Tarihin ilk modern şehri Çatalhöyük nerede? Çatalhöyük'te şehircilik ve hayvancılık nasıl başladı?

Anadolu'da yerleşik hayata geçişle birlikte tarım alanları yaygın olarak değerlendirilmeye başlanır. Çatalhöyük, hem şehirleşmenin hem de tarım alanlarının en iyi şekilde kullanıldığı tarihteki ilk yerleşim yeri olma özelliğine sahiptir. Köyleşmenin bir adım ötesine geçerek şehir mimarisinin temellerinin ilk atıldığı yerdir. Peki Çatalhöyük neolitik kenti nerede? Çatalhöyük'ün tarihi önemi...

Tarihin ilk modern şehri Çatalhöyük nerede? Çatalhöyük'te şehircilik ve hayvancılık nasıl başladı?
Tarihin ilk modern şehri Çatalhöyük nerede? Çatalhöyük'te şehircilik ve hayvancılık nasıl başladı?
GİRİŞ 13.10.2022 15:06 GÜNCELLEME 13.10.2022 15:06

Mezopotamya dışında yer alan Anadolu’daki en önemli yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük’ün tarihi M.Ö 7400 yılına dayanmaktadır. Tarımın başladığı yer olarak kabul edilen Çatalhöyük’te insanların avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik hayata geçtiği ve sosyal hayatta gözle görülür farklı değişikliklere gidildiği gözlemlenmektedir. Yapılan arkeolojik kazılarda, insanların avcılık ve toplayıcılıktan daha çok tarım malzemeleri üretmeye başladığı görülmektedir. Yerleşik hayata geçiş yalnızca geçim kaynaklarında değişikliğe yo açmamış, tarımla birlikte mimaride de büyük değişiklikler yapılmıştır. Çatalhöyük’ün diğer tarih öncesi yerleşkelerden ayıran en önemli özelliği ise köy statüsünden çıkarak modern şehirciliğin temellerini atmasıdır.

Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti

Dünyanın en önemli arkeolojik sit alanı olan Çatalhöyük, insanlığın gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Çatalhöyük’ü diğer antik yerleşim yerlerinden ayıran temel özelliği köyleşme statüsünden çıkararak kentleşmenin temellerini atmış olmasıdır. Çatalhöyük’te bulunan duvar resimleri, sosyal hayattaki örgütlenmeleri ve günlük yaşantılar hakkında en iyi kaynağı teşkil etmektedir. Tarımın ciddi şekilde hayat bulduğu Çatalhöyük’te evler de tarım ürünlerinin depolanmasına göre inşa edilir. Evler, tavandan girilerek bitişik nizamda inşa edilir. Evler genellikle depo, kiler, mutfak ve 2 odadan oluşur. 

Çatalhöyük Nerede?

Modern kent anlayışının temellerini oluşturan ve tarımın başladığı yer olarak kabul edilen Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesindedir. Çatalhöyük aynı zamanda 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş - Ankaragücü! CANLI
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor