Türkiye tepki göstermişti! Gannuşi'ye 14 yıl hapis cezası

Eski Tunus Meclis Başkanı ve Müslüman Kardeşler'e verdiği destekle bilinen Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, "devlet güvenliğine komplo" davası kapsamında 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

GİRİŞ 11.07.2025 07:00 GÜNCELLEME 11.07.2025 09:14
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Tunus'ta, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin yargılandığı söz konusu davanın duruşması başkentteki ilk derece mahkemesinde yapıldı. Mahkeme, Gannuşi'ye "devlet güvenliğine komplo" suçlamasıyla 14 yıl hapis cezası verdi. Aynı davada eski Tunus İstihbarat Başkanı Mehrez ez-Zuari, Tunus Kartaca Uluslararası Havalimanı eski Uçak Güvenliği Birimi Başkanı Abdülkerim el-Ubeydi, Nahda Hareketi yöneticilerinden Habib el-Levz ve Bin Arus vilayetinin Ez-Zehra Belediye Başkanı Rayan el-Hamzavi de 12'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gıyabında yargılanan sanıklar hakkında da kararlar çıktı. Buna göre eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Nadiye Ukkaşe, Raşid el-Gannuşi’nin oğlu Muaz el-Gannuşi ile Nahda yöneticileri Adil ed-Daada ve eski Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam hakkında 35'er yıl hapis cezası verildi.

Raşid el-Gannuşi

GANNUŞİ'NİN AVUKATLARI: MASUM

Gannuşi'nin savunma heyetinden yapılan açıklamada, "Kamuoyunu, söz konusu kararın uzaktan yürütülen bir yargılamanın ardından alındığı konusunda bilgilendirmek isteriz." ifadelerine yer verdi. Gannuşi'nin "adil yargılamanın asgari koşullarının dahi bulunmaması" nedeniyle bu duruşmaya katılmayı reddettiği aktarıldı. Gannuşi'ye yöneltilen suçlamaların tamamını reddeden heyet, "Müvekkilimizin isnat edilen hiçbir eylemi gerçekleştirmediğine ve masumiyetine olan mutlak inancımızı sürdürüyoruz." açıklamasında bulundu. Savunma heyeti, müvekkillerine davada yöneltilen suçlamalarında tamamının, sahte ve çelişkili iddialarını destekleyen; hiçbir delil sunmayan hatta bu iddiaların çoğunu geri çeken gizli bir tanığın asılsız iftirasına dayandığını öne sürdü. Gannuşi'nin yokluğunda ve savunma ekibinin müdafaasına imkan vermeden karar verilmesinin kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, "Gannuşi'nin özgürlüğünü savunmaya, masum olduğunu ispat etmeye, tüm yasal güvenceler ve masumiyet karinesi çerçevesinde adil yargılanma hakkını savunmaya devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.

Nahda Hareketi lideri Gannuşi tutuklandı: Türkiye'den açıklamaNahda Hareketi lideri Gannuşi tutuklandı: Türkiye'den açıklama

Numan Kurtulmuş'tan Gannuşi'nin tutuklanmasına tepki: Bu darbeyi kınıyoruzNuman Kurtulmuş'tan Gannuşi'nin tutuklanmasına tepki: Bu darbeyi kınıyoruz

Gannuşi: Filistin tüm ümmetin meselesidirGannuşi: Filistin tüm ümmetin meselesidir

TUNUS'TA MUHALEFETE BASKI

Tunus'ta "muhalefeti sindirmeyi amaçladığı" iddia edilen ve 11 Şubat 2023'te başlayan gözaltı operasyonlarıyla onlarca siyasetçi, gazeteci, aktivist, hakim ve iş insanı "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Bir toplantıdaki sözleri nedeniyle "halkı iç savaşa yönlendirmek" suçlamasıyla 17 Nisan'da evine baskın yapılarak gözaltına alınan Nahda lideri Raşid el-Gannuşi hakkında da tutuklama kararı verilmişti. Kararın ardından ulusal ve uluslararası tepkiler gelmişti. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise, ülkede bazı siyasilerin, "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan ötürü gözaltına alındığını söylemişti.

Kays Said

YARGI SOPASIYLA SİYASİ DİZAYN MI?

Bu kararın ardından, Cumhurbaşkanı Kays Said'in yargıyı siyasi rakiplerine karşı kullandığı yönündeki eleştirileri yeniden gündeme taşındı. 2021'de parlamentoyu feshederek kararnameyle Tunus'u yönetmeye başlayan Said, kısa süre içinde Yüksek Yargı Konseyi'ni de lağvetmiş ve onlarca hakimi görevden almıştı. Muhalefet bu adımları "darbe" olarak nitelendirirken, Said kendisini "kaos ve yolsuzlukla mücadele eden bir reformcu" olarak tanımlamıştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları ise, Tunus'ta hukuk devleti ilkelerinin ağır şekilde ihlal edildiğini, ülkenin adeta "açık hava cezaevine" dönüştüğünü savunuyor. Bu yıl içinde benzer davalarda muhalif siyasetçiler, gazeteciler, iş insanları ve avukatlara 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti.

Tunus'un İstanbul Başkonsolosluğu önünde Raşid el-Gannuşi protestosuTunus'un İstanbul Başkonsolosluğu önünde Raşid el-Gannuşi protestosu

Gannuşi'nin tutuklanması Ankara'da protesto edildiGannuşi'nin tutuklanması Ankara'da protesto edildi

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 47
  • Vatandaş 29 dakika önce Şikayet Et
    Sömürgelerde bağımsızlık isteyenlere de terörist muamelesi yapılır.
    Cevapla
  • firaset 32 dakika önce Şikayet Et
    Küresel şeytanların kulları Müslüman dünyasını hepten kuşatmış.
    Cevapla
  • Hilal 42 dakika önce Şikayet Et
    Mevcut cumhurbaşkanı kays said de sisi gibi batının uşağı bir piyon. Raşid Gannuşi temiz bir müslüman lider. Mursi nasıl istenmediyse Gannuşi de istenmiyor. Bu bir kayıp değil mücadeledir. Allah gariplerin yardımcısıdır.
    Cevapla
  • Adamın Biri 43 dakika önce Şikayet Et
    Ne tuhaf. Aynı suçlamalar ülkemiz için de yapılıyor. Olayların iç yüzünü bilmediğim için yorum yapmıyorum. Sadece ülkemiz için de benzer yorumlar yapıldı dikkatimi çekti.
    Cevapla
  • Misafir 52 dakika önce Şikayet Et
    Chp Allah korusun iktidar olursa muhalif olan herkesi içeri tıkacaktır biline!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika... Yiğit Bulut hayatını kaybetti
2.685 yıldır krallıkla yönetiliyor! İşte günümüzde krallıkla yönetilen ülkeler!