Filistinliler sandık başına gidiyor

Filistin lideri Yaser Arafat'ın ölümünün ardından halk, ilk defa demokratik bir seçimle yeni devlet başkanını seçmek için yarın sandık başına gidiyor. İşte adayların şansı...

Filistinliler sandık başına gidiyor
Filistinliler sandık başına gidiyor
GİRİŞ 08.01.2005 21:10 GÜNCELLEME 09.11.2018 11:52

Yaser Arafat, 1993 yılı Ekim ayında, Filistin Merkez Konseyi'nce yapılan oylamayla Filistin Ulusal Yönetimi Devlet Başkanlığı'na getirilmişti. 1996'da yapılan halkoylamasıyla da Arafat'ın başkanlığı teyit edilmiş oldu.

1996'dan bu yana başkanlık başta olmak üzere çeşitli görevleri üstlenen Yaser Arafat'ın, yaklaşık son üç yıl boyunca hiç ayrılamadığı karargahında (Mukata) hastalanıp, daha sonra hayatını kaybetmesi ile
başlayan yeni süreçte, Filistin halkı, ilk kez demokratik bir seçimle yeni başkanını seçmeye hazırlanıyor.

800 yabancı gözlemci Filistin'de

Seçimler için ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan da çok sayıda gözlemci geldi.

ABD başta olmak üzere, Türkiye'den Endonezya'ya çeşitli ülke temsilcileri, Avrupa Birliği ve İslami örgütlerden 800 yabancı gözlemcinin yanı sıra 22 bin yerel gözlemci, seçim gününden önce hazırlıkları ve sınırlardaki durumu yerinde inceledi, Filistin Merkez Seçim Komisyonu görevlilerinden brifing aldı.

Türk gözlemciler

Seçimler için Türkiye'den, eski Kudüs Başkonsolosu ve Irak Özel temsilci yardımcısı Ethem Tokdemir başkanlığında 15 dolayında gözlemci Filistin'de.

Tokdemir, açıklamada, Doğu Kudüs, Ramallah ve Beytüllahim'de kurulan seçim sandıklarına gideceklerini belirtti.

Filistin açısından bu seçimlerin çok önemli olduğunu ifade eden Tokdemir, uluslararası gözlemciler için iyi bir altyapının kurulmuş olduğunu ve mevcut koşullar altında, iyi hazırlık yapıldığını gördüklerini söyledi.



Filistin'de kampanya süresi de dün akşam bitti ve seçim yasakları başladı.

Yaklaşık 1.8 milyon Filistinli seçmen, yarın (TSİ) 07.00'dan itibaren sandık başına gidebilecek. Oy verme işlemi (TSİ) 19.00'da sona erecek.

Seçimlere yedi aday katılıyor. 10 adayla başlanılan süreçte, üç aday, çeşitli gerekçelerle seçim yarışından çekildi.

Seçimin favorisi Mahmud Abbas

El Fetih'in tek adayı olarak belirlenen FKÖ Başkanı Mahmud Abbas, seçimin favori ismi. Onu, insan hakları savunucusu ve hapisteki Tanzim liderlerinden Mervan Barguti'nin de akrabası olan Mustafa Barguti izliyor.

Mervan Barguti de adaylığını ilan etmiş, ancak kısa süre sonra geri almıştı.

Filistin başkanlık seçimlerine Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi'nden Taysir Halid, Filistin Halk Partisi'nden Bassam el-Salhi katılıyor.

Barguti ile birlikte Abdülkerim Şubeyr, Saib Barakeh ve Abdülhalim el Askar da bağımsız olarak yer alıyor.

Öte yandan, İsrail ordusunun, bu sabahtan itibaren Filistin'de normal bir seçim süreci yaşanması ve Filistinlilerin oylarını rahatça kullanabilmeleri amacıyla 72 saat süreyle Filistin topraklarından çekileceği açıklanmasına karşın, dün Nablus'ta bir İsrail askerinin ölmesi ve üçünün yaralanmasının ardından, ordu yetkilileri, operasyonları yeniden başlatabilecekleri yolunda uyarılarda bulundu.

Filistinli yetkililer, askeri kontrol noktalarında değişen bir şey olmadığını belirtirken, Filistin kabinesi üyelerinden Saib Erekat, İsrail'i, seçimleri kolaylaştıracağı yolunda verdiği sözleri tutmaya çağırdı.

Filistin Enformasyon Servisi de özellikle Gazze Şeridi'nde durumun pek fazla değişmediğini belirtti.

Verilen haberlerde, İsrail ordusuna bağlı uçakların bu sabah Gazze üzerinde çok alçaktan uçuş yaptıkları, sınır geçişlerinin de hala kapalı tutulduğu belirtildi.

İsrail askerleri Abbas için çalışıyor

Bu arada, Batı Şeria'da İsrail kontrol noktalarında, askerler, Filistin seçimlerinin favori adayı FKÖ Lideri Mahmud Abbas lehinde propaganda yapıyorlar ve Filistinlileri Abbas'a oy vermeye çağırıyorlar.

Görgü tanıklarına dayanarak verilen haberlerde, Nablus yakınlarındaki Beyt Eiba yol barikatlarındaki askerlerin, 'Abbas barış yanlısı', 'sizi cehennemden kurtaracak Abbas'ı seçin' şeklinde propaganda yaptıkları kaydedildi.

Ayrıca, Nablus ile Kalkilya arasındaki yol üzerinde bir askeri barikatın yanında, önüne Abbas'ın resmi yapıştırılan askeri bir cipin bulunduğu ve askerlerin Filistinlileri, Abbas için oy kullanmaya çağırdıkları ifade edildi.

CNNTURK

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alex de Souza sürprizi! Anlaşma sağlandı: Süper Lig'e geri dönüyor
Merkez Bankası'ndan 'kira zammı' açıklaması! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat