MEB’den eğitimde kalite için dev adım: Eğitimde kalite güvence sistemi kuruldu

Millî Eğitim Bakanlığı, okullarda kalite güvence sisteminin aktif hâle getirilmesi amacıyla dev bir adım daha atarak yeni bir teftiş sistemi kurdu.

 MEB’den eğitimde kalite için dev adım: Eğitimde kalite güvence sistemi kuruldu
MEB’den eğitimde kalite için dev adım: Eğitimde kalite güvence sistemi kuruldu
GİRİŞ 12.03.2022 10:25 GÜNCELLEME 12.03.2022 10:25
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Millî Eğitim Bakanlığı, son dönemde odağına okulları aldı. Okul iklimini güçlendirmek için bir taraftan öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik eğitim ve desteklere ağırlık verilirken diğer taraftan okulların eğitim ortamları sürekli zenginleştiriliyor. Öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinde de merkezî planlamadan okul bazlı planlamaya geçilmesinin ardından şimdi okullarda kalite güvence sistemini aktif hâle getirmek için dev bir adım daha atıldı. Yeni bir teftiş sistemi kuruldu.

HER İLDE EĞİTİM MÜFETTİŞLERİ BAŞKANLIĞI KURULUYOR 

Daha önce teftiş sistemi sadece inceleme ve soruşturma ayaklarından oluşurken yeni sistemde teftişin fonksiyonlarına rehberlik ve denetleme, izleme ve değerlendirme fonksiyonları da dâhil edildi. Bu fonksiyonları yerine getirmek için her ilde “Eğitim Müfettişleri Başkanlığı” kuruluyor. Eğitim müfettişleri başkanları, teftiş kurulu başkanının başkanlığında her yıl en az bir kez toplanacak. Bu toplantılarla iller arasında kalite güvence sistemi uygulama farklılıkları önlenecek, denetim ve rehberlik faaliyetlerinde süreç ve sonuçları birbiriyle ilişkili ve tutarlı bir yapı kurulacak.

HER OKUL DENETİMDEN GEÇECEK 

Uygulamaya alınan yeni Kalite Güvence Sistemi’yle okullar kendi öz değerlendirme raporlarını kendileri hazırlayacak. Okullar, raporda eğitim göstergelerindeki hedeflerini açık bir şekilde ortaya koyacak ve hedeflere ulaşmak için gerekli çalışmaları yapacak. Öz değerlendirme raporlarına göre her bir okulu en geç 3 yılda bir denetlenecek ve rehberlik desteği sağlanacak. Okullarda öğretim programlarının uygulanma durumu ve öğrenci kazanımları da denetim kapsamında olacak. Öğretim programlarının uygulanması ile öğrencilerin kazanımlara ulaşma durumları sürekli izlenecek. Denetim için 3 yıl beklenmeyecek. Öz değerlendirme raporlarının ön değerlendirmesi yapılarak aciliyetine göre bazı okulların her yıl da denetimi yapılabilecek. Özellikle özel yurtlar 6 ayda bir mutlaka denetlenecek.

İLLERDE EĞİTİME YÖNELİK İZLEME VE DEĞERLENDİRME 

Okullarının öz değerlendirme raporları,  her ilin eğitim göstergelerine dayalı olarak belirleyeceği hedeflerine kaynak olacak. Okulların yanı sıra il çapında da izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılacak. Eğitim müfettişleri başkanlığı, illere yönelik izleme ve değerlendirme çalışması yapacak, illerin hedeflerine ulaşabilmesi için Bakanlık tarafından destek verilecek.

