YKS 2022 sınav süresi ve soru sayısı! TYT, AYT ve YDT saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 18 Haziran Cumartesi günü itibariyle başlıyor. Bu yıl 3 milyon 234 bin 409 aday Üniversite hayalini gerçekleştirebilmek için YKS 2022'ye girecek. Sınav öncesinde her adayın merak ettiği bir diğer konu da tarihler. YKS 2022 sınav süresi, soru sayısı; TYT, AYT ve YDT oturumlarının başlangıç ve bitiş saatleri bu başlıklardan birkaçı. İşte, YKS 2022'ye dair merak edilen temel bilgiler...

YKS 2022 sınav süresi ve soru sayısı! TYT, AYT ve YDT saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor?
YKS 2022 sınav süresi ve soru sayısı! TYT, AYT ve YDT saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor?
GİRİŞ 19.06.2022 11:51 GÜNCELLEME 19.06.2022 11:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

12 Ekim 2017'de uygulamaya alınan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın bu yıl (YKS 2022) 5'incisi düzenleniyor. Ülke genelindeki öğrenciler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki adaylar ve yurt dışındaki ÖSYM merkezlerinde sınav yapılacak. Sınavlar önceki yıllarda da olduğu üzere 3 oturumda düzenlenecek. Birinci oturumda Temel Yeterlilik Testi (TYT), ikinci oturumda Alan Yeterlilik Testi (AYT), üçüncü oturumda da Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Peki, YKS 2022 ne zaman başlayacak, kaç saat sürecek ve sınav süresi ile soru dağılımı nasıl olacak? İşte, 24 saatten az bir süre kala YKS 2022'ye dair merak edilen temel bilgiler...

YKS 2022 NE ZAMAN?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin yayınladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzuna göre, YKS 2022 bu yıl 18 Haziran-19 Haziran tarihlerinde düzenlendi. 18 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), 19 Haziran Pazar günü de Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) arka arkaya yapılacak. Bu üç oturumun akabinde bu kez tercih dönemi heyecanı başlayacak. 

Deneme çözen öğrenci

TYT SAATİ, SÜRESİ VE SORU SAYISI

Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te ÖSYM'nin belirlediği sınav salonlarında resmen başladı. Fakat öğrenciler 10.00'dan itibaren binaya alınmadı. Bunun dışında, sınavın son 15 dakikalık diliminde de öğrenciler salondan çıkamadı. 

Temel Yeterlilik Testinde öğrencilere 120 soru soruldu. Bunun için 165 dakikalık süre verildi. Saat 10.15'te başlayan sınav, 13.00'te sona erdi. Öğrenciler, sınav süresinin ilk 120 dakikalık dilimi tamamlanır tamamlanmaz salondan dışarı çıkabilecek. Fakat son 15 dakikada (150-165'inci dakikalar) öğrenciler salonda tutuldu.

Öğrenciler Temel Yeterlilik Testinde Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri Grubu ve Sosyal Bilimleri Grubu'ndan sorular çözdü. TYT, AYT ve YDT'ye kıyasla genel puanın yüzde 40'ını oluşturmaktadır. Lakin TYT'ye girmeyen adayların AYT ve YDT puanları hesaplanmıyor. Bu sebeple, puanla alım yapan Üniversitelere girmek isteyen adayların TYT'ye girmesi şart koşuluyor.

AYT SAATİ, SÜRESİ VE SORU SAYISI

Alan Yeterlilik Testi (AYT), 19 Haziran Pazar günü saat 10.15'te başladı. Yine TYT'de olduğu gibi son 10.00'dan itibaren binaya öğrenci kabulü yapılmadı. Bu sebeple öğrencilerin sınav süresinden en az bir saat kadar önce okula gitmeleri, bina önünde beklemeleri tavsiye ediliyor.

Alan Yeterlilik Testinde 160 soru yer alıyor. Bunun için öğrencilere 180 dakika verildi. Yani, öğleden önce 10.15'te başlayan sınav, öğleden sonra 13.15'te sona erecek. Öğrenciler 135'inci dakikadan itibaren salonu terk edebilecek. Fakat 165'inci dakikadan 180'inci dakikaya kadar çıkış yapılmayacak.

Sınav salonunun kapısı

Üniversite adayları, Alan Yeterlilik Testinde Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih-1 ve Tarih-2, Coğrafya-1 ve Coğrafya-2, Felsefe Grubu; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik, Fen Grubundan sorular çözecek. Ancak bu sınavda, adından da anlaşılacağı üzere Sayısal; Sözel ve Türkçe Matematik (TM) dağılımı esas alınacak. Yine de öğrenciler, diğer alanlardaki soruları da çözerek puan katsayılarını arttırabilir.

YDT SAATİ, SÜRESİ VE SORU SAYISI

YKS 2022'nin son oturumu olarak bilinen Yabancı Dil Testi (YDT), 19 Haziran Pazar günü saat 15.45'te başlayacak. 17.45'te sona erecek. Diğer sınavlarda da olduğu üzere öğrenciler 15.30'dan itibaren, yani son 15 dakika kala binaya alınmayacak. 

Yabancı Dil Testinde öğrencilere 80 soru sorulacak. Bunun için 120 dakika süre verilecek. İngilizce, Rusça, Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinden sınavlar yapılacak. Öğrenciler hangi dilden sınava gireceklerini 11 Şubat-7 Mart'taki başvuru sürecinde belirlemişti. 

Sınav salonu

YDT'de de adaylar 90'ıncı dakikadan itibaren binayı terk edebilecek. Ancak 115'inci dakika ile 130'uncu dakikalar aralığında salondaki çıkış işlemleri gözetmenler tarafından önlenecek. 

ADAYLARA KRİTİK UYARI! SINAVINIZ BU YÜZDEN İPTAL OLABİLİR

ÖSYM'nin yayınladığı YKS 2022 kılavuzunda adayların sınavlarını doğrudan etkileyebilecek hal ve hareketler listelendi. Öğrencilerin bu hal ve hareketleri sınav anında yapmamaları, yaptıkları takdirde sınavlarının geçersiz sayılabileceği belirtildi:

  • Konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri,

  • Salondaki görevlilere soru sormaları,

  • Müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları,

  • Soru ve cevapları cevap kâğıdının arkasına yazmaları,

  • Birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri,

  • Sınavın cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları ve cevap kâğıdının cevap seçenekleri alanında işaretleme yapmaları,

  • Sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri,

  • Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları 

YKS 2022 NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

18-19 Haziran'daki sınav maratonundan sonra bu kez sonuçların açıklanması ve tercih döneminin başlaması beklenecek. ÖSYM'den yapılan duyuruya göre, YKS 2022 sonuçlarının 20 Temmuz Çarşamba günü açıklanacağı belirtildi. Adaylar bu tarihten sonra tercih dönemine geçecek.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 1
  • 432 1 yıl önce Şikayet Et
    şu sınav saati ve sürelerinin saçmalıklarına bakın allah aşkına dil sınavı 4te oluyor ama tyt ayt 10da oluyor sizce bu adaletmidir üstelik aynı eşit sürelerde verilmiyor haksızlık değilde nedir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti