Dünyadan Kurban Bayramı manzaraları
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Merkez Camii'ne sığmayan binlerce kişi, Kurban Bayramı namazını caddelere serdikleri seccadeler üzerinde kıldı. Dünya da ise bayram en güzel haliyle kutlanmaya çalışıldı.

Moskova'nın Prospekt Mira caddesinde bulunan Merkez Camii çevresi, bayram namazı nedeniyle trafiğe kapatıldı.
Polis, sokaklarda namaz kılanların sayısının 10-15 bin civarında olduğunu belirtti.
Bu arada, Rus devlet televizyonu da Merkez Camii ve Başkortostan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'daki camideki bayram namazını dönüşümlü olarak naklen yayımladı.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Kurban Bayramı vesilesiyle yayımladığı mesajda, "Geçmişi tarihin derinliklerine giden bayram, insanları İslam'ın barış, merhamet ve iyilik gibi gerçek değerleri çevresinde birleştiriyor. Hac nedeniyle Kurban Bayramı da insanların ruhani dirilişini sembolize ediyor. Kurban Bayramı insanların adalet inançlarını güçlendirdiği gibi, insanlara ihtiyacı olan komşularına yardım etmesini de öğretiyor" ifadelerine yer verdi.
Medvedev, Rusya'daki Müslüman topluluğun Rus toplumu içindeki kültürel zenginliği çeşitlendirme açısından büyük rol oynadığını ifade ederek, "Karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilişkisi geleneği temelinde ortak anavatanımızın başarısına katkıda bulunmaya devam edeceğinize eminim" dedi.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Rusya'daki tüm Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutlayarak, bayramın Rusya'nın çok uluslu ruhani mirasının vazgeçilmez bir parçası, ahlaki gelişimin ve ihtiyacı olan kişilere yardımın sembolü olduğunu ifade etti.
Putin, binlerce Rus Müslümanın bayramı Suudi Arabistan'daki kutsal topraklarda kutladığını belirterek, milyonlarca kişinin Rusya'daki camilerde toplanacağına ve akrabalarıyla görüşeceğine işaret etti.
AFGANİSTAN
Kimse Yok Mu Derneğince, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Kurban Bayramı faaliyetlerine katılmak üzere getirilen Türk iş adamları, Uluslararası Afgan Türk Kız Lisesini ziyaret etti.
Okul girişinde öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılanan iş adamları, öğrencilerin yoğun ilgisini gördü. Türk ve Afgan milli marşlarının okunmasının ardından Sakarya şiirini okuyan öğrenci, iş adamlarını ağlattı.
Okul müdürü Ubeydullah Dinler, AA muhabirine, 2006 yılında açılan ve 17 Türk, 13 Afgan öğretmenin görev yaptığı okulda 440 Afgan öğrencinin beş ayrı dilde eğitim aldığını belirtti.
Okul öğrencilerinin katıldıkları uluslararası bilgi yarışmalarında birçok dereceler aldığını ifade eden Dinler, çevre olimpiyatlarında 4 ayrı altın madalya kazandıklarını, Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından kabul edildiklerini ve dereceye giren öğrencilere devlet üstün madalyası verildiğini belirtti.
Gelecek yıl mezun vermeye başlayacaklarını söyleyen Dinler, Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen Türk iş adamlarının okulu ziyaret etmelerinden ve kestikleri kurbanların etlerini dağıtmalarından duydukları memnuniyeti de dile getirdi.
AZERBAYCAN
Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Kurban Bayramı dolayısıyla büyükelçilikte bayramlaşma töreni düzenledi.
Törene, Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Özhan Ayaş, Irak'ın Bakü Büyükelçisi Erşad İsmayıl,Azerbaycan'daki Türk iş adamları, büyükelçilik çalışanları ile aileleri katıldı.
Büyükelçi Kılıç ve eşi Günay Kılıç, konuklarını büyükelçilik salonunda kabul etti.
Tuğgeneral Özhan Ayaş, Azerbaycan'da görev yapan Türk subayların yaptığı Şehitlik Anıtı maketini, Büyükelçi Kılıç'a hediye etti.
ENDONEZYA
Kimse Yok Mu Derneği, 2004 yılındaki deprem ve tsunamide en fazla zararı gören Endonezya'nın Banda Açe bölgesinde 2 bin civarında yoksula kurban eti dağıttı.
Hint Okyanusu'nda 2004'te meydana gelen ve 200 binden fazla kişinin ölümüne yol açan deprem ve tsunami felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışan Banda Açe'de, Türk hayırseverlerinin ve Pasifik İşadamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin desteğiyle Kimse Yok Mu Derneği üyeleri ve gönüllülerince et dağıtım organizasyonu yapıldı.
Kesilen 80 büyükbaş kurbanın eti, daha önce yerel yönetimlerce yardıma muhtaç oldukları belirlenen 2 bin civarında kişiye, ikişer kilogramlık paketler halinde Fatih Türk Okulunun bahçesinde dağıtıldı.
Aldıkları fişleri göstererek etlerini teslim alan Banda Açeliler, aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı uzun sıralar oluşturdu. Çocuklar ellerindeki ay yıldızlı balonlarla oynarken, kurban etini alanlar, Türklerin yardımlarından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kurban eti alanlar arasında, yılda bir kez et yiyebilenlerin çoğunlukta olduğu ifade edildi.
Kimse Yok Mu Derneği Halkla İlişkiler Koordinatörü Metin Çetiner, AA muhabirine, kurban eti dağıtımının ardından yaptığı açıklamada, Türk halkının bağışlarıyla 44 ülkede kurban eti dağıtım organizasyonu yapıldığını söyledi.
Endonezya'da 80 büyükbaş hayvanın kesildiğini, gönüllüler vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine de kurban etlerinin ulaştırdıklarını anlatan Çetiner, şöyle konuştu:
"Buradaki gönüllüler, Türk öğretmen arkadaşlarımız, yerel yöneticilerle birlikte ihtiyaç sahiplerini tespit etti. Onlara fiş verildi, bunlarla gelen insanlara etler dağıtılıyor. Endonezya'da da böyle bir faaliyeti gerçekleştirmekten çok mutluyuz."
Et alan Endonezyalılardan Edi Samsuri, tsunamide ailesini kaybetmiş 2 çocuğun bakımını üstlendiğini belirterek, "Etleri onlar için alıyoruz. Burada yılda bir kez et yiyebilen insanlar çoğunlukta. Onlar ancak yardım döneminde evlerine et götürebiliyor" dedi.
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman da Endonezya'da felaketi yaşayanlara yardımcı olabilmek ve uzanan yardım eline destek sağlamak amacıyla bölgeye geldiklerini söyledi.
Gördükleri tablodan çok etkilendiklerini anlatan Akman, şöyle devam etti:
"Her açıdan bize çok yakın insanlar. Sevgiyle dolular. Biraz fakirlik çektikleri söylenebilir ama bu fakirliklerini hissettirmeyen, vakar içinde yaşıyorlar. Bu organizasyon çerçevesinde kurbanlar kesildi. Kurban etlerinin düzenli şekilde daha çok ulaşabilmesi noktasında arkadaşlarımız gayret sarf ettiler. Biz de manevi destek verdik. Acının izlerini yakından gözlemlemek mümkün. Biz bu arada gönül köprüsüne dahil olduk."
AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz de Türkiye'den ve dünyanın çeşitli bölgelerinden bağışlarını yapan insanların kurbanlarının kesildiğini belirterek, "İnsanlar çok kanaatkar. Bizlere karşı sevgi duyuyorlar, anlaşılan o ki gönül köprüsü çoktan kurulmuş. Kardeşliğin dostluğun hakim olduğu bir ülkede olmaktan memnunum. Tüm insanlar tebessüm etsin. Bugün insanların yüzünde birer tebessüm olma adına gönül köprüsünde yürüyen yolculardan biriyiz" diye konuştu.
BANDA AÇE
Endonezya'da 2004 yılında meydana gelen ve yaklaşık 200 bin kişinin yaşamını yitirdiği bildirilen deprem ve tsunamiden en fazlı zararı gören Banda Açe bölgesinde halk, Kurban Bayramı namazını kılmak için camilere akın etti.
Hint Okyanusu'nda 2004'te meydana gelen deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketinin yaralarını sarmak isteyen Banda Açe'de bayram namazını tarihi Beytul-Rahman Camisi'nde kılmak için çok sayıda Müslüman camiye geldi.
Caminin içini dolduran halk, bahçesinde de bayram namazını, kadın ve çocuklarla birlikte kıldı. Erkeklerin sarung (etek benzeri giysi) ve kadınların cilbab (beyaz baş örtülü etekli kıyafet) giyerek geldiği camide, kılınan namazın ardından halk birbirleriyle bayramlaştı.
Kadınların da bayram namazını caminin geniş avlusunda erkeklerin hemen yan tarafındaki alanda kıldığı görüldü.
ZİYARETLER
Tsunami felaketinin ardından halka destek olmak amacıyla bölgeye gelen ve yardımlarını devam ettiren Kimse Yok Mu Derneği üyeleri ve gönüllüleri, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman'ın yanı sıra AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz ile birlikte ziyarette bulundu.
Açe Eyalet Meclis Başkanı Hasbi Abdullah, ziyarette yaptığı konuşmada, felaketin ardından Türk halkından bölgeye önemli yardımlar geldiğini, iki ülke arasında güzel ilişkiler kurulduğunu söyledi.
Türkiye'nin Açe ile ilişkilerin asırlar öncesine dayandığını anlatan Abdullah, şöyle dedi:
''Bunun en büyük kanıtı Bitai köyündeki Türk mezarlığıdır. Tsunamiden sonra Türkiye buraya 1000'den fazlı ev yaptı. Şu anda beklentimiz halkın ekonomik şartlarını iyileştirecek desteklerin sağlanması. Bu konuda Türkiye'den de yatırımlar bekliyoruz. Bununla birlikte Türk okulları Açe halkı için çok değerlidir, buraya pozitif katkılarda bulunuyorlar. Ayrıca, çok sayıda Açeli öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor. Bu sayının artmasını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Açe parlamentosu olarak Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlıyoruz.''
Milletvekili Akman, iki ülke arasında kurulan sıcak ilişkilerin artarak her alanda devam etmesini dilediklerini söyledi.
Milletvekili İnceöz de Endonezya'da kadınlara çok değer verildiğini öğrendiğini belirterek, Meclis Başkanı Abdullah'a teşekkür etti.
Kimse Yok Mu Derneği Halkla İlişkiler Koordinatörü Metin Çetiner ise Kurban Bayramı dolayısıyla halka et dağıtacaklarını, buradaki vatandaşların yaralarını sarmak için desteklerinin süreceğini belirtti.
Açe Eyalet Vali Yardımcısı Muhammed Nazar ile Banda Açe Şehir Valisi Mawardy Nurdin'i de ziyaret eden heyet, halı şeklindeki seccade ile çeşitli hediyeler sundu.
LÜBNAN
Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Serdar Kılıç, Kurban Bayramı dolayısıyla kuzey Lübnan'da bulunan Türkmen köylerine gitti.
Büyükelçi Kılıç, ellerinde Türk bayrakları bulunan Türkmen çocuklar tarafından karşılanırken, "Bayramda kendimizi evimizde hissetmek istediğimiz için buraya geldik" dedi.
Kılıç ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinde görevli diplomatlardan oluşan heyet bugün, Türkmenlerle bayramlaşmak üzere, Beyrut'un yaklaşık 120 km kuzeyinde bulunan 3 Türkmen köyüne gitti. Önce Hristiyanların da yaşadığı Aydamon köyüne giden Kılıç, burada coşkuyla kendisini bekleyen Türkmenlerle bir araya geldi.
Beldenin belediye başkanı ve diğer ileri gelenleri, Büyükelçi Kılıç'a, köylerinde Hristiyanların ve Müslümanların bir arada yaşadığını ve her bayramı birlikte kutladıklarını anlattı.
Köylülerle belediye binasında tek tek bayramlaşan Büyükelçi Kılıç, konuşmasında şunları söyledi:
"Kurban Bayramı'nın birinci günü kendimizi evimizde hissetmek istedik. Onun için buraya geldik. Buraya ne zaman gelsek kendimizi evimizde hissediyoruz.
Türkiye olarak burada yaşayan Türkmenler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada çok katlı okul için gereken izinlerde son aşamaya gelindi. Ayrıca Türkçe öğrenmek isteyenler için, ikinci öğretmeni de Türkiye'den buraya getireceğiz. Kursları sürdüreceğiz. Bir öğretmen sürekli burada kalacak. Türkiye'de burslu okuyan öğrenci sayısını da 14'den daha fazlaya çıkaracağız."
Büyükelçi Kılıç ve beraberindekiler, daha sonra Al Bire köyünü ziyaret etti. Köyün toplantı salonunun girişine Lübnan ve Türk bayrakları asılırken, ayrıca bir pankartta Türkiye'ye teşekkür edildiği görüldü.
Burada da Türkmenlerin bayramını kutlayan Büyükelçi Kılıç, Türkiye olarak bölgedeki şartların iyileştirilmesi için çabalarını sürdüreceklerini söyledi.
Daha sonra yine bir Türkmen köyü olan Kuvaşra'ya geçen Büyükelçi Kılıç ve beraberindeki Türk heyetini, yöre halkı, makam aracına pirinç ve gül yaprakları atarak sevgi gösterileriyle karşıladı.
Büyükelçi Kılıç'a burada bir Türkmen, "Bayramınız iyi ola. Türkiye'de bir şey olsa acısını Türkiye'den önce burada biz hissediyoruz. Siz bizim kalbimizdesiniz" dedi.
Kılıç da konuşmasında, Türkiye'nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Büyükelçi Kılıç ve beraberindeki Türk heyeti daha sonra Türkmenlerle tek tek bayramlaştıktan sonra Beyrut'a döndü.