Kalender ne demek? TDK'ya göre kalender ne anlama geliyor?

Eski Türkçede yer alan ve günümüzde pek sık kullanılmayan kalender kelimesi ne demek? Türkçeye Arapçadan geçtiği düşünülen kalender kelimesinin ne anlama geldiği de merak edilen başlıklar arasında. İşte, Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre kelimenin anlamı, eş anlamlıları ve sözcük hakkında merak edilen tüm bilgiler!

Kalender ne demek? TDK'ya göre kalender ne anlama geliyor?
Kalender ne demek? TDK'ya göre kalender ne anlama geliyor?
GİRİŞ 19.08.2022 20:53 GÜNCELLEME 19.08.2022 20:53

Osmanlı İmparatorluğu'nun ünlü seyyahlarından Evliya Çelebi'nin hatıratında, tiyatrocu Haldun Taner'in yazıtlarında kendine yer bulmuş kalender kelimesi ne demek? Ural-Altay dil ailesinde yer alan Türkçemiz, coğrafya itibariyle Arapça ve Farsçadan esinlenmiş kelimeler de barındırıyor.

Tensip ne demek? TDK'ya göre tensip ne anlama geliyor?Tensip ne demek? TDK'ya göre tensip ne anlama geliyor?

Benzer şekilde Güneydoğu Avrupa ile Doğu Avrupa'da da Türkçeden kelimelere denk gelmek mümkün. İşte o sözcüklerden biri de Arapça kökenli olduğu düşünülen kalender kelimesi. TDK'ya göre kelimenin anlamını, eş anlamlılarını ve hikayesini içeriğimizden öğrenebilirsiniz!

KALENDER KELİMESİNİN ANLAMI

Türkçeye 11-12'nci yüzyıllarda geçtiği düşünülen kalender kelimesi, gösterişsiz; sade ve alçakgönüllü yaşamaktan memnun olan kimseler için kullanılmaktadır.

Seyahatname eserinin yazarı Evliya Çelebi, 'Toplumsal normlara kulak asmayan kişi' diyerek kalender kelimesini yorumlamıştır.

Türk tiyatrosunun ünlü simalarından Haldun Taner de bir eserinde: "İnsan kalender gezmekten rahat edebilir" ifadelerini kullanmıştır.

Türk Dil Kurumu binası

Toplumda 'kalendar' olarak da kullanılan kelimenin doğru yazımı kalenderdir. Öte yandan bu kelimenin Anadolu'da yaygınlaşması ise Kalenderilerden ileri geliyor.

Küçük Asya olarak nitelendirilen İran, Afganistan bölgelerinde yaşayan Kalenderiler; Moğol İstilası sebebiyle 11-12'nci yüzyıllarda Anadolu'ya göç etti.

Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?

Yaşam biçimlerini, tasavvuf anlayışlarını kalender olarak nitelendiren bu grup için Bektaşilerin atası oldukları da söyleniyor.

Mütevazı; gösterişsiz, kendini soyutlamış, ılımlı, ağırbaşlı, basit kelimeleri; kalender kelimesinin eş anlamlıları arasındadır.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!