Ev sahibi ve kiracılar dikkat! En az 6 ay bekleniyor

Ev sahibi-kiracı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle davalar her geçen gün artıyor. Kira tespit ve tahliye davalarında bugünlerde açılan davalar için İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemeleri en erken 2023 Ocak ayına duruşma günü veriyorlar.

GİRİŞ 03.08.2022 13:33 GÜNCELLEME 03.08.2022 14:32
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

Artık kiracı-ev sahibi sorunu, hukuki uyuşmazlıklarda ana sorunlardan biri haline geldi. Kiracısını çıkarmak isteyen veya istediği kirayı almak için tespit davasına başvuran mülk sahipleri soluğu mahkemelerde alıyor. Buna karşılık kiracılar da kendi hakkını savunmak istiyor. Bu yüzden mahkemelerde son dönemde yoğunluk artmış durumda.

Peki davaların maliyeti ne ve bu davalar sonuç veriyor mu? Dava süreci ve çözüm önerileri hakkında Avukat Arabulucu Umut Metin önemli bilgiler paylaştı. İşte detayları...

5-6 YILI BULABİLİYOR

Ülkemizde uzun süren davaların hızlanması gayesiyle hedef süre uygulamasına geçildi. Ancak bugün hedef süreler tutturulamıyor. Yargı çok büyük bir iş yükü altında, bu yükün adliye dışı uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile ortadan kaldırılması, en azından paylaşılması gerekiyor.

Örnek-1: İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen kira tespit davasında, Kasım 2020’de açılan bir davada henüz keşif dahi yapılamadı. Yapılacak diğer işlemler gözetildiğinde 2023 ortalarında ancak yerel mahkemede bir karar verilebileceği düşünülüyor. Bunun istinaf ve temyiz süreci düşünüldüğünde toplamda ortalama 5-6 yılı bulan bir yargılama süresinden bahsediyoruz.

Örnek-2: İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan tahliye davasında dava açıldığı tarihten en az 6-7 ay sonrasına duruşma günü verildi. Örneğin; 2022 Temmuz ayında Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılacak bir tahliye davasının duruşması en erken 2023 Ocak ayında yapılabilecek. En iyi ihtimalle de yerel mahkemede yargılama 2 yıl, istinaf ve temyiz ile yargılamanın toplamının 4-5 yıl süreceği öngörülüyor.

MALİYETİ KİM KARŞILAR?

Davayı açan taraf dava masraflarına katlanmak durumunda. Davanın maliyeti davayı açan üzerindedir. Davayı açan taraf, davada haklı çıkması halinde yargılama sırasında yaptığı yargılama giderleri ile avukatlık ücretini karşı taraftan alabilir. Ancak, kötü niyetli ve kira bedelini ödemekten kaçınan bir kiracı aleyhine dava açılarak iletişimin tamamen kopartılması halinde, yerel mahkemece verilecek tahliye kararının kesinleşmesine kadar kira bedelinin tahsil edilememe ihtimali mevcut hale gelecektir. Dolayısıyla kiracı aleyhine açılacak tahliye davasının masrafları dava açan tarafından karşılanır ve dava süreci boyunca kiracının kira ödememesi durumunda bu durum kiraya veren aleyhine daha büyük zarara sebep olabilecektir.

HARÇ VE DİĞER MASRAFLAR NE KADAR?

Kiraya veren tarafından açılacak bir tahliye davasında, kiraya verilen yerin 1 yıllık kira bedeli üzerinden nispi harç alınıyor. Kira bedeli tespiti davasında mevcut artırılmak istenen kira arasındaki aylık farkın 12 ile çarpımı üzerinden ulaşılan rakam üzerinden harç alınıyor. Örneğin; 6 bin TL net aylık kira bedeli olan bir taşınmaz için açılacak tahliye davası için 1.230 TL nisbi harç, başvuru harcı, vekalet suret harcı, baro pulu ve diğer yargılama giderleri için toplam en az 1.500 TL masraf oluşacak. Bu masraf davacı tarafından yapılacak. Bu davanın açıldığı gün oluşan masraf olmakla birlikte, dava içinde bilirkişi ücreti masraflarla aslında dava masrafı, avukatlık ücreti hariç neredeyse bir kira miktarını bulabiliyor.

ARABULUCU ÇÖZÜMÜ DAHA MANTIKLI

KISA SÜREDE SONUÇ

Maliyetlere ve dava sürecine bakıldığında kiracı ve ev sahibi için en etkili çözümün uzlaşma olduğu ortaya çıkıyor. Bu durumda da arabulucular devreye giriyor. Kira uyuşmazlığının arabulucu nezdinde çözüme kavuşturulması halinde, taraflara daha az maliyet yüklenirken, örneğin 4 yıl sürmesi beklenen kira davası çok daha hızlı ve iki tarafın rızası olacak şekilde sonuçlanabiliyor. İhtiyari (zorunlu olmayan) arabuluculuk sonucunda tarafların anlaşması halinde, arabuluculuk ücreti tarafların anlaştığı miktar üzerinden yüzde 6 oluyor. Taraflar, yüzde 6 oranında arabuluculuk ücretini yarı yarıya olmak üzere yüzde 3-3 olarak ödeyebiliyor.

YARI YARIYA OLABİLİR

Örneğin; aylık kira bedeli 4 bin lira olan bir taşınmaz için aylık 10 bin lira kira bedeli üzerinde anlaşılırsa, burada aylık 6 bin liralık artıştan toplam 72 bin liralık bir anlaşma sağlanmış olur. Böylece arabulucu ücreti de 4 bin 320 liraya denk gelir. Yarı yarıya ödenirse taraflara 2 bin 160 lira düşüyor. Oysa aynı sonuca bir dava ile varılacak olsa hem 4 yıllık bir zaman kaybı hem de istinaf-temyiz süreçleri ve hukuki yardım dikkate alındığında kat ve kat fazlası bir maliyetin oluşacağı açık. Bu haliyle arabuluculuk, kira uyuşmazlıklarının çözümünde en maliyetsiz ve en makul çözüm gibi duruyor.

EN AZ 6 AY BEKLENİYOR

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kira tahliye ve kira tespit davalarında haziran, temmuz ayında açılan davalar için İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin en erken Ocak 2023’e duruşma günü verdiğini belirterek, “Dava yükü astronomik şişmiş durumda. Normal koşullarda 2-3 ay arasında ilk duruşma gününü alabiliyorduk. Şimdi bu süre en az 6 aya çıktı. Normalde ortalama 2.2-5 yıl süren kira tahliye ve kira tespit davalarında şimdi bu süre en az 3 yıla çıkacak. Kira tespit davalarında eğer mal sahibi kazanırsa, geriye dönük olarak kira farkının tamamını alıyor. Tahliye davalarında ise sürenin bu kadar uzaması kritik” diye konuştu.

İLK BAŞTA ÖDENEN TUTARLAR

DAVA İCRA HUKUKTA AÇILIRSA (TL)

Başvurma Harcı 37

Vekalet Harcı 11.50

Peşin Harç 80.70

Gider Avansı 440

Vekalet Pulu 18.15

Toplam Tutar 587.35

DAVA SULH HUKUKTA AÇILIRSA (TL)

Sulh hukukta açılan tahliye davalarında harç, 1 yıllık kira sözleşme bedeli üzerinden hesap ediliyor. Aylık 7 bin lira kiranın olduğu bir durumda;

Başvurma Harcı 37

Vekalet Harcı 11.50

Peşin Harç 1.434,51

Gider Avansı 440

Vekalet Pulu 18.15

Toplam tutar 1.941,16

KAYNAK: POSTA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 86
  • KiracıSorunu 1 yıl önce Şikayet Et
    Uygun fiyata kiraya verdiğimiz halde 9 aydır kira ödemeyen kiracıya ne yapıcaz peki kimse bu tür durumlardan bahsetmiyor. Avukata verdiğimiz halde hiç bir ilerleme olmuyor. Yasalar hep kiracı lehine. Bir yol gösterecek varsa lütfen yazsın.
    Cevapla
  • Uyan Türkiyem 1 yıl önce Şikayet Et
    Her iki tarafta haklı adam 3 veya 4 trilyon ev alıyor 1 liraya 2 veya 3 bine veremez kiracida 4.5.6 bin veremez oda haklı haksız olan ekonomi
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizdeki serbest piyasa fazla serbest, devlet çok iyi yaptı %25 artış oranıyla. Zira bizim aç gözlü ev sahipleri ile başa çıkılmaz. Umarım bu oran daha da düşürülür ve kalıcı hale gelir. Ayrıca bu oranı başka kalemlerde de kullansa harika olur.
    Cevapla
  • Karamurat 1 yıl önce Şikayet Et
    Aç emlakçılar ve ev sahipleri olduğu müddetçe kimse bir şey yapamaz Allah korkusu yok çoğu kişide
    Cevapla
  • 2023s 1 yıl önce Şikayet Et
    Maliye görevini tam yapmıyor,Gereken incelemeler yapılsa devletten gayrimenkul sahiplerinin nasıl vergi kaçırdığını bulur.hala elden kira alınıyor.bir kısmı bankaya yatıyor.Maliye uyumada görevini yap.devletin milyarca lirası çalınıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri