Alfabeye ilginç bir harf teklifi daha

Paketten çıkan alfabeye yeni sesler için Pamukkale Üniversitesi'nden ilginç bir teklif geldi.

Alfabeye ilginç bir harf teklifi daha
Alfabeye ilginç bir harf teklifi daha
GİRİŞ 14.10.2013 11:57 GÜNCELLEME 14.10.2013 14:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Solmaz, alfabeye yeni sesler ilave edilmesi söz konusu ise nazal n'ye de bir karşılık verilebileceğini söyledi.

Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iyi niyetle yapıldığını düşündüğü Demokratikleşme Paketi'nin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

İŞTE 'NAZAL N'NİN ÖZELLİKLERİ

Dilbilimsel açıdan Türkçe'deki bütün seslerin alfabede olmadığını ifade eden Solmaz, Türkiye'de birçok Türk boyu yaşadığını, onların da alt birimlerinin bulunduğunu belirterek yörelere, köylere göre, farklı lehçelere sahip olduğunu ifade etti.

Batı Oğuz grubu lehçelerinde "nazal n" denilen sesin olduğunu ifade eden Solmaz, arka damaktan çıkartılan bu sesin Osmanlıcada sağır kef'le yazıldığını, trankripte n'nin üzerine özel bir işaret konularak "

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • öner karaöz 10 yıl önce Şikayet Et
    sağır N hırıltılı H zengilliğimizdir.. Türkiye Türkçesinde nazal sağır N var. Hırıltılı H ' de var. Neşet Ertaş GöNül hep seni arıyor derken hepimizde olduğu gibi sağır N kullanıyor. Hırıltılı H 'de H İLE KARIŞIK yumuşak G (Ğ) var. Zenginliğimizdir.
    Cevapla
  • ali celik 10 yıl önce Şikayet Et
    Hiç gerek yok. İstanbul ağzında nazal n yok.Anadoluda kullanılıyor onu kullanmaya başlarsak iç anadolu ağzını yazarken kolaylık sağlar.O zaman her yöre kendi ağzına göre yazmaya başlar düzen bozulur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Samsunspor - Trabzonspor! CANLI
Muhalif gazeteci, Almanya'ya çalıştığını itiraf etti! "Bunlar üst düzey isteniyor"