DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2022 ÖSYM sınav sonuç takvimi!

Ön lisans eğitim süresi olan 2 yılı tamamlayan ve 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapmayı hedefleyen adaylar için her yıl ÖSYM tarafından Dikey Geçiş Sınavı organize ediliyor. Bu yıl 3 Temmuz'da yapılan sınavın ardından yaklaşık 1 aylık bir zaman geçti. Sınav sonuçları için heyecanlı geri sayım sürerken öğrenciler, bazı merkezi sınav sonuçlarının belirlenen takvimden önce açıklanması sebebiyle DGS sonuçları erken mi, ne zaman açıklanacak? sorusuna cevap arıyor. İşte 2022 ÖSYM sonuç takvimi...

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2022 ÖSYM sınav sonuç takvimi!
DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2022 ÖSYM sınav sonuç takvimi!
GİRİŞ 06.08.2022 13:29 GÜNCELLEME 06.08.2022 13:29

DGS sonuçları, için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Sınav sonuçlarının duyurulması için sabırsızlanan adaylar, ÖSYM'den yapılacak açıklamaya kilitlenmiş durumda. Geçtiğimiz ay içerisinde düzenlenen DGS sınavı sonuçları, AİS üzerinden paylaşılacak. Adaylar sınavdan elde ettikleri puanları dikkate alarak, tercih gerçekleştirecek. Öğrencilerin tercih edebilecekler, üniversite kontenjanları ve bölümler ayrıca yayınlanacak kılavuz ile belli olacak. Sosyal medya ve diğer platformlarda özellikle üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla gözler ÖSYM'ye çevrildi. Peki 2022 DGS sınav sonuçları erken mi açıklanacak? İşte konuyla ilgili yaşanan tüm gelişmeler...

2022 DGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM'nin yayınladığı takvime göre DGS sonuçları 13 Ağustos 2022 tarihinde açıklanacak. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin gündeminde sınav sonuçlarının şu an için erken açıklanması bulunmuyor.

DGS sınav sonuç ekranında testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları, ön lisans başarı puanı ve 2022-DGS yerleştirme işlemlerinde kullanılabilecek puan türleri yer alacak.

DGS Sınav Sonuçları Nasıl Sorgulanır?

Dikey Geçiş Sınav sonuçları, T.C. kimlik numarası ve şifre ile ÖSYM'nin sonuç sorgulama sayfasından sorgulanabilecek. Adaylara basılı olarak herhangi bir sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek. İnternet sayfasından aktarılan sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Ayrıca adaylar diledikleri takdirde sınav sonuçlarını mobil uygulama üzerinden de sorgulayabilir. Sonuçların duyurulmasının ardından tercihlerin başlangıç tarihi ÖSYM'nin yayınlayacağı kılavuz ile belli olacak.

DGS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

DGS tercihlerinin başlangıç tarihi henüz belli olmadı. Sınav sonuçlarının duyurulmasının ardından tercih takvimi netleşecek. Geçtiğimiz yıl tercih işlemleri 27 Ağustos- 7 Eylül tarihleri arasında alındı. DGS tercih kılavuzunda hangi ön lisans programlarından mezun olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri tablolarda ayrıntılı bir şekilde belirtilecek. Üniversitelerin en büyük ve en küçük alım yaptığı puanlar ve kontenjanlar tercih kılavuzunda yer alacak.

Yerleştirmede DGS Puanları Belirleyici Olacak

Yerleştirme işlemlerinde, adayların DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde bulundurularak bilgisayar ortamında yapılacak. Programlara yerleştirme işlemlerinde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun aday B'nin puanı daha yüksek ise o aday yerleştirilecek.

Aynı programın tercih edilmesi ve puanın eşit olması durumunda daha büyük ağırlıkta katılan standart puanı yüksek olana, eşitlik sürdüğü takdirde sırasıyla ÖBP puanı yüksek olana, tercihte daha üst sırada yer verene ve en son yaşı küçük olana öncelik verilecek.

Fuat İğci . Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Fuat İğci .
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?