Konu ile ilgili değerlendirme yapan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söyledi:

“Bakanlık olarak teftiş sisteminde yeni bir sistem kurduk. Yeni sistemde sadece geleneksel inceleme ve soruşturma fonksiyonu olmayacak, ayrıca okullara yönelik denetim ve rehberlik desteği sağlama ve illere yönelik izleme, değerlendirme ve rehberlik desteği sağlama fonksiyonları da olacak. Böylece, eğitimin kalitesinin sürekli iyileştirilmesine imkân veren bir kalite güvence sistemi kurmuş olduk. Artık her okul eğitim kalitesini artırmaya odaklanacak. Bakanlık olarak okullarımıza ve illere eğitim göstergelerinde hedeflerine ulaşmaları için gerekli kaynakları sağlayacağız. Ayrıca rehberlik desteği de sağlayacağız. Eğitim tarihimizde kalite adına çok önemli bir adım bu… Artık, okuldan ilçeye ve ile, ilden Bakanlık’a kadar eğitim sisteminin tüm bileşenlerinin kalitesini sürekli izleyen, değerlendiren ve rehberlik hizmeti sağlayan organik bir sistem oluşturuldu. Bu sistemin oluşturulması için gerekli mevzuat altyapısını da tamamladık. 78 ve 87 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri yayımlandıktan sonra hazırladığımız Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği de 1 Mart 2022 tarihli ve 31765 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Tüm illerimizde eğitim müfettişleri başkanlıkları kuruyoruz. İllerimizde eğitim müfettiş ihtiyacını karşılamak için 750 eğitim müfettiş yardımcısı alım sürecini başlattık.”

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 15
  • Mir 2 yıl önce Şikayet Et
    Denetim sınıf içerisinde olmaz bu öğretmene yapılacak en büyük hakarettir. Eğitimde kaliteyi artırmanın ve denetimin başka yollarını bulmalısınız her zaman vurun abalıya olmamalı
    Cevapla
  • Dem 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz hiç muayene yaparken acaba doğru teşhis mi yapıyor diye denetlenen bir doktor gördünüz mü duydunuz mu? Ne yazık ki öğretmenler sahipsiz bırakılmıştır, sendika ve sendikacılar ise sendikacılığın verdiği nimetleri düşünerek koltuk derdinde. Bütün öğretmenlerin bu çifte standarda karşı birlikte hareket etmesi gerek, ses çıkarmayan sendikadan da ayrılması gerek ne yani sendikacılık Kur'an ayeti mi? Verin istifayı hepiniz çıkın korkmayın dininizden çıkmış olmazsınız, bakın o zaman neler oluyor?
    Cevapla
  • önce vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Müfettiş boş iş boş. Devletin vazgeçtiği uygulamayı neden geri getiriyorsun. Ne oldu da denetim ihtiyacı hissettin. Müfettiş gelip evraklara bakınca kalite mi artacak. Okulların mali imkânları ve disiplin sistemleri güçlendirilmeli. Güvenlikçi atanmalı her okula. Odamda bilgisayar bile yok, siz müfettişten bahsediyorsunuz. Göreceğiz bakalım kalite artacak mı müfettiş gelince. Yanlış, yanlış, yanlış.
    Cevapla
  • Hakikat 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani icraat bu mudur? Yani eğitimdeki eksik müfettiş midir? Bu kadar mı icraat anlayışınız. Müfettiş gelecek hava basacak, uyduruk evrak kontrolü yapacak ve dünya kadar para vereceksiniz. Bir kere bir müfettişin dediği diğer müfettişin dediğini bile tutmuyor. okul müdürlerinin neyini beğenmediniz de başımıza müfettiş saçmalığını geri getirdiniz. Biz bu işe sonuna kadar karşıyız, yanlıştır. Okulumda sıra eksik odamda bilgisayar yok sayın bakan. İlçe ve il müdürlüğü zırnık vermiyor, yerel imkanlarla karşılayın diyor. Bilmem anlatabildim mi?
    Cevapla
  • Recep 2 yıl önce Şikayet Et
    MEB önce müfettişleri denetlemeli,adamlar kendilerini Deli Dumrul sanıyor,rehberlik yapacak yerde illa bir açık bulmanın derdindeler ki bulunurlarda tabii etten püften eğitime katkısı olmayan bürokratik yazışmalar bunlar.Eğitimin kalitesini artırabilecek rehberliği ancak eğitimin içinde pişmiş olan eğitimciler müfettiş olursa rehber olabilir.yoksa 8- 10 yıllık eğitimcileri mevzuat ezberlettirerek sınavla müfettiş yaparsanız asla fayda sağlamaz, çünkü bunlar egosuna sahip olamayacak kadar zaafl taşıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri