belirten Sunak, son aylarda Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemiciliğe karşı bir dizi tehlikeli ve istikrarı bozucu saldırı gerçekleştirerek İngiltere ve diğer uluslararası gemileri tehdit ettiğini, hayati ticaret rotasında büyük aksamalara yol açtığını ve emtia fiyatlarını yükselttiğini kaydetti.

Söz konusu eylemleri "pervasız" olarak niteleyen Sunak, bu eylemlerin denizde hayatları riske attığını ve Yemen'deki insani krizi daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

BAĞLANTILI HEDEFLERE GEREKLİ VE ORANTILI EYLEMDE BULUNDUKLARINI SAVUNDU

Başbakan Sunak, uluslararası toplumun defalarca yaptığı uyarılara rağmen Husilerin Kızıldeniz'de bu hafta İngiltere ve ABD savaş gemilerine yönelik saldırılar düzenlemeye devam ettiğini anımsatarak, şu ifadelere yer verdi:

"Bu kabul edilemez. İngiltere her zaman seyrüsefer özgürlüğünü ve ticaretin serbest akışını savunacaktır. Bu nedenle, Husi askeri kabiliyetlerini zayıflatmak ve küresel deniz taşımacılığını korumak amacıyla ABD ile birlikte Hollanda, Kanada ve Bahreyn'in operasyonel olmayan desteğiyle, bu saldırılarla bağlantılı hedeflere karşı meşru müdafaa kapsamında sınırlı, gerekli ve orantılı eylemde bulunduk.

Kraliyet Donanması, Husilerin saldırganlığını caydırmak üzere çok uluslu Refah Muhafızı Operasyonu kapsamında Kızıldeniz'de devriye gezmeye devam ediyor ve onları (Husileri) saldırılarını durdurmaya ve gerilimi azaltacak adımlar atmaya çağırıyoruz."

KIZILDENİZ'DE NE OLMUŞTU?

Son dönemlerde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık'ta Yemen'deki Husi güçlerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.

Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atıyor.

Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizinin" başlayacağına ilişkin endişeleri artırıyor.

 

KAYNAK: REUTERS, AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 220
  • Dursun. Karedeniz 3 ay önce Şikayet Et
    Yemen Allah Razı olsun Sizlerden Duyarlı kardeslerim Benim Arabistan Vahabi Ziyniyeti Allah kahru perişan Etsin Sizin Zihniyetinizi Peygaber Efendimizi Sevmezler Bizlerde Onları Sevmeyiz Elhamdülilah Amerikayı Yahudi Lobisini Sever Bu Arabistan Vahabi Zihniyeti Külühüm Finar Hepiniz Ceheneme Ateşiniz Bol Olsun
    Cevapla
  • Ahmet 3 ay önce Şikayet Et
    İsraile karşı geleni vururum diyor abd ve yandaşları en büyük terör sizsiniz Caniler veyandaşları bilin ki Her şeyi yaratan ve bilen ALLAH var En kısa sürede hesabı nı sorar inşallah.
    Cevapla
  • Patron 3 ay önce Şikayet Et
    Yemen deki komutanlardan Allah'ım razı olsun Yemen guclerini tebrik ediyorum
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    koskoca İngiltere şu inege tabanı mı bulmuşlar?
    Cevapla
  • keamu 3 ay önce Şikayet Et
    Günümüzün Ebu lehebi, Ebu Cehili Ebu süfyanı birbirini çok güzel destekliyor fakat günümüzün Ebukebirleri Ömerleri Alileri birbirini desteklemiyor.. Allah razı olsun Yemenlilerden..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti