Peygamberimiz, hakaretlere karşı ne yapardı?
Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAV) karşı hakaret ve iftira dolu yorumların yapıldığı Ekşisözlük sitesi gelen tepkiler üzerine bazı içerikleri kaldırdığını açıkladı. Ancak tepkiler bitmiş değil.
Haber7'nin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, insanların ateist dahi olsa karşı tarafın inanışlarına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
Köse, benzer durumların yeni olmadığını peygamberimizin yaşamında da hakaretlerle ve iftiralarla karşılaştığını söylerken, ‘Onlara cevabı kalbi ve diliyle verirdi' derken, ancak konu İslamiyet'i hedef alan hakaretler olduğunda da çatışmaya girmekten çekinmediğini söyledi.
ATEİST DE OLSANIZ SAYGI GÖSTERECEKSİNİZ
Türkiye'nin tamamına yakının Müslüman olduğunu söyleyen Köse ‘Bu toplumun büyük bir bölümü kendini dindar sayan insanlardan oluşuyor ve kutsallarına bağlılar. İnanışlara karşı söylenen ve yazılanlar hoş karşılanmıyor. Bu durumda hukuk ilk olarak devreye girmez. Ayıplanır ve kınanırlar. Karşıt söylemde de bulunanlar olursa bu sefer fiili eylemlere dönüşür ve kargaşa çıkar' dedi.
Köse, ‘insanların kutsalları kendiler için değerlidir. İnanmayan kimseler ise bunlara saygı göstermeli ve tahrik etmemelidir' derken ‘ Ekşisözlük gibi herkesin kolayca girebildiği bir web sayfasında, Türkiye gibi bir ülkede peygamberimize ve dinimize hakaretlerin yapılması hoş olmayan bir durum. Bu toplum kutsallara hakareti hoş karşılamaz. Ateist de olsanız kimsenin dini inanışlarını aşağılama hakkına sahip değilsiniz. Demokrasi ve evrensel ahlak dediğimiz olgularda bunu gerektirir zaten. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada kutsallar değerlidir' diye ekledi.
HZ. MUHAMMED (SAV) HAKARETLER KARŞISINDA NE YAPARDI?
Hz. Muhammed (SAV) zamanında da kendisine hakaret edenler olduğunu söyleyen Ali Köse, ‘Peygamberimizin o durumlarda sahabelerine tavsiyeleri olmuştu. Size kötü sözler söyleyenler olduğunda siz onlara cevap vermeyin derdi. Onlara kalbinizle dilinizle cevap verin demişti' dedi.
Ama dine yönelik hakaretler olduğunda onları, dini bilgileriyle savlarını çürütmeye çalıştığını ifade eden Prof. Köse ‘Çatışması gereken durumlar olduğunda da asla çatışmaktan kaçınmazdı. Ancak İslam'a karşı çok ağır hakaretler olduğunda savaşırlardı. Çünkü o zamanki hakimiyetler savaşlarla kurulurdu ve müşriklerin hedefi peygamberimizi yok etmekti. Ama şimdi bizim yaşadığımız zaman farklı. Evrensel hukuklara göre hareket ediyoruz' dedi.
HABER 7
-
Muhammed Hadim 12 yıl önce Şikayet EtSiyeri yeniden okumanızı tavsiye ederim, bu yaklaşımınız karışık ve gerçeği yansıtmıyor. Demek biri peygamberime hakaret edecek ben de kalbimden ona cevap vereceğim verdiğiniz örnek yanlış çünkü yapılan hakaret kişinin şahsına olursa o bunu sabırla karşılayabilir ancak dine, peygambere, kutsala olursa o zaman durum değişir. İslama karşı hakarette savaşırdı onlar peki Peygamberimiz İslam değil mi, Peygamberimizi iman değil mi biz oturup sessiz bekleyeceğiz açıklamaya göre hiç sesimiz çıkmayacak bu yaklaşımı şüpheyle karşılıyorumBeğen Toplam 2 beğeni
-
sadbinebivakkas 12 yıl önce Şikayet Etmurat buyruk. Senin kendine edindiğin kutsalına biri sövse tepki verisin. Eğer vermsen git kendini köprüden at boş gelmişsin dünya ).. konu Allah resülü olunca hemen Allah tan daha merhametli kesliyorsunuz... ÖMER O BİLMİYOR peki ne zaman söz söyledi? bunu söylediği zaman nüfusları 1.5 miliyar ken mi söylediler?... yada medin de mi söyledi bu söz ? yüzde 99 sözde müslüman olduğu bir devlete mi söyledi??? Ömer r.a şimdi olsaydı önce seni keserdi. Allah Resülü hakeret edildiği için öldürlenler.. O zaman Neden ALLAH RESÜLÜ BULAR BİLMİ>YOR CAHİl demiyordu? 1) Ka'b b. Eşref: Bu habis Yahudilerin reisi idi. (başı kesildi) Ebi Afk-il Yahudi 3) Ebu İzze Amr b. Abdullah 4) Muaviye b. Muğire 5) A'ma bir zat Peygambere söven kendi hanımını öldürüp, gelip Peygamberimize (sav) durumu bildirdi. Peygamber Efendimiz (sav) "Siz şahit olun, bana hakaret eden bu kadının kanı hederdir. Hiçbir hakkı yoktur" buyurdu. (Beğen Toplam 2 beğeni
-
murat buyuklu 12 yıl önce Şikayet Etbilseler böyle yaparlar mı?. Allah resulüne hakaret eden birini hz.ömer öldürmek istiyor. peygamberimiz mani oluyor. hz. ömer "izin ver ey resulullah, kafasını kılıcımla koparayım" diyor. peygamberimiz de "ya ömer bilmiyor, bilse böyle konuşmazdı" diye yanıt veriyor. o halde öğretmek için seferberlik ilan edelim. islam günleri düzenleyelim, onları da çağıralım.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Semih 5 yıl önce Şikayet EtMedya günümüzde var herkes herseyden haberdarBeğen
-
mustafa akkus 12 yıl önce Şikayet EtEbu cehiller. kimsenin haddine kalmamış ALLAH Resulünü tartışmak herkez kuyruğunu altına alsın sus sun Ebu CehillerBeğen Toplam 8 beğeni
-
BAKKİİ 12 yıl önce Şikayet Etbakkii. yahu hocam, inan hiç cevap bile verememişsin. nasıl yorum bu. ilahiyatçı ünvanının yanında çok hafif bir cevap olmuş. niye bu kadar ürkek davrandın.Beğen Toplam 7 beğeni