Finlandiya'dan İsrail'e sert tepki: Çok açık söylüyorum, artık yeter

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını "Çok açık söylüyorum, artık yeter" ifadeleriyle eleştirerek, İsrail’in artık meşru müdafaa iddiasında bulunamayacağını belirtti.

GİRİŞ 25.01.2024 21:36 GÜNCELLEME 26.01.2024 10:15
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Valtonen, Alman medya kurumu RedaktionsNetzwerk Deutschland'a (RND) verdiği röportajda, her gün Gazze’de çok sayıda sivilin öldüğünü ve İsrail’in bunu önlemek için yeterli çabayı göstermediğini belirtti.

"DERHAL 'İNSANİ ARA'YA İHTİYAÇ VAR"

"İsrail hala meşru müdafaa iddiasında bulunabilir mi?" şeklindeki soruya Valtonen, "Hayır, meşru müdafaa dönemi bitti. Çok açık söylüyorum, artık yeter, Gazze'deki sivil halkın çatışmalarda derhal 'insani ara'ya ve insani yardıma ihtiyacı var." dedi.

KITLIĞIN SEBEBİ İSRAİL

Valtonen, insanların açlık çektiğine ve temiz içme suyu bulunmadığına işaret ederek, "Bu özellikle İsrail’den kaynaklanıyor. Yardım taşıyan çok sayıda kamyonun sınırı geçmesine izin verilmeli ve herkese gıdalar dağıtılmalı. İsrail, insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişine izin vermek için daha fazla sınır kapısını açmalı." şeklinde konuştu.

"AB, İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDE HEMFİKİR"

Avrupa Birliği’nin (AB) Arap ülkeleriyle kalıcı bir barış planına yönelik çalışmalarını olumlu bulduğunu aktaran Valtonen, "AB'de iki devletli çözümün tek çözüm olabileceği konusunda hemfikir olmamızdan memnuniyet duyuyorum. Elbette, İsrailliler ve Filistinliler için güvenlik garantileri gibi ayrıntıların müzakere edilmesi gerekiyor. Ancak bölge ülkeleri bu plan üzerinde mutabık kalırsa, bu barışçıl bir geleceğe doğru atılmış önemli bir adım olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile sorunlara da değinen Valtonen, Rusya’nın üçüncü ülkelerden gelen düzensiz göçmenleri Finlandiya’ya ve AB’ye gönderdiği için birkaç haftadan beri ülkenin doğu sınırında sorunlar yaşadıklarını ve Rusya ile olan sınırı kapatmak zorunda kaldıklarını anlattı.

RUSYA'YA GÖÇMEN TEPKİSİ

Valtonen, Finlandiya’nın sadece kendisinin değil, aynı zamanda AB ve NATO'nun sınırlarını da koruduğunu aktararak, "Rusya gibi bir ülke hibrit bir savaş için insanları istismar ettiğinde buna karşı koymak için mevcut yasalar yeterli değil." diye konuştu.

Rusya ile sınırları kapatmalarına rağmen geçen hafta 15 düzensiz göçmenin kara sınırından Finlandiya’ya girdiği bilgisini paylaşan Valtonen, bunun sadece yasa dışı değil, aynı zamanda eksi 20 derecede ve karda çok tehlikeli olduğunu belirtti.

Valtonen, Rusya'nın Finlandiya’yı ve Avrupa'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik girişimlere devam edeceğini beklediklerini kaydetti.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • Yunus 3 ay önce Şikayet Et
    Binlerce bebek çocuk ve masum insan katledildi ve sakat bırakıldı Bunun hesabını kim verecek Bunun hesabını kim verecek Bunun hesabını kim verecek Bunun hesabını kim verecek Bunun hesabını kim verecek Bunun hesabını kim verecek. ??????
    Cevapla
  • hıghlander 3 ay önce Şikayet Et
    evet gerçekten çoktan yeter artık.! siz hala şu olmalı bu olmalı diye durun,insanlar ölmeye devam ediyor....aloooo! duyuyor musunuz...Dünya bunun bedelini çok ağır ödeyecek,kota doldu da taştı bile!...yakında herkes görür! Bu İsrail yalnızca kaba kuvvetten anlar ,laf salatası yapmayın!
    Cevapla
  • Muhsin 3 ay önce Şikayet Et
    BİNLERCE BEBEK ÇOCUK VE MASUM İNSAN KATLEDİLDİ VE SAKAT BIRAKILDI VE YERLERİNDEN YURTLARINDAN EDİLDİ BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM VERECEK BUNUN HESABINI KİM verecek... ??????????????,,,,,,?????????????,,?,,????,,;,,,,,?,,,,,;:,?;";,,?????
    Cevapla
  • vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Hicaz-Yemen Cephesi'nde 1918 yılında esir düşen 16. Tümenin 48. Alayındaki Osmanlı askerlerine karşı Seydibeşir Kampı'nda İngilizler tarafından gerçekleştirilen eylemdir. İçine bol miktarda krizol maddesi eklenmiş su dolu kazanlara mikrop kırma bahanesiyle sokulan 15.000 Osmanlı askeri kör edilmiştir. Osmanlının ahı mı tuttu?
    Cevapla
  • bezgin 3 ay önce Şikayet Et
    Bir Müslüman olarak ve ceddimize bakarak bir Türk olarak utanıyorum ki, bizim yapamadıklarımızı yine insani değerleri bizden fazla olan batılıların koyduğu tepkiler bu zulmü bitirecek. Biz de hala Müslümanlardan başka kimse cennete giremeyecek demeye devam edelim. O zaman cennet boş kalacak maalesef. Hepimiz için cehennemde görüşmek üzere.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak
Rusya, Türklere kapılarını ardına kadar açıyor