Araba almak isteyenlere kötü haber! Bu yıl olmayacak

Otomotiv piyasasındaki sorunlar devam ederken, araba almak isteyenler için bir kötü haber daha geldi. Uzmanlar, 2024 yılının sonuna kadar otomobil fiyatlarında herhangi bir düşüş olacağını düşünmediklerini belirtti.

GİRİŞ 21.06.2023 10:54 GÜNCELLEME 21.06.2023 10:59
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Çip krizi, Asya ile Batı ülkeleri arasındaki ekonomik gerilimler, küresel çapta otomotiv sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Tedarik zincirinde yaşanan aksama ve yavaşlama stok sorunlarına neden oldu. Ülkemizde, döviz ve altın yerine otomobil ve motosikletin yatırım aracı olarak görülmesi, var olan stok sorununu daha da artırdı.

"ARZ TALEP DENGESİ ŞAŞTI"

Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğrt. Gör. Anıl Aba, önümüzdeki süreçte otomotiv sektöründe yaşanması muhtemel tabloyu değerlendirdi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğinin verilerine göre, Türkiye’de otomobil pazarının yıllık satış ortalamasının 700 bin araç, tavanının ise 1 milyon araç olduğunun belirten Dr. Anıl Aba, bu piyasadaki arz-talep dengesinin şaştığını söyledi.

Anıl Baba

"TÜRKİYE'DE HAFİF TİCARİ ARAÇ PAZARI BU YIL REKOR KIRABİLİR"

Fiyatın azalması ya da artışın yavaşlaması için arz tarafından, mutlaka üretimin artması gerektiğini belirten Aba, "Talep tarafından da faizlerin artması, kurun da biraz normalleşmesi lazım. Üreticiler tedarik zincirindeki sıkıntıların 2024 yılında aşılacağını söylüyor. Peki bizde kemer sıkma politikasına geçilir mi? Seneye yerel seçimler var. Kısa vadede yine seçim ekonomisi olabilir. Zaten bu sene ocaktan mayıs ayına kadar 445 bin araç satılmış durumda hali hazırda. Kaparosu verilmiş, sırada bekleyen bir o kadar daha araç var. Bu yıl Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı 1 milyon limitini aşarak rekor kırabilir. Hal böyleyken ben 2024 sonuna kadar otomobil fiyatlarında herhangi bir düşüş olacağını sanmıyorum” dedi.

"EKONOMİK ÖMRÜ 10 YIL OLAN OTOMOBİL İYİ BİR YATIRIM ARACI DEĞİLDİR"

Türkiye’deki geçici refah rüzgarının otomobil pazarını büyüttüğünü savunan Dr. Aba, "Pazar ekonomilerinde fiyatlar arz ve talebe bağlıdır. Faizlerin düşük, enflasyonun yüksek, ekonominin istikrarsız olması tasarruf yapanları yatırım yapmaya teşvik ediyor ve yönlendiriyor. Birikimleri veya kredi potansiyeli yüksek olanlar gayrimenkul alıyor. Gayrimenkule gücü yetmeyenler otomobil alıyor. Otomobile parası yetmeyenler motosiklet alıyor. Bu işin talep kısmı. Yani, bugün insanlar sadece binip kullanmak için değil spekülatif bir yatırım aracı olarak da otomobil almak istiyorlar. Halbuki ekonomik ömrü 10 yıl olan otomobil aslında arsa gibi iyi bir yatırım aracı değildir” diye konuştu.

KAYNAK: CNN TÜRK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 62
  • Fatih 10 ay önce Şikayet Et
    Ne 2024'da nede 2054 yılında kısacası güzel ülkemde fiyatlar düşmeyecek maalesef. Sebeb mi haram yiyiciler fırsatçılar var olduğu sürece bu sömürü var olacak..
    Cevapla
  • İdris 10 ay önce Şikayet Et
    Yedi emin otoparkindaki,ve gümrükteki araçlar çürüyor.milli servet yazık günah neredesiniz ey yetkililerrrr.....
    Cevapla
  • Yasin 10 ay önce Şikayet Et
    Yedi emin işi zor senin bankaya 50 bin borcun var adam 700 binlik arabaya haciz koymuş 500 bine satacak 2 yıl boc odenene kadar beklemek zorunda veya 2 yıl sonra satmak zorunda yoksa araç sahibi otturur o bankayı veya tam tersi borç 500 bin araç var 200 bin banka satta 150 bin o borç gene bitmiyor aracı da satmıyor faiz üstüne bindirip Alaçam diye bekliyor banka
    Cevapla
  • Veysel 10 ay önce Şikayet Et
    Bazılarına para de sazan gibi atlar. Araba işide bu işe döndü. Arabaya ihtiyacı olmayan adam araba almış. Ne yapıyorsun diyorum? İki hafta bir ay bekletip karıyla satıyorum. Sokakta geçen bile bu işi yapıyor :)) Arabaya ihtiyacı olanda fiyatlar yüzünden almaktan alamıyor. Bitirin bu aptal piyasayı. Hiç bir ikinci el ürün sıfırın yarı fiyatını geçmez. Yurtdışın da bazı ülkeleri açın.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    araç fiyatları düşecek hemde çok edecek
    Cevapla
  • Türkmen aşireti 10 ay önce Şikayet Et
    Yurt dışında yirmi sene çalışmışilıgı olana bir araba hakkı tanınırsa iç piyasada rahatlar stokculukta biter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...