Hierapolis Antik Kenti Denizli'de gezilecek en güzel adreslerden

Denizli'de gezilecek yerler içerisinde harika bir tarihi antik kent bulunuyor. Birden fazla bölümden meydana gelen kentte keşfetmeye değer harika yapılar bulunuyor. Binlerce yıl ötesinden günümüze gelen antik kent dev bir alana yayılıyor.

GİRİŞ 16.09.2021 11:41 GÜNCELLEME 16.09.2021 11:41 KAYNAK HABER7

Hierapolis Antik Kenti muhteşem mimarilere sahip olduğu gibi çok eski bir tarihe de sahip. Binlerce yıllık tarihe ışınlanmak için mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz. Hierapolis Bergama Krallığı zamanında kurulmuş ve UNESCO tarafından da koruma altına alınmış. Kentin içerisinde görülmesi gereken çok güzel tarihi yapılar var. Aynı zamanda kent içerisinde şifalı sular da bulunuyor. Pamukkale Travertenleri de bu kentin sınırları içerisinde.  Denizli'de gezilecek yerler içerisinde muhteşem adreslerden biri. 

 

 

Geniş bir alana yayılıyor antik kent bu yüzden buradaki elektrikli arabalardan kiralayarak gezinizi yapabilirsiniz. Anadolu'nun en büyük nekropollerinden birine sahip. Yolların kesiştiği yerde olması da bunun sebebi.  

Kent içerisinde mezarlar bulunuyor. Bu mezarlar kişilerin sosyal alandaki statüsüne göre ihtişamlı olarak yapılmış. Makamı ya da  mevkisi ne kadar büyükse o kadar büyük bir mezar yapılıyormuş. Ailesi de bu mezara konuluyormuş.  

Aynı zamanda o dönemde ölen kişilerin cenazeleri bu mezarlara oyunlarla ve kutlamalarla getiriliyordu. Ağlayarak ve ağıtlarla değil tamamen kutlama havasında bu mezarlar açılıyor yapılıyor ve defin işlemleri gerçekleşiyordu.  

Hierapolis Antik Kent'i içerisinde bir de hamam bulunuyor. Kentin girişinde bulunuyor ve mezarlıktan çıkan herkes bu hamamda yıkanmadan kente giremiyordu. Sebebi ise o zamanlarda kişilerin hastalık taşıdıkları için öldüğüne inanılması ve bu hastalıkların kente girmemesi için böyle bir önlem alınması. Soyluların mezarlarını ziyaret eden kişiler buradan kente giriş yapacakları zaman hamamlarda temizlendiklerine inanıyorlar.  

Kentin giriş kapısı ise ihtişamı ile göze çarpıyor. Harika bir mimarisi bulunan giriş kapısından sonra yerdeki mermerler göze çarpıyor. Binlerce yıldır insanların ayak bastığı mermerler eğimli yapılmış. Sebebi ise kenti su basmaması için akıntı oluşturması. Kentin ana caddesi 170 metre uzunluğunda. Cadde çok kullanılan bir yer olmuş.  

Roma Dönemi'nde tuvaletler çok önemliymiş. Öyle ki toplantılarını bu tuvaletlerde yaparlar ki en iyi fikirlerin buralarda çıktığını düşünüyorlardı. Günümüzde kalıntıları bulunan tuvaleti farklı amaçlar için de kullandıkları biliniyor.  

Hierapolis Antik Kenti içerisinde bir de 'agoralar' yani alışveriş merkezleri dikkat çekiyor. Kocaman alanda pazarlar kuruluyor ve insanlar buralarda ev ihtiyaçlarını alıyormuş. Şimdi ise kalıntıları bulunuyor ancak yine de görkemi ve ihtişamı hissedilebiliyor.  

Korunaklı kale: Bergama Antik Kenti

Her köşesi açık hava müzesi Türkiye'de görülmesi gereken 18 antik kent

HİERAPOLİS ANTİK TİYATRO 

Hierapolis antik Kenti içerisinde bir de antik tiyatro bulunuyor. Devasa büyüklükte olan tiyatro harika bir görünüme de sahip. Tiyatro gösterileri yapılıyor ve gladyatör dövüşleri de yapılıyordu. Köleler ve hayvanlar savaştırılıyordu. Tiyatrolarda ise hiç komik oyunlar yer almazdı. Kocam arena ise dolu oluyor halk bu gösterileri izlemek için doldururdu buraları. Tarihi merdivenleri inerek Sahneyi keşfederek mimarisine bakabilirsiniz. Diğer kentlerden gelenler de buraya gösteri izlemek için gelirlerdi. Ancak herkesin oturma yeri farklı oluyordu. Halk arasındaki sınıf farkı oturacakları yeri de belirliyordu.  

Soylular gladyatörlerin dövüşlerine bahis yatırarak burada izliyor ve zamanlarının büyük çoğunluğunu da burada geçiriyorlardı.  

HİERAPOLİS ANTİK HAVUZU 

Diğer bölümlerden sonra karşınıza çıkacak muhteşem bir yer var. Antik havuz sıcacık suyu ile herkesin mutlaka yüzmek istediği biter yer. Antik havuz denilmesinin sebebi ise içerisinde antik kentin kalıntılarının bulunması. Antik havuz tüm dünyadan insanların ilgisini çekiyor. 36 derece yaz kış su sıcaklığı değişmiyor. 

Şifalı suları bulunan havuzun MS 7.yüzyılda yerin metrelerce altından çıktığı biliniyor. Kleopatra'nın geldiği ve insanların şifa bulmak için bu havuza geldiği biliniyor. Güzelleşmek için hastalıklardan kurtulmak için 1500 yıldır bu havuzda herkes yüzüyor.  

HİERAPOLİS MÜZESİ

Hierapolis Müzesi M.S. 2. yüzyıldan kalma hamam kompleksinin içerisinde bulunuyor. Bütün antik kentlerdeki buluntular burada sergileniyor. Lahit mezarlar burada dikkat çeken detaylar. Diğer heykeller ise büyük oranda geçmişten günümüze ışık tutan detaylar olarak yer alıyor. Vitrinlerde ise beş bin yıl öncesinin mühürleri ve daha birçok seramik yer alıyor. Günlük hayatta kullanılan bütün malzemeler büyük şaşkınlıkla keşfediliyor burada. Kadınların takı merakını karşılayan buluntular da yer alıyor.

Antik çağda üretilen tekstil ürünleri dahi burada görebilirsiniz. Hierapolis Müzesi'nde bütün güzel detaylar ziyaretçilere sunuluyor. Müzede Osmanlı ve Selçuklu zamanına ait sikkeler de yer alıyor. daha fazla buluntular da burada yerini almış. 

Her döneme ait eserleri görmek mümkün.

 

Hierapolis Antik Kenti'nin muhteşem manzarasını Dünyayı Geziyorum ekibi sizler için görüntüledi. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL