Tensip ne demek? TDK'ya göre tensip ne anlama geliyor?

Günlük hayatta pek kullanılmayan tensip kelimesi, Türkçemize Arapça dilinden geçmiştir. Daha çok eski eserlerde ve hukuk biliminde kullanılan bu kavram, birden fazla şekilde tercih ediliyor. Peki, tensip ne demek? İşte, Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre tensibin anlamı!

Tensip ne demek? TDK'ya göre tensip ne anlama geliyor?
Tensip ne demek? TDK'ya göre tensip ne anlama geliyor?
GİRİŞ 18.08.2022 22:57 GÜNCELLEME 18.08.2022 22:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Osmanlı İmparatorluğu döneminde gündelik hayatta sıklıkla kullanılan tensip kelimesi, Türkiye Cumhuriyeti'nde daha farklı kelimelerle yer değişmiş, zamanla aşinalığını da yitirmiştir. Ancak yine de bürokrasi ve hukuk alanlarında bu kelimenin kullanıldığına şahit olunabilir. Örneğin, mahkeme hakimleri dava öncesinde ve sonrasında tensip zaptı hazırlamakla mükelleftir. Yüksek mercideki bürokratlara yazılan dilekçe ve benzeri mektuplarda da 'tensiplerinize sunarım' veya 'tensiplerinize arz ederim' tümcesi tercih ediliyor. Peki, tensip nedir ve TDK'ya göre ne anlama geliyor?

Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?Ekümenik nedir? TDK'ya göre Ekümeniklik ne anlama geliyor?

TENSİP KELİMESİNİN ANLAMI

Tensip kelimesi, Türkçede 'uygunluk' ve 'yaraşmak' anlamlarına gelmektedir. Cümle içerisinde kullanıldığı zaman karşı tarafa öncelik verilir. Örneğin, 'Tensiplerinize sunarım' denildiğinde 'Uygun görüşlerinize sunarım' anlamı ortaya çıkmaktadır. 

Arapçadan Türkçeye geçen tensip kelimesi, özü itibariyle 'nsb' kökünden türemiştir. 'Nasaba' (Uygunluk) fiilinin bir çeşit tezahürüdür. Buradaki haliyle de 'münasip görmek' ve 'tasvip etmek' anlamlarına da çıkar.

DOĞRU YAZIMI

Tensip kelimesi bazı metinlerde 'tensib' olarak kullanılabilir. Fakat TDK'ya göre olması gereken hali 'tensip' şeklindedir. Kelimenin sonuna ünlü harf gelecek olduğunda tensip yumuşar ve 'b' harfini takınır. Yani, 'tensibi' olarak dönüşür. Lakin ünsüz harf kullanımında değişiklik olmaz.

HUKUKTA TENSİP ZAPTI

Tensip zaptı veya tensip tutanağı olarak da bilinen bu kavram, davanın görüleceği mahkemede hakim tarafından ilk duruşmaya kadar yapılacak işlemlerin belirtilmesidir.

İddianamenin kabulünden sonra şikayetçi ve sanığı duruşmaya çağırmak için de hazırlanmaktadır.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 1
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendini Padişah zannedenin yalakaları kullanıyor. Başka kimse kullanmıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu