Mesleki ortaöğretimin doluluk oranı arttı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan LGS kapsamında yapılan merkezi ve yerel yerleştirme sonuçlarına ilişkin raporlara göre, Mesleki ortaöğretim kurumlarının doluluk oranları artarak yüzde 77'den yüzde 95'e ulaştı

Mesleki ortaöğretimin doluluk oranı arttı
Mesleki ortaöğretimin doluluk oranı arttı
GİRİŞ 26.07.2022 14:22 GÜNCELLEME 26.07.2022 14:22
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ortaöğretime geçiş döngüsündeki yaklaşımı, süreci sürekli ve veri tabanlı iyileştirmek olan Bakanlık, politikalarında hesap verebilirlik ve şeffaflığı artırmak amacıyla 2018 sonunda başlattığı Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları Serisi kapsamında 2022 LGS ilk yerleştirme sonuçlarını raporlaştırdı.

Bu çerçevede, "2022 LGS Kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları" ile "2022 LGS Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı" başlıklı iki ayrı rapor hazırlayan Bakanlık, raporları "meb.gov.tr" adresinden erişime açtı. Sınav ve yerleştirmelerle ilgili detaylı analizlerin kamuoyu ile paylaşıldığı ve daha sonra sınava ilişkin süreç iyileştirmelerine katkı sağlayan raporlara göre 2021-2022 eğitim öğretim yılında 8. sınıfı başarıyla tamamlayarak ortaokuldan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin 1 milyon 31 bin 799'ı merkezi sınava katıldı. Bu öğrencilerden 188 bin 875'i merkezi sınav puanları ve tercihleri doğrultusunda sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirildi. Bu bağlamda, merkezi sınava katılım oranı, geçen yıllarla yakın düzeylerde ve sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleşme oranı yaklaşık yüzde 19 olarak hesaplandı. Raporlarda, merkezi sınav puanı ile yerleşen öğrencilerin okul başarı puanları (OBP) ile merkezi sınav puanları (MSP) arasındaki ilişki de incelendi. Bu kapsamda öğrencilerin merkezi sınavdaki puanları ile okul başarıları arasında güçlü bir bağ olduğu görüldü. MEB'in ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullandığı sürekli iyileştirme yaklaşımı, son yıllarda Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerine rağmen kararlılıkla sürdürüldü. Bunun bir sonucu olarak genel yerleşme oranları, öncelikli yerleştirme oranları ve eğitim kurumlarının doluluk oranları gibi yerleştirme göstergelerinde eş zamanlı bir gelişim sağlandı.

YERLEŞTİRME GÖSTERGELERİNİN EN OLUMLU DÜZEYE ERİŞTİĞİ YIL 2022

2022 yılı, ortaöğretime geçiş sürecinde yerleştirme göstergelerinin en olumlu düzeye eriştiği yıl oldu. İlk yerleştirme kapsamında tercih yapan 1 milyon 8 bin 139 öğrencinin yaklaşık yüzde 95'i tercihleri doğrultusunda bir ortaöğretim kurumuna yerleştirildi. Bu bağlamda, ilk yerleştirmede tercih yapan öğrencilere ilişkin 2021'deki yüzde 93 yerleştirme oranı yüzde 95'e taşındı.

Öğrencilerin yaklaşık yüzde 85'inin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde kullanılan yerel yerleştirmedeki iyileştirmeler, il-ilçe düzeyindeki planlamaların somut çıktılar sağladığını gösterdi.

İLK ÜÇ TERCİNE YERLEŞME ORANLARI YÜZDE 94

Öğrencilerin ilk üç tercihlerindeki bir ortaöğretim kurumuna yerleşme oranları, 2021'de yüzde 92 iken 2022'de yüzde 94'e ulaştı. Dolayısıyla öğrencilerin ikinci bir okul türü seçme zorunluluğunun bulunmadığı öncelikli tercihlerine yerleştirme oranlarında önemli bir iyileştirme sağlandı.

Öncelikli tercihlere yerleşme oranlarının yükselmesinin tüm ortaöğretim türlerinde birlikte gerçekleşmesi memnun edici bir diğer gelişme olarak değerlendirildi. Yerel yerleştirme ile mesleki ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin ilk tercihlerindeki kuruma yerleşme oranları 2021'de yüzde 45,5 iken 2022'de yüzde 51,8’e; Anadolu liselerinde yüzde 52,9'dan yüzde 56,3'e ve Anadolu imam hatip liselerinde yüzde 55,5'ten yüzde 57,1'e yükseldi. Diğer bir ifadeyle, öncelikli tercihlere yerleşme oranlarındaki artış yalnız bir okul türü ile sınırlı kalmadı, tüm ortaöğretim kurumlarında yaygınlaştırıldı. Raporda, "Özellikle mesleki ortaöğretimde yüzde 6'ya ulaşan artış, öğrencilerin mesleki eğitimde yaşanan dönüşüm sonrasında tercihlerindeki ağırlığı göstermesi açısından son derece önemli" ifadesine yer verildi.

İLK ÜÇ TERCİHTE YERLEŞME ORANLARI

Anadolu liselerine 2021'de yerleşen öğrencilerin yüzde 53'ü birinci tercihlerindeki bir Anadolu lisesine, yüzde 98'i ise ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu lisesine yerleşti. 2022'de ise ilk tercihindeki Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 57'ye çıktı ve ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu lisesine yerleşme oranı yüzde 99'a ulaştı.

Benzer şekilde 2021'de Anadolu imam hatip liselerine sınavsız yerleşen öğrencilerin yüzde 55'i birinci tercihlerindeki bir Anadolu imam hatip lisesine, yüzde 88'i ise ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu imam hatip lisesine yerleşti. 2022'de ise Anadolu imam hatip liselerine sınavsız yerleşen öğrencilerin yüzde 57'sinin ilk tercihindeki, yüzde 88'inin ise ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu imam hatip lisesine yerleştikleri görüldü. Bu yıl, en büyük iyileştirme ise mesleki ve teknik ortaöğretimde yaşandı. İlk tercihindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin oranı, 2021'de yüzde 46 iken 2022'de yüzde 52'ye çıktı. Aynı zamanda ilk üç tercihindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin oranı 2021'de yüzde 82 iken 2022'de yüzde 88'e yükseldi.

YÜKSEK BAŞARILI ÖĞRENCİLERİN YERLEŞTİĞİ MESLEK LİSELERİNİN SAYISI ARTTI

Yerleştirme göstergelerinde görülen iyileşme, merkezi sınav puanına dayalı yerleştirme istatistiklerinde de yansıdı. Sınavla öğrenci alan eğitim kurumlarının kontenjanlarının artırılması ile birlikte bu kurumların doluluk oranları da önemli ölçüde arttı. 2021'de sınavla öğrenci alan eğitim kurumlarının doluluk oranları yüzde 95,2 iken 2022'de doluluk oranı yüzde 98,4'e yükseldi.

Mesleki ortaöğretim kurumları, merkezi sınav puanına dayalı yerleştirmede de öne çıktı. Bu kurumların doluluk oranları, büyük bir artışla yaklaşık yüzde 77'den yüzde 95'e ulaştı. Ayrıca sınavla öğrenci alan mesleki ortaöğretim kurumları arasında yüksek başarılı öğrencilerin tercihi olan kurumların sayısı da artmaya devam etti. ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), ASELSAN Konya MTAL ve Teknopark İstanbul MTAL, 2022'de de yüzde 1'lik başarı diliminden öğrencilerin tercihi oldu. Bu kurumlara 2022'de açılan Demirören Medya MTAL de katıldı. İstanbul Havalimanı MTAL ve Sabiha Gökçen MTAL de üst yüzdelik dilimlerden öğrenci alan okullar arasında yer aldı. Raporda, "Öğrencilerin tercih örüntüleri ve ortaokul ile ortaöğretim kurumları arasındaki akışının 2021 ile oldukça benzer olması, bu göstergelere uyumlu iyileştirmelerin memnuniyeti artırmaya devam edeceğini işaret ediyor. MEB'in son yıllarda ortaöğretime öğrenci akışı ve tercihlerine uyumlu adımlar atması, yerleştirme göstergelerinde iyileştirmelere yol açmaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Universite mezunlari issiz. Sanayi de eleman yok. Tabikide doluluk artar. Amerika ve avrupa gibi basit is yapanlar artik unv mezunundan fazla kazaniyor.
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sıra mahalle mektebi yani Anadolu liselerinin kontenjanlarını ve sayılarını düşürmekte. Binlerce genç dört yılını bilgisayar oynayarak tuzluk gibi oturarak geçiriyor.
    Cevapla
  • Fikret 1 yıl önce Şikayet Et
    Dinsiz kitapsız komunist Çinin bir başarı sırrı Almanların başarılı Meslek eğitim Sistemlerini kopiye etmeleridra! Çin Universitileri her yıl 10 Milyon Mühedis ve Teknisyan mezun oluyor! Neticede komunist Çin Milyarca Dış yatırım çektiler dünyanın üretim Merkezi Fabrikası haline geldiler! Ama bizdeki akılsız fikirsiz devrimci Marksist Leninist komunist ve diyer Çin hayranlarını sorsanız çin niçin bu kadar ekonomik alanda başarıl başarılı sorsannız! Cevap olarak komunist sistem ve otoriter sistem derler yüce yaratıcı bu cahillere akıl ve fikir versin! T.C. yeterli kalifeli Meslekli eleman olsa T..C. milyarlarca Dollar dış yatırım çeker!
    Cevapla
  • Ümit 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir tespit ama sen gelde bizdeki Diktatör Komunist-Faşist Çin sevdalılarına ve Diktatör totaliter çin rejim hayranlarına ve beyni yıkanmış komunist sosyalist marksist hayranlarına anlat! intel® şirketi Almanya Magdeburg' ta Fabrika için 17 Milyar ABD Dolları yatırım yapacak! Aynı şekilde Elon Musk'un kurduğu Tesla şirketi Almanya Brandenburg eyaletini 5 Miyar ABD Dolları yatırım yaptı Elektrikli araba Fabrikası kurdu! Almanyada yeterli şekilde Fabrikada ve Şirketlerde çalıştıracak kalifeli kaliteli Meslek Eğitimli Eleman mevcut!
    Cevapla
  • Anadolu Lisesi 1 yıl önce Şikayet Et
    En azından diğer liselerden nakil gelmesi engellenmelidir. Üstelik Anadolu Lisesinde başarılı olamadığını farkeden öğrenci mesleki eğitime nakil gidemiyor. O öğrenci sorumluluk sınavlarıyla devlete millete yük olmasın diye mezun ediLİyor. Sonra 2 yıllık meslekyüksekokullarına yerleşmeye çalışıyor. 18-19 yaşında meslek öğrenmeye başlıyor. elbette o eğitimde teoride kalıyor. Gençler en enerjik çağında telefona mahkum ediliyor. tembelliğe alıştırılıyor. 25 yaşından sonra da üretmesini bekliyoruz. Sevgili ebeveynlerimiz lütfen genç en azından kendi okulunda takdir alamıyorsa bir Anadolu Lisesine göndermeyin. 9. sınıf denemelerinde 200 puan alamıyorsa mesleki eğitime verin.
    Cevapla
  • Sefer 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru
    Cevapla
  • Anadolu Liseleri 1 yıl önce Şikayet Et
    Anadolu Liselerinin kontenjanı azaltılsın. İlçedeki mezunların % 78'i Anadolu, %10'u İmam hatip, %10 u Meslek,%2'si Fen lisesine yerleşiyor. Biliyoruz ki %40'ı mesleki eğitim almalıdır gençlerin. Anadolu Lisesi hazırbulunuşluğu yeterli olmayan öğrencilere akademik eğitim vermeye çalışıyor. Süreçte yüzde 3-4 oranında başlangıçta Anadolu Lisesine yerleşemeyen öğrencileri de nakil almak zorunda kalıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan: Taksim Meydanı dayatmasını masum bulmuyorum
Beyaz Saray, Netanyahu'ya bir kez daha Refah uyarısında bulundu: Kara saldırısına karşıyız