İspanya UAD soruşturmasına gönüllü destek olacak

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümeti, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de insan hakları ihlallerinin soruşturulması için İspanya'nın, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Savcılığına gönüllü katkı yapması kararı aldı.

İspanya UAD soruşturmasına gönüllü destek olacak
İspanya UAD soruşturmasına gönüllü destek olacak
GİRİŞ 31.01.2024 15:30 GÜNCELLEME 31.01.2024 16:05
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümeti, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de insan hakları ihlallerinin soruşturulması için İspanya'nın, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Savcılığına gönüllü katkı yapması kararı aldı.

BAKANLAR KURULU KARAR VERDİ

Bakanlar Kurulunun 30 Ocak'ta yaptığı toplantıda alınan kararla İspanya, sorumluların mahkeme önünde hesap vermesini sağlamak amacıyla Gazze'deki kitlesel insan hakları ihlallerinin soruşturulmasında UAD Savcılığına gönüllü katkı sağlayacak.

İsrail UAD kararından sonra 373 Filistinliyi öldürdüİsrail UAD kararından sonra 373 Filistinliyi öldürdü

500 BİN AVROLUK KAYNAK

Siyasi önemi olan bu gönüllü katkı kapsamında UAD Savcılığı Güven Fonu'na 2024 yılında 500 bin avroluk kaynak aktarılacak.

Soykırım, insanlık ve savaş suçlarını soruşturan ve UAD'nin dört organından biri olan UAD Savcılığı, Haziran 2021'den bu yana savcı Karim Ahmad Khan tarafından yönetiliyor.

Mevcut durumda üçü ön aşamada olan 17 açık soruşturması bulunan UAD Savcılığı, bu soruşturma ve eğitim çalışmalarını desteklemek amacıyla Mart 2022'de bir fon oluşturmuştu.

UAD Savcılığının yürüttüğü soruşturmalar arasında Gazze'deki insan hakları ihlalleri ve gazetecilere yönelik işlenen savaş suçlarının da olmasından dolayı İspanya hükümetinin sağlayacağı gönüllü katkı bu soruşturmalar için de kullanılacak.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail kararını açıkladıUluslararası Adalet Divanı, İsrail kararını açıkladı

İSPANYA KRALI'NDAN ATEŞKES ÇAĞRISI

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da Kral 6. Felipe, İsrail'in saldırdığı Gazze'de kalıcı ateşkes ilan edilmesini ve insani yardımın ulaştırılmasının garanti edilmesini istedi.

İspanya'da akredite olan 126 ülkenin büyükelçisine hitaben Madrid'deki Kraliyet Sarayı'nda konuşma yapan Kral 6. Felipe, "Gazze'de yaşanan trajedi insanlığın vicdanını sarsıyor." dedi.

Gazze'de kalıcı ateşkes ilan edilmesi ve Filistin halkına insani yardımların ulaştırılmasının garanti edilmesi için uluslararası topluma çağrı yapan İspanya Kralı, Hamas'ın da rehineleri şartsız ve hemen serbest bırakmasını talep etti.

Kral 6. Felipe, İspanya'daki sol koalisyon hükümetinin, ısrarlı şekilde uluslararası toplumda vurguladığı "İsrail ve Filistin devletlerinin eşit şartlarda, tam bağımsız ve sınırları belli olacak şekilde tanındığı, iki devletli çözüm" önerisini yineledi.

Kısa süre sonra 2. yılını dolduracak Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline de değinen Kral 6. Felipe, "Rusya, Ukrayna'yı sebepsiz ve haksız şekilde işgal etti. Ülkemiz, Ukrayna'da küresel, adil ve kalıcı bir barış sağlamak için, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne tam saygı çerçevesinde, Avrupalı ​​ve uluslararası ortaklarıyla çalışmaya devam edecektir." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 46
  • Hans 2 ay önce Şikayet Et
    Bu zulmü destek leyen tüm Avrupa yılda yargilasananiz kara Afrika okadar zulm gördünüz adam olunda doğruları haykirin korkaklar..!
    Cevapla
  • Cenk 2 ay önce Şikayet Et
    Bravo Ispanyollara
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Kahrolsun İtrail ve destekcileri.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    İspanyollar anglo sakson abd ve ingilterenin diğer ırklara karşı sömürgelerini korumak için israili ileri karakol olarak gördüklerinin farkında. Bu arada anglo saksonların yönetimleri siyonist.
    Cevapla
  • Insanoglu 2 ay önce Şikayet Et
    Helal Olsun Ispanya sizlere,Sözde Islam Ülkeleri Utansin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk