Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!

Türkiye'ye karşı silahlanma yarışını sürdüren Yunanistan ve Ermenistan'ın yeni adresi Hindistan oldu. Delhi yönetimi Ermenistan'a gönderilen silahları İran üzerinden gönderirken, Yunanistan'ın füze temini NATO'da kriz çıkartabilir.

Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!
GİRİŞ 02.05.2024 17:19 GÜNCELLEME 02.05.2024 17:19
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Ermenistan'a çok sayıda roket, hava savunma ve SİHA sistemleri satan Hindistan'ın, Yunanistan'a da “Türk savaş gemilerine karşı kullanılması için” füze sistemi verdiği ortaya çıktı.

Atina'ya verilen sistemlerin, NATO'da kriz çıkaracak türden olduğu, söz konusu silahların NATO'nun savaş uçaklarına kilitlenebildiği de iddialar arasında. Aralarında Financial Times, The Economist Times, Radio Free Europe ve Ermeni basın organlarının da bulunduğu yayın kuruluşlarına göre Erivan'a sadece Hindistan değil İran da silah sağlıyor. Hindistan'dan başlayıp İran üzerinden Ermenistan'a kadar uzanan koridor üzerinden gerçekleştirilen silah satışları geçtiğimiz yıl Nisan ayında imzalanan üçlü anlaşma ile sağlanıyor.

MOSKOVA YERİNE YENİ DELHİ

Ermenistan'ın Rusya ile ilişkilerinin bozulmasının ardından geleneksel silah tedarikçisi olarak Moskova yerine Tahran ve Yeni Delhi'yi tercih ettiğini bildiren kaynaklar, Hindistan'dan Ermenistan'a gönderilen ve Azerbaycan'a karşı kullanılması planlanan silahlar arasında mobil personel anti-SİHA sistemleri ve 'Zen' hava savunma sistemlerinin olduğunu söylüyorlar. 

NURDUZ'DAN GİRİYOR

Erivan'ın 'Zen' sistemleri için Hindistan'a 41 milyon dolar ödeme yaptığı ifade edilirken Yeni Delhi'den alınan 214 milimetrelik 'Pinaka' karadan karaya roket sistemleri için de 260 milyon dolar ödendiğinin altı çiziliyor. Erivan'ın ayrıca 155.5 milyon dolarlık bir anlaşma ile Hindistan'dan 84 adet Gelişmiş Top Sistemi (ATAGS) satın aldığı da biliniyor.

Hindistan'dan gönderilen silahların ise önce İran'ın güneyinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ise hemen kuzeyinde yer alan Bandar Abbas liman kentine geldiği ve buradan kara yoluyla kuzeyde yer alan Nurduz sınır kapısını geçerek Ermenistan'a girdiği iddialar arasında. 

ATİNA BAĞLANTISI

Küresel savunma medyasındaki iddialar bununla da sınırlı değil. Yunanistan'ın olası bir çatışmada Türk savaş gemilerine karşı kullanılmak üzere Hindistan'dan BrahMos (PJ-10) güdümlü füze sistemleri aldığı da iddia ediliyor. Hindistan'daki yayın organlarından elde edilen görüntülere göre karadan-karaya ya da karadan-denize kullanılabilen seyir füzesine ilişkin bilgiler küresel medyada tartışılmaya devam ediyor.

KAYNAK: HABER GLOBAL / EMRE ÖZTÜRK
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 67
  • EKO 2 hafta önce Şikayet Et
    Acilen Pakistan ile karşılıklı silah takasları yapılmalı. Pakistanın nükleer silah tecrübesi var. Bizde de İHA ve SİHA teknoloji.
    Cevapla
  • Bozkurt 2 hafta önce Şikayet Et
    Hulusi Akar Paşa'nın dediği gibi "bu harcamalar savunma için fazla, Türkiye'ye karşı az". Bırakalım halkın vergilerini boşa harcasınlar, elbette halkları tepki gösterir.
    Cevapla
  • vatandaş 2 hafta önce Şikayet Et
    Yine İran Dünyada Dinsizliğin Dini inanışların yok eden tek ülke iran siyonist mason sabatayıstcıların baş kenti durumunda iranın ticaret yaptığı ülkeleri işverenlerini araştırın hepsi siyonist mason sabatayıst dır bin yıldır böyledir
    Cevapla
  • ALİ 2 hafta önce Şikayet Et
    İran kaşınıyor. Aşalik bir mezhep ve asalik bir devlet
    Cevapla
  • cino 2 hafta önce Şikayet Et
    TÜRKIYEDEKIKDR TATILE GIDERLER YUNANISTANA TÜRKÜN TATIL PARALARI SILAHA GIDIYO icinizdeki yunanli cok kafa yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray Fenerbahçe derbisini kim kazanır?İşte sokağın dev derbi hakkındaki görüşü...
Kadından 8 yaşındaki kızı için çirkin ifadeler! Canlı yayında gözaltına alındı