İran'ın "cennet şehir" projesi patladı

İran, dar gelirlilerin konut sahibi olmaları için başkent Tahran yakınlarına dev bir şehir kurdu. Enflasyona yenilen proje yarım kaldı. Terk edilen 23 bin 938 hane, çürümeye yüz tuttu.

İran'ın "cennet şehir" projesi patladı
İran'ın "cennet şehir" projesi patladı
GİRİŞ 01.05.2024 09:06 GÜNCELLEME 01.05.2024 09:07
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İran'ın başkenti Tahran'a 50 kilometre mesafede "Cennet Şehir" ismiyle gökdelenlerden yeni bir şehir inşa edilecekti. 2001 ve 2011 yılları arasında yollar yapıldı, apartmanlar dikildi, hastaneler, okullar inşa edildi. "Mehra Mer Projesi", iktisadi sebeplerle tamamlanamadı. Çöl ortasındaki inşaatın terk edilmesiyle apartmanlar çürüyor. Toz, toprak içinde kalan bölge de savaştan çıkmış gibi görünüyor.

İRAN'DAKİ EN BÜYÜK PROJE BAŞARISIZLIKLARINDAN BİRİ

Mehra Mer, İran'daki en büyük proje başarısızlıklarından biri olarak gösteriliyor. Proje, artan nüfusla birlikte beliren iskan problemini ortadan kaldırma, düşük gelirliler ve işçi sınıfının ev sahibi olmalarını sağlama amacıyla yürütülüyordu. Ancak ilk apartmanlarda kanalizasyon ve ısıtma sistemleri arızalı çıktı, suya erişim yetersiz kaldı, elektriklerde de kesintiler yaşandı.

BİNALARIN ÇOĞU DEPREMDE YIKILDI

Çoğu apartmanın 2017 depreminde yıkılmasıyla da zaten büyük bölümü boş olan site tamamen terk edildi. Ekonomik açıdan güçlük yaşayan ülkede yüksek enflasyon da projede tabuta çakılan son çivi oldu.

Kuşbakışı görüntülerde, yerden pıtrak gibi biten yaklaşık 100 kule bloku görülüyor. Bu dev 100 kulede 23 bin 938 hane yer alıyor. Apartmanlar çöl sıcağında kavrulurken, projede hiçbir park, ağaç ve yeşillik olmaması da ayrıca dikkat çekiyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • Zaza 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu arada projeyi Türk şirket Kuzu grup başlattı daha sonra baskılar sonucu İran'ı terketti. Projenin ertelenmesinin nedeni bu.
    Cevapla
  • Tütk 2 hafta önce Şikayet Et
    Recep tayyip erdoğan farkı bu türk milleti çok arayacak reisi ama iş işten geçmiş olucak körler balık hafizalilar sen git atatürk zırh yapmış yalancı vatan hainlerinin peşinden sözde vatan sevdalısı bu lusufirlar 80 senedir vardılar neden 25 YILIK tayyip erdoğanın yaptığını yapamadılar şımdı gelmişler erdoğanın zengin etiği memleketin kaymağını yiyip hainlik yapıp hava atıyorlar
    Cevapla
  • antepli 2 hafta önce Şikayet Et
    Çöl... Sanki marsa ev yapmışlar... Insan yeşile biraz yatırım yapar
    Cevapla
  • Yavuz Selim 2 hafta önce Şikayet Et
    iran papalıktır.
    Cevapla
  • Bir Müslüman 2 hafta önce Şikayet Et
    Sen ve senin gibiler İslam dünyasında yüz karasısınoz. Bu haber ne kadar doğru belli değil. İslam tevhid dinidir, müslüman kardeşinin yanında olmayan hainler ile birliktedir.
    Cevapla
  • Direniş onurdur 2 hafta önce Şikayet Et
    İsrail ve Amerika'ya sempati duymak ise İslam'a hainliktir
    Cevapla
  • Tarık 2 hafta önce Şikayet Et
    Patır patır adam asılan ülkede cennet şehri :-))))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlık paylaştı! MARLİN ilk kez kullanıldı
Türkiye'den dünyanın en büyük ikinci rezervi için Çin ile işbirliği kararı