Türkiye'nin hamlesi AB'ye örnek oldu! Karar almak için olağanüstü toplanıyorlar

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Avrupa ülkeleri enerji kirizinin etkisinde çırpınırken Türkiye'nin hamlesini hayata geçirmeye hazırlanıyorlar. Bugün olağanüstü toplanacak olan AB ülkeleri, Türkiye'nin geçtiği sistemi masaya yatıracak.

Türkiye'nin hamlesi AB'ye örnek oldu! Karar almak için olağanüstü toplanıyorlar
Türkiye'nin hamlesi AB'ye örnek oldu! Karar almak için olağanüstü toplanıyorlar
GİRİŞ 09.09.2022 07:49 GÜNCELLEME 09.09.2022 10:29
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattındaki doğalgaz akışını kesmesinin ardından Avrupa’daki enerji krizi derinleşirken, AB ülkeleri tedbirlerle ilgili olarak Türkiye’nin izinden gitmeye hazırlanıyor.

AB üyesi ülkelerin enerji bakanları, bugün Brüksel’de olağanüstü toplantı yaparak, doğalgaz santralleri dışındaki elektrik üreticilerine megavat saat başına 200 avroluk tavan fiyat getirilmesini görüşecek.

Türkiye, Avrupa’nın geçmeye hazırlandığı sisteme bundan 6 ay önce geçerken, artan maliyetler karşısında ithal kömür ve doğalgazdan elektrik üretimi yapan santrallere megavat saat başına 2 bin 500 lira, diğer santrallere 1.200 lira ödenmesini kararlaştırmıştı. O dönemde piyasaya müdahale olarak kimi çevrelerce eleştirilen bu kararın ne kadar doğru olduğu ise AB’nin almayı planladığı karar ile bir kez daha ortaya çıktı.

"DÜNYA BİZE DOĞRU YAKLAŞIYOR"

Olağanüstü dönemlerin olağanüstü çözümleri olduğunu ifade eden Uludağ Enerji’nin CEO’su İsmail Ergüneş, elektrik üretim tesisleri için tavan fiyat uygulamasının Avrupa’nın güney ülkeleri tarafından bir sene önce dile getirildiğini ancak bu sisteme geçemediklerini anlattı.

Ergüneş "Avrupa, bunun piyasaya büyük bir ihanet olacağını düşündü. Şimdi ise muhtemelen 9 Eylül’de bu karar çıkacak. Avrupa, bizdeki modele geçiyor. Yani, orada en yüksek kaynak doğalgaz ise herkes aynı parayı ödemeyecektir ama çok geç kaldılar. O yüzden onların buraya geldiği yerde açıkçası bizde de tavan fiyat uygulaması sürer. Dünya bize doğru yaklaşıyor orada" dedi.

"İYİ Kİ O SANTRALLER VAR VE KAPANMADI"

Güneş, rüzgâr, jeotermal, hidroelektrik gibi üretim alanlarına bir dönem ayakta kalmaları için ciddi teşvikler verildiğini, şimdi ise elini taşın altına koyma sırasının bu tesislerde olduğunu belirten Ergüneş "Bu santraller kurulduğunda, o gün denildi ki ‘Bu santraller desteklenmeden yaşayamıyor, gün gelir ihtiyaç olur, bunları destekleyelim.’ O gün de geldi. İyi ki o santraller var ve kapanmadı. O gün çalışmadığı halde bu ülkenin insanları onlara iletim tarifesinin içerisinde kapasite bedeli ödedi. Yenilenebilir kaynaklara aynı şekilde dünyada elektrik çok ucuzken teşvikler verildi. Şimdi sıra bu tesislerde" diye konuştu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Kızıl elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz biz olmazsınız başımızda reis var dünya lideri.yakında gelip Türklerin elini öpeceksiniz
    Cevapla
  • Erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    AB aslında kendileri için çok faydalı olacak bir ülkeyi başta Almanya ve yunan Fransa yüzünden bizi AB içine almadılar ki TÜRKİYE bu ülkelerden çok çok üstün Almanya dışında düşünün yunan Bulgar kibris Rum kesimi AB ülkesi komedi batık ve zerre üretimi ve faydası olmayan ülkeler ama işte ülkesini görmeyip sürekli batıyı örnek gösterenlere yuh olsun.
    Cevapla
  • Ak4 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel anlatmıssın be kardesim helal olsun yolun acık olsun
    Cevapla
  • Atlı Geliyor Atlı 1 yıl önce Şikayet Et
    AB nüfus azalmakta olan BULGARİSTAN'ın toprakları üzerinde hak iddia etmek için birliğe aldı. AB savaşmadan toprak alma hesabı yapıyor. 100 yıl sonra BULGARİSTAN'IN devlet olması için sahip olması gereken bir nüfusu olmayacak gibi görünüyor.
    Cevapla
  • Hüseyin Koçak 1 yıl önce Şikayet Et
    AB ye iyi ki bizi almadılar. Hep ten boş muş. ABD nin kuyruğu olmuşlar.
    Cevapla
  • Ottoman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ab bizim faydamiz olan hic bir şeye el atma bu bilinmeli yüzde dost arkadan düşmanlardir bu siyaset dunyanin sonuna kadar degismeyecektir enerji krizi için rusyanin ayagini kaydirmak için akla fikre gelmeyen planlari vardir kesin cikarimiz olmayan hic bir işe destek vermememiz lazimdir.
    Cevapla
  • Deli 1 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki hes projeleri ne kadar önemliymiş
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    galiba anlama kapasitenizde sorun var, yerli HES RES GES projelerinin ürettiği enerjisi 1200TL ye alıyor devlet, ama ithal kömür ve doğalgaz (ki %40 doğalgazdan ) bununda fiyatı 2500TL, kim para kazanıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!