Mahzur nasıl yazılır? TDK 2022 mahzur kelime anlamı!

Aslen Arapça kökenli bir kelime olan mahzur, günlük hayatta kullanılmaya devam eden ve birden fazla karşılığı olan bir sözcüktür. Eski filmlerde ve kitaplarda da sıklıkla geçmektedir. Ancak bazı durumlarda mahzur ile mahsur kelimelerinin karıştırıldığı da oluyor. Peki, mahzur ne demek ve TDK'ya göre nasıl yazılıyor?

Mahzur nasıl yazılır? TDK 2022 mahzur kelime anlamı!
Mahzur nasıl yazılır? TDK 2022 mahzur kelime anlamı!
GİRİŞ 19.09.2022 18:49 GÜNCELLEME 19.09.2022 18:49

Dünyanın en zengin dilleri arasında yer alan Türkiye Türkçesi, bulunduğu coğrafyadan ötürü civar ülkelerin sözcüklerini de bakiyesine katmıştır. Bu kelimelerden biri de günlük hayatta hala kullanılmaya devam eden mahzur ifadesidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk olarak bürokraside kullanılan bu sözcük, zamanla halk tarafından da benimsendi. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kitaplarda ve 1970'li yıllardaki sinemalarda da kendine yer buldu. Peki, mahzur ne demek ve nasıl yazılıyor? İşte, TDK'ya göre mahzur ifadesinin doğru yazımı ve anlamı!

İşleyen demir pas tutmaz atasözü ne demek? İşleyen demir pas tutmaz benzer atasözleri...İşleyen demir pas tutmaz atasözü ne demek? İşleyen demir pas tutmaz benzer atasözleri...

MAHZUR KELİMESİNİN ANLAMI

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre mahzur kelimesinin anlamı engeldir. Ana anlamı dışında 'sakınca' olarak da geçiyor. Cümle içerisindeki kullanımı 'Bir mahzuratı yoksa' şeklindedir. Ünlü yazar Refik Halit Karay, bir eserinde mahzur kelimesini şu şekilde kullanmıştır:

"Artık söylemekte bir mahzur olmadığından gizlemek abes."

Türkçeye Arapçadan geçen mahzur kelimesi, 'HDR' kökünden türemiştir. Arapçada 'HDR' kökünden türeyen 'Mahdur' sözcüğü, Türkçede de kullanılan mahzur kelimesinin karşılığıdır. Araplar arasında mahdur ifadesi, 'sakınılan' ve 'korkulan şey' anlamlarına geliyor.

MAHZUR KELİMESİNİN DOĞRU KULLANIMI

Günlük hayatta veya TV programlarında mahzur ile mahsur kelimeleri karıştırılabiliyor. Fakat iki kelime arasında tek harften daha büyük bir fark olduğunu söylemekte fayda var. Mahsur, 'kuşatılmış, çevrilmiş ve sarılmış' anlamlarına gelirken; mahzur 'engel' demektir. Bu sebeple doğru kullanımı da z harfi ile olanı, yani mahzur olacaktır. Öte yandan her iki kelime de köken itibariyle Arapçadan gelmektedir.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
New York Times: Kar eden Türkiye'ydi; İsrail yalnızlaşıyor
Yönetilemeyen Türk futbolunda yeni olay! 3. kez sahadan çekilme vakası