İmar Yönetmeliği değişiyor: 4 katı geçemeyecek

Asrın deprem felaketinin ardından yapı güvenliği konusunda bir dizi önlem geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde düzenleme hazırlığında.

İmar Yönetmeliği değişiyor: 4 katı geçemeyecek
İmar Yönetmeliği değişiyor: 4 katı geçemeyecek
GİRİŞ 27.04.2023 09:44 GÜNCELLEME 27.04.2023 10:36
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Edinilen bilgilere göre, binalara yapılan çıkmalardan, alt katlardaki dükkanlara, inşaat mühendislerinin yetkilerinden kamu binası projelerine kadar birçok başlıkta ek tedbirler getirelecek. Düzenleme, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündeme gelen 'yumuşak kat' ve 'bitişik nizam yapılaşma' konusuna da önlem getirecek. İşte o adımlar...

KAPALI ÇIKMALAR: Hazırlanan taslağa göre içerisinde konut bulunan ve zemin artı 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılamayacak. Kapalı çıkma yapılamaması nedeniyle emsal haklarının kullanılamaması halinde; ön bahçe mesafesi 5 metre ve üzeri olan parsellerde, emsal ve taban alanı içerisinde kalmak ve yola 4 metreden fazla yaklaşmamak kaydı ile ön bahçeye 1 metre taşmaya müsaade edilecek. Bitişik nizam parsellerde yapıların bitişik olan parsel sınırına 15 santimetreden fazla yaklaşamayacak.

ZEMİNDEKİ DÜKKANLAR: İçinde konut bulunan binaların zemin katlarında, zayıf kat etkisi oluşturan yüksek ticari fonksiyonlara ilişkin yeni kurallar getirilmesi planlanıyor. Buna göre; ticari zemin kat yüksekliği 4.50 metreyi geçmeyecek. Yapının tasarımında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nde verilen A14 ve A15 tipi taşıyıcı sistemler kullanılacak. Kısa kolon oluşturulmaması, asma kat yapılamaması, binada kapalı çıkma yapılmaması şartlarının tamamının sağlanması zorunlu olacak.

BİTİŞİK NİZAM YAPILAR: Bu binaların arasında; 2 kata kadar olan binalar için 3 santimetre, üzerindeki her kat için 1 santimetre olmak üzere derz boşluğu bırakılması zorunlu olacak.

MÜHENDİS YETKİLERİ: Yeni mezun inşaat mühendisinin hazırlayabileceği statik projeler zemin artı 4 kata kadar sınırlandırılacak. Zemin artı 4 kat ila 8 kat arası statik projeleri hazırlamak için en az 3 yıl, 8 kat üzeri projeler için ilave olarak en az 5 yıl tecrübe ile yapı veya deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans şartları aranacak.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Ali 11 ay önce Şikayet Et
    Deprem oluyor mühendislere sınırlama ve yasak geliyor. İmarve yönetmeliklere gelmesi gerekirken
    Cevapla
  • M.Y 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de en yüksek gökdelenler Gölcük depreminden sonra başladı , hatırlatayım
    Cevapla
  • Emre 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artık 3 kat ile sınırlandırın konutları,tüm türkiyede
    Cevapla
  • izmirli 1 yıl önce Şikayet Et
    bu işi belediyelerden almadan düzelmez. belediyelere işlerin nasıl döndüğünü bilmeyen yoktur.
    Cevapla
  • taze mühendis 1 yıl önce Şikayet Et
    ÇOK SAÇMA . Yeni mezun inşaat mühendisinin teknikerden farkı kalmayacak bu gidişle . Bu işin mezun olma yılıyla alakası yok. Ülkede düzgün yapı denetimci yok . 40-50 yaşındaki adamlar havalimanında yakalanmadı mı kaçarken
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Devletimizin Kuzey Siyaseti İlham Alınan Kavrama Dair
Dilan Polat'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi! Hastaneye kaldırıldı...