Ne ABD'den ne de Çin'den... Türkiye kendisi üretecek!

Bakan Kacır, 'TÜBİTAK bir uluslararası işbirliğiyle önümüzdeki dönemde Türkiye'de sensör çiplerinin üretilmesini sağlayacak. 65 nanometre seviyesinde çipler Türkiye'de yerli olarak geliştirilecek ve üretilecek." dedi.

Ne ABD'den ne de Çin'den... Türkiye kendisi üretecek!
Ne ABD'den ne de Çin'den... Türkiye kendisi üretecek!
GİRİŞ 10.01.2024 10:57 GÜNCELLEME 10.01.2024 10:57
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg'u desteklemeye devam edeceklerini belirterek "Bir yanda da yeni oyuncuları teşvik edeceğiz" dedi.

Bu noktada Çin'e yaptığı 4 günlük seyahati hatırlatan Kacır Çin firmalarının Türkiye'de elektrikli otomobil üretimi çalışmalarıyla ilgili, yatırım yeri ve yatırım teşviklerini görüşme aşamasına geldiklerini bildirdi.

MUAZZAM İLGİ VAR

"Batılı markalarla mukayese edildiğinde Çinli markaların çok daha ileri düzeye geldiklerini de görüyoruz" diyen Kacır şunları söyledi: "Türkiye'de hali hazırda yatırım yapmış olan hem Batılı hem Koreli ve Japon markaların elektrikli araç yatırımlarını teşvik etmekle kalmayacağız, önümüzdeki dönem de Çin markalarının da Türkiye'de elektrikli araç yatırımları yapmasını sağlamaya dönük adımlar atacağız.

Bu görüşmelerde de bunları açıkçası kendileriyle konuştuk. Türkiye'ye olan çok yüksek bir ilgi var. Türkiye hem Avrupa Birliği Gümrük Birliği'yle hem 28 farklı ülkeyle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarıyla 1.5 milyarlık bir kitleye erişim imkanı sağlıyor."

Kacır "Önümüzdeki dönemde elbette Togg yoluna devam edecek. Ama biz şunun fakındayız ki, Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanında sıçrama ortaya koyabilmesi için bir tek Togg yetmez. Biz teknolojinin tüm başlıklarında benzer başarı hikayeleri ortaya koymayı hedefliyoruz" dedi.

Bakan Kacır, yerli rüzgar türbini markası yanı sıra yerli YHT markası yaratılacağını vurgularken, TOGG Sedan Cupe'un da 2025 yılında üretimde olacağını kaydetti. Kacır "Nadir hastalık ilaçlarının dünya pazarlarındaki payının 200 milyar dolara gelmekte olduğunu görüyoruz. Bu da bu alana da mutlaka önümüzdeki dönemde daha fazla eğilmemizi gerektiriyor" dedi.

SENSÖR ÇİPLERİN ÜRETİMİ BAŞLIYOR

Kacır şunları söyledi: "TÜBİTAK bir uluslararası işbirliğiyle önümüzdeki dönemde Türkiye'de sensör çiplerinin üretilmesini sağlayacak. 65 nanometre seviyesinde çipler Türkiye'de yerli olarak geliştirilecek ve üretilecek. Böylelikle hem beyaz eşya hem otomotiv sektöründe çip ihtiyacını karşılamaya dönük ilk adımı atmış olacağız. Ama tabii bugünün dünyasında 5 nanometre, 6 nanometre seviyesinde çiplerin yaygınlaştığı bir dönemdeyiz artık."

YERLİ YATIRIMA TEŞVİK VERİNCE KARALIYORLAR

Biz yerli firmaları, yabancı firmaları destekliyoruz yeter ki Türkiye'de yatırım yapsınlar, istihdam oluştursunlar, üretim kapasitesini artırsınlar, Türkiye'nin ihracatını yükseltsinler istiyoruz. Ama genellikle yabancı firmalara sunduğumuz destekler karalama konusu yapılmıyor, bir milli markaya sunduğumuz destek karalama konusu yapıyor. Biz bütün sektörlerde destekler sağlıyoruz, onlar karalama konusu yapılmıyor, savunma sanayine verdiğimiz destekler karalama konusu yapılıyor" dedi.

TEŞVİKLERDEN EN AZ YARARLANAN BAYKAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, CHP'li Pınar Uzun Okakın'ın Baykar'a devlet tarafından destek verildiğine dair sözlerine yanıt verdi. Kacır şunları söyledi: "15 binden fazla yatırıma sunduğumuz destekler var. Merak ettim, bunları Baykar'a sunduk mu diye. Şimdiye kadar yararlanmamışlar. Bizim proje bazlı devlet desteği kapsamında sunduğumuz sigorta primi desteklerinden de şimdiye dek henüz yararlanmamış. Yatırım yeri tahsisi sunmuşuz ama Baykar yatırım yerlerini kendi öz kaynaklarıyla satın almayı tercih etmiş.

Baykar proje bazlı devlet desteklerindeki hiçbir nakdi destekten yararlanmayı talep etmedi. Baykar'a hiçbir nakdi destek sunmadık. Baykar'a sunduğumuz destekler vergi indirimlerinden Gümrük Vergisi, KDV ve Kurumlar Vergisi kolaylıklarından ve sigorta primi desteklerinden ibaret. Devlet desteklerinden en düşük yararlanan firma Baykar'dır" ifadelerini kullandı.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Pandora 3 ay önce Şikayet Et
    Bu halk düşünme özürlü olduğu müddet daha çok hayal satan olur. Son yirmi senedir o kadar çok fikir ortaya atıldı kaç tanesini gerçekleşti. Geleceğin mesleği gıda sektörü bunu hakim olan dünyayı yönetir.
    Cevapla
  • Aydoğan 3 ay önce Şikayet Et
    Cehape melanet bir partidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi içinde terörist ve yandaşlarını istemiyorum. Selamlar.
    Cevapla
  • Dede 3 ay önce Şikayet Et
    Büyük bir tesis kuralım makina parkı en iyisini getirelim robottan son model makina parkki olmalı süper olur hayırlı olur acil seri üretime gecmeli
    Cevapla
  • offff offf 3 ay önce Şikayet Et
    100 sene erzelemşiz 200 sene dahamı erteliyelim chp mantığ buna derler
    Cevapla
  • ugur 3 ay önce Şikayet Et
    Evet dünyada 2 nanometre çipler ler üretiliyor Türliye ise 65 nanometre üretiyor fakat Türkiye hızlandırılmış çipler teknoloji yapıyor , artık fark olmuyor . Bilginize sunarım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dikkat çeken rakamlar! Ülke ülke kişi başına düşen araç sayısı belli oldu
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü