Hamas'tan ve ülkelerden İsrail'e peş peşe Refah uyarısı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, sivillerin Refah kentini terk etmesi talebi sonrası gündeme taşıdığı "Refah Operasyonu"na uluslararası kamuoyundan büyük tepkiler geldi. Ülkeler ise, İsrail yönetimini olası saldırı için uyardı.

GİRİŞ 11.02.2024 15:29 GÜNCELLEME 11.02.2024 17:29
Bu Habere 107 Yorum Yapılmış

İsrail Başbakanı Netanyahu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Refah'ta dört Hamas taburu bırakarak savaşın Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşmak mümkün değildir. Aksine, Refah'taki yoğun faaliyetlerin sivillerin çatışma alanlarını boşaltmasını gerektirdiği açıktır." dedi.

REFAH'TAKİ İNSANİ DURUM KÖTÜLEŞİYOR

Refah, Gazze'ye yönelik saldırılarını güneye kaydıran İsrail askeri harekatının odak noktası haline gelmiş durumda. Gazze'deki 2,3 milyonluk nüfusun yarıdan fazlası Refah'ta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu bölgedeki Filistinlilerin birçoğu Mısır sınırında kendi yaptıkları derme çatma çadırlarda barınmaya çalışıyor. İnsani yardım kuruluşları İsrail'in Refah'ta ilerlemesinin bir milyondan fazla kişinin sıkışıp kaldığı bölgede kitlesel ölümlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.

HAMAS

Hamas'a bağlı El Aksa televizyonuna konuşan grubun üst düzey yetkilisi, "Netanyahu, Refah'ta soykırım ve yeni bir insani felaket gerçekleştirerek takas anlaşmasının sorumluluklarını yerine getirmekten kaçmaya çalışıyor. İsrail'in Refah'a yönelik herhangi bir kara saldırısı, esir takası görüşmelerini havaya uçuracak. Netanyahu ve Nazi ordusu dört aydan fazla bir sürede başaramadığı şeyi, savaş ne kadar sürerse sürsün başaramayacak." dedi.

Netanyahu'dan Refah güvencesi: Güvenli geçiş vadettiNetanyahu'dan Refah güvencesi: Güvenli geçiş vadetti

HUSİLER

Yemen'deki İran destekli Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, Netanyahu'nun da aralarında olduğu İsrailli yetkililerin Refah kentine kara saldırısı başlatacakları yönündeki konuşmalarının ardından X sosyal medya platformundaki hesabından açıklama yaptı. İsrail'in başta Refah olmak üzere tüm Gazze Şeridi'nde saldırılarını artırması durumunda kendilerinin de operasyonlarını büyüteceklerini belirten Husi, İsrail'in Gazze saldırıları ve ablukası devam ettikçe saldırıların da süreceğini vurguladı.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, olası saldırı konusunda derin endişe duyduğunu ifade ederek, "Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah'a yönelik bir askeri saldırı ihtimalinden derin endişe duyuyoruz. Öncelik, yardımların ulaştırılması ve rehinelerin kurtarılması için çatışmalara derhal ara verilmesi ve ardından sürdürülebilir, kalıcı bir ateşkese doğru ilerleme kaydedilmesi olmalıdır." dedi.

İSPANYA

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah saldırılarını devam ettirmesi ve genişletmesinin Filistinli mültecilerin hayatı için ciddi bir tehdit oluşturacağını ve insani felaketi büyüteceğini kaydetti. İspanya Dışişleri Bakanı, "Askeri operasyonların Refah'a kadar genişletilmesi, bölgedeki 1 milyondan fazla Filistinli mültecinin hayatını ciddi şekilde tehdit edecek ve insani felaketi artıracaktır. Ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması, uluslararası insancıl hukuka saygı ve yardımın girişini talep ediyoruz." dedi.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı uyarı mesajında söz konusu saldırının ciddi yansımaları olacağını belirtti.

Açıklamada, "Suudi Arabistan Krallığı, İsrail'in acımasız saldırıları nedeniyle kaçmak zorunda kalan yüz binlerce sivilin son sığınağı olan Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine yönelik saldırı ve hedef almanın çok ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunmaktadır. Krallık, bu insanların zorla sınır dışı edilmesini kategorik olarak reddettiğini ve şiddetle kınadığını teyit etmekte ve derhal ateşkes sağlanması talebini yinelemektedir." denildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 9 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Refah kentine sığınan sivillerin gidecek yeri olmadığını vurgulayarak, "Gazze nüfusunun yarısı şu anda gidecek hiçbir yeri olmayan Refah'a sıkışmış durumda. İsrail ordusunun bundan sonra Refah'a odaklanmayı planladığına dair haberler endişe vericidir. Böyle bir eylem, halihazırda insani bir kabus olan durumu katlanarak arttıracak ve açıklanamayacak bölgesel sonuçlar doğuracaktır." demişti.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Refah'ta yaşanan acil durum şimdiden inanılmaz boyutlara ulaştı. 1.3 milyon insan çok dar bir alanda çatışmalardan kaçarak sığınacak bir yer arıyor. İsrail ordusunun Refah'a yönelik bir saldırısı insani bir felaketin başlangıcı olacaktır. Gazze'deki insanların kaçacak bir yeri yok. İsrail, Hamas terörüne karşı kendini savunmalı ama aynı zamanda sivil halkın acılarını da mümkün olduğunca hafifletmeli. Bu nedenle, rehinelerin nihayet serbest bırakılabilmesi için de yeni bir ateşkese ihtiyaç var. Bunu başarmanın yollarını önümüzdeki hafta İsrail'de tekrar görüşeceğim." dedi.

ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın brifinginde, Gazze'deki son durumu ve İsrail'in olası Refah operasyonunu değerlendirdi. Kirby, Gazze'nin güneyine doğru itilen yüz binlerce kişinin dar bir bölgeye sıkıştığını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "(İsrail'in) hemen ya da yakın zamanda Refah bölgesinde askeri operasyonlara başlayacağı yönündeki planları görmedik. Filistinliler, Refah içinde ve çevresinde korunuyorlar. Orada yerlerinden edilmiş çok sayıda insan var. Şu anda (Refah'taki) bu insanlara yönelik askeri operasyonlar bir felaket olur ve bu bizim destekleyeceğimiz bir şey değil."

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de aynı konudaki soruları yanıtlayarak, Biden yönetiminin Refah'a yönelik bir askeri operasyonu desteklemediğini vurguladı. Patel, Bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde, "1 milyondan fazla kişinin sığındığı bu bölgeye plansız şekilde operasyon yapmak bir felaket olur." değerlendirmesini yaptı.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı açıklamada, "AB'ye üye birçok ülkenin, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerilimlere yol açacağı yönündeki uyarısını yineliyorum." ifadesini kullandı. AB Yüksek Temsilcisi, müzakerelerin yeniden başlatılmasının, kan dökülmesini engellemenin tek yolu olduğunu vurguladı. Borrell, dün de İsrail'in Gazze'nin güneyinde sivillerin sığındığı Refah kentine saldırmasının "feci sonuçlara yol açacağı" uyarısında bulunmuştu.

UMMAN

Umman Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'i kibrinden vazgeçirmek ve saldırılarını durdurmaya zorlamak için uluslararası topluma, yapılan açıklamalar ve siyasi duruşların içeriğini doldurmak için somut önlemler alma çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı. İnsani ihtiyaçların Gazze Şeridi'nin her yerine ulaştırılması için sınır geçişlerinin açılması gerektiği belirtilen açıklamada, İsrail'in Refah'ı işgalinin tehlikeli sonuçlar doğuracağı vurgulandı. Açıklamada ayrıca İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivilleri, mülkleri ve tüm tesisleri hedef almasının yol açacağı yıkıcı etkilerden tamamen sorumlu tutulması çağrısı yapılarak Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının, uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka açık bir meydan okuma olduğuna dikkat çekildi.

BAE

BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin güneyindeki Refah'a olası kara saldırısı planından ve bunun insani yansımalarından derin endişe duyulduğu belirtildi. Refah'a yönelik kara harekatının daha fazla masum sivilin ölümüne neden olacağı ve Gazze'nin içinde bulunduğu insani felaketi daha da kötüleştireceğine ilişkin uluslararası topluma yönelik uyarı niteliğindeki açıklamada, kardeş Filistin halkının tehcir edilmesinin ve uluslararası hukuka aykırı her türlü uygulamanın kesin bir şekilde kınandığı ifade edildi. Açıklamada, uluslararası camiaya, Filistin topraklarındaki durumun daha da kötüleye gitmemesi için çaba gösterilmesi ve bölgenin yeni bir şiddet ve istikrarsızlığa sürüklenmemesi çağrısı yapıldı. Ayrıca BAE'nin, bağımsız Filistin devletinin kurulması ve iki devletli çözüm için müzakerelere yeniden başlanmasını desteklediği kaydedildi.

FRANSA MUHALEFETİ

Muhalefetteki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi milletvekili Eric Coquerel, dün Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan Filistin'e destek gösterisinde açıklamalarda bulundu. Geçen hafta beraberindeki milletvekili heyetiyle Gazze'de 1 milyonu aşkın insanın sığındığı Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret eden Coquerel, bölgede yaşanan felakete ilişkin gözlemlerini anlattı. Coquerel, Gazze'de görev yapan sağlık görevlileriyle görüşmelerinin bölgede bir soykırım işlendiğini gösterdiğini söyledi. "Soykırımın yapıldığına dair kesin bir inançla geri döndük. Uluslararası düzeyde bir tepki olması ve bir felaketin önlenmesi için kamuoyunu uyarmamız gerekiyor artık." diyen Coquerel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Refah'a kara operasyonu düzenleyeceklerine ilişkin açıklamalarına da tepki gösterdi. Muhalif milletvekili, "Filistinlilerden Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine, Refah'a gitmelerini istedikten sonra şimdi bu bölgeyi bombalıyorlar ve onlardan Mısır'a gitmelerini istiyorlar. Eğer böyle olursa bu kalıcı bir göçe ve Gazze halkının yok olmasına yol açacaktır. (Netanyahu'nun) İstediği bu." ifadelerini kullandı.

KUVEYT

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, sivilleri tehcir ettikten sonra Refah'a saldırma planından büyük endişe duyulduğu ifade edildi. Kuveyt'in, Filistin halkına yönelik saldırılar ve zorla göç ettirme planlarına karşı olduğu yinelenen açıklamada, uluslararası toplum ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Filistin halkının korunması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka yönelik mükerrer ihlallerine dur denmesi için uluslararası hesap verebilirlik mekanizmalarının harekete geçirilmesi istendi.

KATAR

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise olası kara saldırısının, yüz binlerce kişinin son sığınağı olan Refah'ta insani bir felakete yol açacağı uyarısı yapıldı. Filistin halkının tehcir edilmesinin ve Refah'a yönelik saldırı tehditlerinin kınandığı açıklamada, BMGK'ya, İsrail'in Refah'a girerek burada soykırım işlemesinin önüne geçmek için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

ÜRDÜN

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal ordusunun, Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırganlığına karşı güvenli bir sığınak olan ve çok sayıda yerlerinden edilen Filistinli kardeşin sığındığı Refah kentine askeri operasyon düzenlemesi tehlikesi konusunda uyarıda bulunuyoruz." denildi. Filistinlilerin kendi toprakları içinde veya dışında yerlerinden edilmelerini mutlak biçimde reddedildiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve sivillerin korunması gerekliliği kaydedildi. Filistinlilerin yaşadıkları yerlere geri dönmelerini ve yardımın Gazze Şeridi'nin her yerine ulaşmasını garanti altına alacak şekilde derhal ateşkes sağlanması istenen açıklamada, uluslararası topluma "sorumluluklarını üstlenmesi ve İsrail'in benzeri görülmemiş bir insani felakete neden olan şiddetli savaşını sürdürmesini önlemek için acil ve etkili adımlar atması" çağrısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) tehlikeli gidişatı önlemek ve derhal ateşkes ilan edilmesi için gecikmeden sorumluluklarını üstlenmesi gereğini ifade edildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 107
  • Haklı 2 ay önce Şikayet Et
    Bunlar sadece lafta maalesef icraat olmadıktan sonra...
    Cevapla
  • Yurttaş 2 ay önce Şikayet Et
    Herkes açıklama yapıyor türkiyeden hiç ses seda yok israile laf söylemeye bile korkuyorlar limanlardan ticarete devam Allah bunun hesabını hepimize en acımasızından soracak demedi demeyin.
    Cevapla
  • Kare Murat 2 ay önce Şikayet Et
    Sadece laf. Hepsi seyrediyor. Lakin Allah nurunu tamamlayacak. Işte o vakit hepimiz vereceğimiz hesaba hazırlanalim. Elbet o hesap günü gelecek. Itrailin vereceği hesap belli. Onlardan beter olacak olanlarda sözde İslam beldelerindeki sözde krallar imparatorlar prensler. Sıra sizede gelecek
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Koskoca İslam ülkeleri bir netenYahudisine haddini bildiremedi. Bu barbarların şu son hadsizlikleri sebebiyle artık odunu yemeleri gerek. Yetti artık.....
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Hele bak endişe duyuyorlar mış Allah'tan korkmazlar kultan utanmazlar .... Bakalım Allah cc size ne gibi endişe verecek. İnsanlığın yuKaralari
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin İsrail kararı sonrası ABD'den son dakika Türkiye açıklaması
Diyanet'in toplumdaki imajı ortaya çıktı!