Denizli'de gezilecek yerler: 2021 güncel gezi rehberi

Yabancı ve yerli turistlerin ilgisini çeken Denizli'de gezilecek yerler Laodikya Antik Kenti, Pamukkale Travertenleri keşfetmeye değer adresler. Herkesin hayranlığını kazanan bu gezi noktaları güzel manzaralar sunuyor.

Denizli'de gezilecek yerler: 2021 güncel gezi rehberi
Denizli'de gezilecek yerler: 2021 güncel gezi rehberi
GİRİŞ 31.10.2021 17:14 GÜNCELLEME 31.10.2021 17:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Pamukkale, Tavas ve diğer güzel gezi noktaları ile turistik illerimizden biri de Denizli. Burada öyle güzel gezi yerleri bulunuyor ki sadece Türkiye'den değil dünyadan da herkes Denizli'de gezilecek yerleri görmek üzere buraya akın ediyor. Denizli sadece gezilecek yerleri ile değil diğer kültürel değerleri ile de herkesin kendine hayran bırakan bir ilimiz olmayı başarıyor. Kültür deryası ülkemizde Denizli'nin meşhur yemekleri de gerekli payı alıyor. Bu sebeple seyahat eden herkes Denizli'de ne yenir, Denizli'de alışveriş yapılacak yerler nereler merak ediliyor. Her köşesinde ayrı bir cennet manzarası saklı olan ülkemizde bu ilimiz de sizlere keşfetmeye değer adresler sunuyor. Gelin bu adreslere bakalım. 

 

 

DENİZLİ'DE GEZİLECEK YERLER

Denizli'de gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen Pamukkale travertenleri oluyor. Herkesi buraya çeken birinci gezi noktası burası.Bunun yanı sıra antik şehirler ve tiyatrolar da turistlerin rotasını buraya çevirmesine neden oluyor. Herkese muazzam bir seyahat deneyimini garanti ediyor diyebiliriz Denizli için. Türkiye'de gezilecek yerler içinde en güzel yerlerden biri burası. 

 

 

DENİZLİ'DE GEZİLECEK DOĞAL GÜZELLİKTE YERLER

Pamukkale Travertenleri 

Dünyadan turistleri buraya çeken en özel Denizli manzarası buraya ait. Her yerde gördüğümüz Denizli fotoğrafları da mutlaka Pamukkale'den çekilmiş oluyor. Denizli il merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta bulunuyor bu doğal güzellik. bölgede yer alan termal sular da şifa deposu olarak biliniyor. kimyasal bir tepkime ile kalsiyum karbonat çökeltisi oluşturması ile Pamukkale'de bu görüntüler ortaya çıkıyor. 2 ana kısımda toğplana travertenlere giriş yasak. Ancak yapay alanlara giriş yapabilirsiniz. Herkesin gözdesi olan bu yerde bir de yamaç paraşütü yapılıyor. Yamaç paraşütü için de tercih edilen noktalardan biri burası. 

Daha fazla bilgi için Adeta bulutların üzerinde gibi manzara: Pamukkale Travertenleri haberimizi okuyabilirsiniz. 

Karahayıt- Kırmızı Su

Pamukkale Travertenlerinin 5 km kuzeyinde yer alıyor bu doğal güzellik. Denizli'de gezilecek doğal güzellikteki adreslerden de birisi. Seyahat eden turistler için Karahayıt, Pamukkale'nin iki kardeşi. Benzer bir doğal güzelli olsa da farklı manzaralar sunuyor burası da herkese. Bikarbonat, sodyum, sülfat, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan termal sular kırmızı çökelti oluşturuyor. diğer bir adını da bu yönü ile alır Karahayıt, Kırmızı Su olarak da bilinir. Birçok romatizma hastalığına da iyi geldiği söylenir. 

Önerilen içerik; En ucuz kaplıcalar nerede? Termal otel fiyatları 

Kleopatra Havuzu 

Hierapolis Antik Kenti'nde bir deprem sonucu meydana gelen olay ile bu havuzun oluşması herkesi şaşırtsa da bugün mutlaka bir kez dahi yüzmek istediği bir yer burası. Masmavi berrak sularda antik eserlerin arasında yüzmek apayrı bir deneyim. Mutlaka yaşamanız gereken bir his. Deprem sonucu açılan çukura sütunların devrilmesi taban su seviyesinin de yüksek olması burada doğal bir havuz oluşumunu sağlamış. Hem yaz aylarında hem de kış aylarında normal bir sıcaklıkta bulunan havuzda yüzmek mümkün. 

Denizli'de mutlaka gezmeniz gereken yerler 10 km'lik bir alanda bulunuyor. Bu yerler için planınızı Travertenler, Laodikya Antik Kenti, Hierapolis, Karahayıt ve Kleopatra Havuzu olarak yapabilirsiniz. Bu yerler aynı bölgede bulunduğu için birbirine de çok yakın. 

Salda Gölü 

Son yıllarda büyük turist akınına uğrayan Salda Gölü herkesin en gözde yeri. Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen bu yer hiç alışık olmadığımız manzaralar sunuyor bize. Sosyal medyayı da sallayan Salda Gölü en popüler gezi noktalarından biri. 2019'da en çok ziyaret edilen yerlerden olan göl 2020'de gezilecek yerler arasında da bulunuyor. Manzarası yerinde görülmeye değer Salda Gölü Denizli'de gezilecek doğal güzellikteki yerlerden biri. 

İnceğiz Kanyonu 

Kanyonlar cenneti olan ülkemizde İnceğiz Kanyonu da güzel manzaralar sunana başka bir yer. Denizli ve Muğla sınırlarında bulunan Kale ilçesi merkezine 45 kilometre uzaklıkta harika bir gezi noktası. Diğer bilinen bir adı da Arapapıştı olan bu kanyon Salda Gölü gibi sosyal medyada en çok paylaşılan yerlerden biri. Türkiye'deki kanyonlar içinde manzarası da en güzel yerlerden İnceğiz Kanyonu. 

Bağbaşı Yaylası 

Denizli şehir merkezinde bulunan Bağbaşı mahallesindeki yaylada teleferik de bulunuyor. Turistlere doğa ile baş başa güzel bir görsellik sunan bu yer yüksek bir noktada bulunuyor. Teleferikle Denizli şehir manzarasını seyrederek yaylaya çıkabiliyorsunuz. Akşam teleferiğe binerseniz çok güzel ışıklı şehir manzarası da size eşlik ediyor. Teleferikle bir noktaya kadar çıktıktan sonra ring minibüslere binerek yaylaya çıkabilirsiniz. Burada macera parkuru adı verilen eğlence yeri var. Hatta gece burada ağaç evlerde de kalmanız mümkün. Yaylanın tertemiz havasına sabah günaydın diyebilirsiniz. 

Bağbaşı Yaylası'na isterseniz çadır da kurarak kamp yapabilirsiniz. Kamp yapılacak yerler içinde güzel bir seçenek olacaktır. 

Kefe Yaylası 

Denizli'de gezilecek doğal güzellikler içinde yer alan Kefe Yaylası çok güzel bir gezi noktası. Antalya yolu üzerinde 38. kilometrede Seferhisar'da bulunuyor. Seferhisar kırmızı toprağı ile meşhur bir yer. Günümüzde ise toprak testi ve mutfak gereçleri ile ünlenmiş. Son yıllarda ise çerez üretimi ile patlama yaşadı burası. Burada alınacak hediyelik eşyalar da genelde bu ürünlerden oluşuyor. 

Yatağan Mahallesi içerisinde yer alan tabelaları takip ederek Kefe Yaylası'na ulaşabilirsiniz. Yaylada hazır kurulu olan çadırlardan kiralayabilir ya da kendi çadırınızı da kurabilirsiniz. Yaz mevsiminde bile burası soğuk olabiliyor. Geceleri serin geçen bir yer olduğundan bu konuda hazırlıklı gelmenizde fayda var. 

Denizli Nikfer Kayak Merkezi 

Ülkemizdeki kayak merkezleri içerisinde yer alan Nikfer Kayak Merkezi her kış sezonunda güzel ziyaretçi alan bir yer. Bozdağ Kayak Merkezi adı ile de bilinen bu yer il merkezine de 85 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Amatör kayakçılar için de uygun pistler bulunduğu gibi profesyonel kişilerin de çok sık tercih ettiği bir kayak merkezi burası. 

Önerilen içerik; Türkiye kayak merkezleri ve skipass ücretleri 2020

Işıklı Gölü 

Bir diğer adı Akdağ Gölü olan cennetten bir manzara sunan, sahip olduğumuz en güzel doğal gezi alanlarından biri burası. Maksimum derinlik noktası 7 metre olan bu yer Büyük Menderes'in doğduğu yerde bulunuyor. Bu güzel tatlı su gölü kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Doğa fotoğrafı çekmeyi seven kişiler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. 

Kaklık Mağarası 

Taban kısmında traverten benzeri maddelerin bulunduğu içerisinde sarkıt dikit gibi oluşumlarında rastlandığı bir mağara. Denizli şehir merkezine ise 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kükürtlü sülfür bileşenleri içeren su kimyasalına da sahiptir. İçerisinde yer alan suyun berraklığı ile bütün oluşumları en güzel hali ile sizlere yansıyor. Çok güzel fotoğraf kareleri sunan bu yerde Denizli Ankara kara yolu üzerinde bulunuyor. Keşfetmeye değer bir yer. 

Keloğlan Mağarası 

Acıpayam ilçesinde bulunan mağara Dodurga Kasabası içerisinde bulunuyor. Antalya kara yolu üzerinde bulunması yolcuları buraya çeken bir başka neden .Yol güzergahında yer alan noktalar daha fazla kişi tarafından geziliyor. Antalya denizli arasında gezilecek yerlerden biri de Keloğlan mağarası oluyor. Rivayete göre eski zamanlarda sakalı olmayan birinin bu mağarada uyuyakalması ve uyandığında sakalının olduğunu görmesi yüzünden buraya Keloğlan Mağarası denilmiş. Antalya yolu üzerinde Eşeler Dağı'nın güney kısmında bulunan bu efsanevi mağaraya da bir göz atın deriz. 

DENİZLİ'DE GEZİLECEK ANTİK YERLER

Medeniyetlerin birleştiği yer olan ülkemizde tarihi mekanlar o kadar çok ki bunların içerisinde antik kentler de önemli bir yer tutuyor. Denizli'de gezilecek antik yerler de bu yüzden bir hayli fazla. Tarihte medeniyetlerin birleşim noktası olan Denizli bu antik kentlere de ev sahipliği yapıyor. Zaman içinde büyük yıkımlara uğrasalar da bu gezi yerleri hala ayakta kalmayı başarıyor. Dünyanın her yerinden de büyük ölçüde turist çekiyor. Türkiye'de görülmesi gereken 10 antik kent haberimizden detaylara ulaşabilirsiniz. Şimdi Denizli'deki antik kentlere göz atalım. 

Hierapolis Antik Kenti 

Denizli şehir merkezine 18 kilometre mesafede bulunan Hireapolis çok popüler bir antik kent olma özelliğine sahip. Pamukkale Travertenlerinin hemen arkasında bulunuyor. Bergama Krallığı tarafından kurulan bu antik kent kimi rivayetlere göre Amazon Kraliçesi sayılan Hiera'dan adını alıyor. Kelime anlamı da 'mutlu insanlar şehri' olan bu yerde dokumacılık, mermer işlemesi gibi geliri yüksek işler yapılması da bu ismin verilmesinin sebebi gibi gösteriliyor. 

Bir başka bilgiye göre ise asıl önemini bu şehir Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Filip'in Roma döneminde buraya gelerek Hristiyanlığı yayması sonucu o dönemde Romalılar tarafından bu şehir kurulmuş. Günümüzde Hristiyanlasrın bu yere çok önem vererek ziyaret etmesinin bir sebebi de bu bilgi. St. Filip Martiryumu ve Oktagon (Sekiz Köşeli) Hamam, Filipus Köprüsü ve Mezar Kilisesi de burada bulunmaktadır.

Laodikya Antik Kenti  

Laodikya Antik kenti MÖ 3. yüzyılda kurulmuştur. Bu dönemde Selevkoslar Kralı 2. Antiochus tarafından kurulduğu için kral bu antik kente eşinin adını vermiştir. Babadağ’da bir de kralın kendi adı ile kurduğu antik kent daha mevcut. Laodikya Antik Kenti’nde Roma Tiyatrosu, Agora gibi tarihi detaylar da bulunuyor. Ayrıca kutsal sayılan bir diğer ayrıntı da İncil’de adı geçen Laodikya Kilisesi’dir. 7 kutsal kiliseden biri olan bu yer Hristiyanlar için çok önemlidir. Kilisenin taban kısmında bulunan mozaiklerin bulunması ve 2011 yılında da tapınağın giriş kısmında ‘Tanrının Gözleri’ adlı mozaiklerin keşfedilmesi buranın önemini daha da artırmıştır.  

Tripolis Antik Kenti  

Lidyalılar burayı ilk kurduğunda adı Apollion’du. Tripolis Antik kenti yakınında bulunan Menderes nehrinin varlığı burayı çok verimli topraklar yapıyordu. Günümüzde Buldan ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor bu antik kent. Romalılar döneminden çok az kalıntı bulunuyor.  

Afrodisias Antik Kenti  

Aydın ilçesi olan Karacasu’da bulunsa da Denizli’ye daha yakın ve gezilecek yerler içinde bulunuyor. Denizli’ye sadece 4 kilometre uzaklıkta. Bu nedenle Denizli gezinizde buraya da uğrayarak gezebilirsiniz. MÖ 5000 yılına kadar uzanan tarihi ile Afrodisias Antik Kenti ilk kurulduğunda küçük bir köyken zamanla gelişme göstermiş. Afrodit Tapınağı da en önemli tarihi yapısı olarak burada bulunmaktadır. Sebasteion Tapınağı, Stadyum, Odeon, Agora, Tiyatro ve Tetrapylon diğer önemli tarihi noktalarıdır 

DENİZLİ'DE GEZİLECEK TARİHİ MİMARİLER

Denizli'de gezilecek tarihi yerler içerisinde çok eski zamanlara uzanana mazisi ile yukarıda sıraladığımız antik kentler de bulunuyor. Aşağıda sıraladığımız mekanlar da tarihi mimarilerden bazıları. Antik kentlerin bir hayli fazla olması Denizli'de gezilecek tarihi mimarileri diğerlerinden ayırıyor diyebiliriz. 

Akhan Kervansarayı

Selçuk Dönemi'nden kalan bir mimari olan bu yer 1100 metrekarelik bir alanda hala sapasağlam ilk günkü gibi ayakta duruyor. Selçuklu mimarisini yerinde keşfetmek için çok iyi bir seçenek burası. İzzettin Keykavus Dönemi'nde yapılan bu yer sultan hanları içinde yer alıyor. İbn Battuta Anadolu gezisinde Denizli'de burada konaklamış. dünyayı gezen ünlü seyyahların zamanında konakladığı bu han şimdilerde ise yine seyahat sevenlere kapılarını açıyor. Burayı keşfederek güzel bir gezi rotası çizebilirsiniz. 

Tarihi Kaleiçi Çarşısı 

Denizli'nin en eki şehir merkezi olan Bayramyeri'nde bulunuyor. Çevresinde de az da olsa tarihi surlar bulunuyor. Günümüzde bazı yok olmaya yön tutmuş zanatlar burada hala icra ediliyor. Denizli Ahilik geleneğinin de çıkış noktası olması sebebiyle çok önemli bir yer. 

 

Buldan Evleri 

Roma Dönemi'nde tekstil üretiminde ve satımında önemli bir yeri bulunmuş Denizli ilimizin. Kumaş satışı da bir hayli fazla gerçekleşmiş burada. Buldan, gerekse Roma Dönemi'nde gerekse de Osmanlı zamanında saraya ve sultanlara kumaş satması ve kıyafet dikmesi ile ünlü bir yer. Burada tarihi cumbalı Buldan evlerini görebilirsiniz. Renkli olması da en güzel detayları bu evlerin. 

İbrahim Çallı Evi 

Günümüzde restore edilen bu ev çok güzel bçr görünüme sahip. Ressam İbrahim Çallı'ya ait olan ev sanat evi olarak hizmet veriyor. Sivil mimarisinin önemli bir örneği burası. Denizli Konağı, Balcı Konağı, İktisat Dakik Fabrikası ve Külahçıoğlu Un Fabrikası'nı ziyaret edebilirsiniz. 

DENİZLİ'DE NE YENİR?

Denizli biraz Ege mutfağından esintiler taşısa da etli yemekleri ile Güney ve Doğu illerimizin de mutfak kültürüne sahip diyebiliriz. Etli yemeklerinin içine hiç baharat konulmaması ise Denizli'ye has olmasını sağlıyor lezzetlerin. Özellikle elle yenene Denizli kebabı herkesin beğenisini topluyor. Tavas kebabı ve Tavas güvesi ise yine seyahat edenlerin mutlaka tadına baktıkları diğer lezzetler. Peki Denizli'nin yöresel yemekleri neler? Bunun için Denizli'nin meşhur yemekleri neler?  haberimizin detaylarına göz atabilirsiniz. 

DENİZLİ NEREDE?

Denizli ilimiz ülkemizin en önemli turistik noktalarından biri. Akdeniz ile Ege Bölgesi arasında bir geçit olan Denizli Ege Bölgesi'nde bulunuyor. İklimi ile de Ege esintilerini taşıyor. Her iki bölgede de toprağı bulunan Denizli Uşak, Manisa, Aydın, Muğla, Burdur ve Afyon'a komşu bir şehir. 

DENİZLİ'YE NE ZAMAN GİDİLİR?

Kış mevsimini yağışlı geçiren denizli Ege ve Akdeniz iklimini taşıdığı gibi karasal iklim etkilerini de gösteren bir yer. Denizli'yi gezmek için en ideal aylar Mayıs- Haziran ayları diyebiliriz. Her mevsim ayrı bir güzelliği bulunan Denizli'yi kış manzaraları için de tercih edebilirsiniz. Temmuz ve Ağustos aylarında burada turistlerin de gelmesiyle nüfus neredeyse ikiye katlanıyor. Bu da otel ücretlerini de artırıyor. Bütün etkilerden uzak olan en iyi zaman ise Eylül Ekim ayları diyebiliriz. 

DENİZLİ'YE NASIL GİDİLİR?

Havai demir ve kara yolunu tercih ederek şehre ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan kara yolu ile 7 saat süren yolculuk Ankara'dan ise 6 saat sürüyor. Otobüsle gitmeyi düşünenler için şehrin otogarı merkezde bulunuyor. 

DENİZLİ'DE ALIŞVERİŞ YAPILACAK YERLER

Dokuma, deri, bıçak ve bakır olarak sıralanan geleneksel sanatlar burada icra ediliyor. Bakır eşyalar, ev tekstil gibi ürünleri hediye olarak alabilirsiniz. Havlu, peştemal, örtü gibi ürünler de üretilen bir ilimiz olduğu için bu ürünleri de but,ik mağazalardan alabilirsiniz. Forum Çamlık ve Teras Park AVM gibi alıveriş merkezlerini tercih edebilirsiniz. 

Kaleiçi Çarşısı ise en turistik ve ünlü yeri. Burada da hediyelik eşya satan yerler var. Buldan'a özgü kıyafetler de alınabilecek hediyelik eşyalar içerisinde bulunuyor. Ayrıca Denizli horozu da biblolarda ve magnetlerde karşınıza çıkan ürünler olacaktır. 

Bu da ilginizi çekebilir; Adana'da gezilecek yerler

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR 1
  • Zekeriya İpek 3 yıl önce Şikayet Et
    Keloğlan Mağarası tanıtımında bana ait olan fotoğrafı (Zekeriya İpek/zekeriyaipeklegezigünlüğü) kullanmışsınız. Bir taraftan mutlu oldum ancak ben ve diğer fotoğraf sahiplerini yazı altında belirtseydiniz keşke.
    Cevapla