Karot numuneleri binaya zarar verir mi? İşte cevabı...

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü, son günlerde sosyal medya ve intnernet üzerinden yapılan beton karot örnekleriyle ilgili asılsız paylaşımlar hakkında açıklama yaptı.

GİRİŞ 24.02.2023 09:45 GÜNCELLEME 24.02.2023 11:50
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Açıklamda, “Binalardan alınan beton Karot örneklerinin binayı “yaralayacak şekilde” dayanıma zarar verdiğini, bunun yerine ‘mikrotremor titreşim yöntemleriyle’ binaların depreme dayanımının belirlenmesi gerektiği iddia edilerek acılı ve endişeli halkımızı yanıltan, bununla da kalmayıp inşaat mühendisliği bilim dalına ve bunu icra eden kurum ve kuruluşların itibar ve yetkinliğine zarar veren paylaşımları görüyoruz. Söz konusu iddia gerçeklikten uzaktır” denildi. İTÜ tarafından yapılan açıklama şöyle: “Bahsi geçen kolon ve perde gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri, numunenin alındığı taşıyıcı elemana dayanım bakımından zarar vermezler. Kaldı ki karotlar için açılan boşluklar yüksek mukavemetli özel harç malzemesiyle derhal doldurulur. Yönetmeliğe göre, bu tespitler tüm taşıyıcı elemanlardan değil, yeterli en az sayıda kolon ve perde elemanlardan alınarak yapılabilir. Bu durum tıbbi teşhis için alınan kan örneğine benzetilebilir.

UZMAN EKİPLERE BAŞVURUN

Yapılan çalışmalarda hem zeminden hem de yapıdan belirli miktarda numune almak gerekir. Mikrotremor yöntemi yer hareketi ve binanın hareket karakterini denetleyen bir testtir ve binanın deprem dayanımı hakkında bilgi vermez. Halkımızın buna itibar etmemesini diler, binaları uzman inşaat mühendisi ekiplerinin yer aldığı kurum ve kuruluşlara tespit ettirmelerini tavsiye ederiz.”

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Hasancan 1 yıl önce Şikayet Et
    Binanın en önemli dayanaklarından alınam bu örnekler boyut olarak bana büyük gibi göründü. Daha dar örnek olsa olmaz mı?
    Cevapla
  • Mahmut Tepebaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Karot aldıktan sonra ici epoksi recine ile dolduruluyor bu recine betona yapisiyor ve dayanimda problem olmuyor
    Cevapla
  • Akincibeyi 1 yıl önce Şikayet Et
    Karot beton numunesi almak düşük derecede de olsa Zarar verir bu yöntem bence yanlış sonra dan içine harç koymanın bir faydası yok
    Cevapla
  • Mahmut Tepebaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Harç koymuyolar epoksi recine ile dolduruyolar oda betondan onlarca kat saglam bir malzeme
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kararı verenler İnşaat mühendisi mi acaba...
    Cevapla
  • Yorumcu 1 yıl önce Şikayet Et
    Numune alınan bölgeye dolgu yapılsa insanların kaygısı gider
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!
ABD'li generalden Türkiye açıklaması: Heyecan verici bir dönemdeyiz