Yeni dönem bu yıl başlıyor!

5. sınıf yabancı dil hazırlık uygulaması bu yıl başlıyor. Hazırlık uygulaması yeni dönemin ilk ders zilinin çalacağı 18 Eylül’de, 621 okulda, 110 bin öğrenciyle başlayacak.

Yeni dönem bu yıl başlıyor!
Yeni dönem bu yıl başlıyor!
GİRİŞ 02.09.2017 07:39 GÜNCELLEME 02.09.2017 07:40
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ortaokul 5. sınıfları ‘yabancı dil hazırlık sınıfına’ dönüştürüyor. Yabancı dil yeterliliğinin istenilen düzeye getirilememesi nedeniyle hazırlık sınıfı uygulaması eğitimciler tarafından ‘devrim’ olarak nitelendirilirken, bakanlığın yol haritası da nihai şeklini aldı. Uygulama, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminin başlayacağı 18 Eylül’de ilk ders zilinin çalmasıyla başlayacak.

ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU

 Bakanlık, öğrencilerin en az bir yabancı dili yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek şekilde iyi derecede öğrenmesini sağlamak üzere yeni eğitim yöntemleri ve müfredatta düzenlemeler yaptı. Yabancı dil eğitiminin etkililiğini ve verimliliğini artırmak amacıyla yaşanan sorunlar ve çözümleriyle ilgili geniş kapsamlı çalıştaylar yapıldı. ‘Yabancı Dil Eğitiminde Yol Haritası Çalıştayı’ ile başlatılan çalışmalara öğretmenler, yöneticiler, öğrenciler, velililer, akademisyenler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra ulusal ve uluslararası yayınevleri de katıldı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bünyesinde akademisyenler ile Bakanlık personelinden oluşan ‘Özel İhtisas Komisyonu’ kuruldu.

621 OKULDA 110 BİN ÖĞRENCİ

Uygulama bu yıl İngilizce öğretmeni açığı nedeniyle pilot olarak başlayacak. Hazırlık sınıfı uygulaması başarılı olursa gelecek yıl Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Pilot uygulama için 81 ilin valiliğinden gelen talebe göre toplamda Türkiye genelinde 621 okul ve yaklaşık 110 bin 5. sınıf öğrencisi bu yıl ilk kez hazırlık okuyacak. Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıflarında eğitim gören öğrenciler, hazırlanan yeni müfredatla karşılacak. Müfredatta ünite sayısı artırılan İngilizce öğretimi kapsamında, Türkçe eğitim de verilecek.

Yabancı dil (İngilizce) dersinin içeriği öğrencilerin iletişimsel dil becerilerini geliştirecek nitelikte hazırlandı ve dilbilgisi öğretimi üzerine kurgulandı. Programın sonunda öğrencilerin yabancı dil düzeylerinin ‘A1’ seviyesinden ‘B1’ seviyesine ulaştırılması hedefleniyor.

Okuma kitapları zorunlu

Programın uygulamaya yönelik getirdiği en önemli yenilik, okuma kitaplarının zorunlu tutulması olacak. Binlerce öğrenci zorunlu tutulan İngilizce okuma kitapları sayesinde hem okuma alışkanlığı kazanacak hem de akıcı İngilizce konuşacak.
Derslerin içeriği üzerine de yoğun mesai harcayan bakanlık, konuların işlenmesini eğlenceli hale getirdi. Buna göre, özellikle güncel konulardan ve örneklerden yola çıkılarak öğrencinin derse katılımı en üst seviyeye çıkarılacak.

Haftada 15 ders saati

İngilizce hazırlık uygulamasında ders saati sayısı da belli oldu. Buna göre, söz konusu program haftada ortalama 15 ders saati üzerinde hazırlandı. Bakanlık, ders saati değişimine bağlı olarak esnek uygulamaya da imkan verecek.

Öğrencilerin ilgisini çekecek hayatın içinden konular, oyunlarla, ilgi çekici ve eğlenceli bir içerikle sunulacak. Diyalog ağırlıklı işlenecek derslerde, öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri için çeşitli etkinlikler yapılacak.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 12
  • Okıyucu 6 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı dil sadece ingilizcemidir.
    Cevapla
  • sivaslı 6 yıl önce Şikayet Et
    yabancı dil uygulaması tam bir faciadır. Acilen bu yanlıştan geri dönün
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Zamanında 1 sene hazırlık okuyan bir kişi olarak söylüyorum, Türkiye'de İngilizce öğretme mantığı yanlış. Bu düzeltilmediği sürece İngilizce öğrenme güçlüğü sürecektir. Bir insanın ana dili ne kadar güçlü ise yabancı dili de o oranda öğrenebilir. Kendi diline hakim olmayan okumayan bir nesilden yabancı dil öğrenmesini beklemek pek gerçekçi değil. Pek çok ülkeye gittim, yabancı dil konusunda en kötü ülkelerden biri Türkiye. Bu uygulamanın da öğrecinler için boşa geçecek 1 yıldır, diğer derslerden uzak kalarak adapasyon sorunu çekmekte cabası. Çok dilli eğitim veren ülkeler(Belçika, İsviçre, Kanada) incelenerek bu sistemler Türkiye'de uygulanmalı.
    Cevapla
  • Altair 6 yıl önce Şikayet Et
    Ingilizceyi afganlar hintliler ve iranlılar yada çinliler neden bizden çok iyi biliyor araştırın sonra dersini koyun
    Cevapla
  • yurtTAŞ 6 yıl önce Şikayet Et
    yabancı dil öğretiminde başarı istiyorsanız, önce çocuklara öz lisanlarını adam gibi öğretin. 200 kelimde ile hayatını idame ettiren kendi dilini doğru dürüst konuşamayan bir nesil yabancı lisan öğrenecek? Türkçe, Türkçe, anladınız mı? Önce Türkçe.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Katılıyorum. Bu haberdeki bürokrat, sivil, akademisyen, pilot, kelimeleri bizim medeniyetimize yabancı kelimeler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...