Yunanistan, 32 adet F-16 savaş uçağını Ukrayna'ya devredebilir

Yunanistan'ın ıskartaya çıkarılacak 108 eski savaş uçağını satmaya hazırlandığı ve bunlar arasından 32 F-16 uçağının büyük ihtimalle Ukrayna'ya gönderileceği belirtildi.

Yunanistan, 32 adet F-16 savaş uçağını Ukrayna'ya devredebilir
Yunanistan, 32 adet F-16 savaş uçağını Ukrayna'ya devredebilir
GİRİŞ 08.04.2024 23:11 GÜNCELLEME 08.04.2024 23:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Batılı ülkelerin Ukrayna ordusunu güçlendirmek için Kiev rejimine F-16 tedarik etme planları tartışılmaya devam ederken Yunan basınında yeni bir iddia gündeme geldi.

Atina merkezli Newsbreak haber sitesi, Yunanistan'ın Ukrayna'ya askeri destek amacıyla F-16 savaş uçaklarını gönderebileceğini yazdı. Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın kısa süre önce Ana Savunma Silahı ve Yatırımları İdaresi'ne gerçekleştirdiği ziyarete dikkat çeken Newsbreak, Dendias'ın 2030 yılına kadar 3 ve 4. nesil savaş uçaklarını ıskartaya çıkararak 200 modern, 4.5 ve 5. nesil uçaklara sahip olacaklarını söylediğini anımsattı.

Yeni uçakların finansmanı için ıskartaya çıkarılacak 108 savaş uçağının satılmasının planlandığını yazan site, 32 F-16C/-D Block 30 savaş uçağının Ukrayna'ya verilmesine neredeyse kesin gözüyle bakıldığının altını çizdi.

Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin envanterindeki F-16'ların 2 kez modernize edildiğini ve şu an itibarıyla azami hizmet ömürlerinin ortalama yüzde 60'ını doldurduğunu aktaran site, "14'ü yeni paket Mirage 2000-5 Mk.2 ve gerisi eski paket Mirage 2000EGM/-BGM olan 24 Mirage savaş uçağının nereye gideceğini ise aynı kesinlikte söyleyemeyiz. Ukrayna'ya devir veya Hindistan'a satış mantıklı seçenekler olarak görülürken elbette Fransa'nın onayı gerekiyor" ifadelerini kullandı.

DANİMARKA VE HOLLANDA, KİEV'E F-16 VERECEK

ABD, Danimarka ve Hollanda'nın elinde bulunan F-16 savaş uçaklarının, Ukraynalı pilotların gerekli eğitimleri tamamlamasının ardından Kiev'e gönderilmesine izin vermişti. Bu bağlamda Hollanda 42, Danimarka ise 19 F-16 uçağını Ukrayna'ya sağlayacağını duyurmuştu.

Danimarka'nın ilk 6 F-16'yı yılbaşına kadar Kiev'e teslim etmesi bekleniyordu ancak Danimarka Savunma Bakanlığı, uçakların Kiev'e transferinde bir gecikme olduğunu ve teslimatın 2024 yılının ikinci çeyreğine ertelendiğini duyurmuştu. Savunma Bakanı Poulsen, gecikmenin nedenini Ukraynalı pilotların F-16 eğitiminin daha uzun sürmesi olarak açıklamıştı.

 

KAYNAK: NEWSBREAK
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    tabiiki verir, adamlar f-35 bedavadan alacak...biz hem yapimda hem parasini verdik ama NAFILE... Domuzdan post gavurdan dost OLMAZ...
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Rusya size öyle bir cevap verecek ki..dünya'nın kaç budak olduĝunu göreceksiniz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Valilik günlerdir uyarıyordu! Ankara'da kuvvetli yağış sonrası altyapı çöktü
Mansur Yavaş gözünü ABB logosundaki camiye dikti