Alfabe 34 harf olsun

MHP'den ilginç bir çıkış! Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketindeki Q,X,W harfleri ile ilgili bu yetmez alfabe 34 harf olsun önerisi geldi.

Alfabe 34 harf olsun
Alfabe 34 harf olsun
GİRİŞ 07.10.2013 09:35 GÜNCELLEME 07.10.2013 11:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Yalçın, demokratikleşme paketiyle Q, W, X harflerinin kullanımının serbest hale gelmesiyle ilgili 'Bu yetmez. 34 harfli alfabe olmalı' dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Yalçın, demokratikleşme paketi ve yaklaşan seçim stratejilerini değerlendirdi.

Bugün gazetesinden Seda Şimşek'e konuşan Yalçın, demokratikleşme paketi çerçevesinde 85 yıldır yasak olan 'q, x, w' harflerinin kullanımının serbest bırakılmasıyla ilgili ilginç bir çıkış yaptı. Yalçın 34 harfli alfabe istediklerini açıkladı.

İşte Yalçın'ın verdiği röportajdan bir bölüm:

X, Q, W harflerine yasağın kalkması:

"Klavyelere özgürlük" şeklinde açıklanan değişiklik, uygulamada PKK mensuplarının işini kolaylaştırmak için getirilmiştir. Meselenin eğitim ve kültüre dönük hiçbir ciddi tarafı yok. Son derece amatörce. Hâlbuki alfabe değişikliği, Türkiye ve Türk dünyasının çağdaş ihtiyaçları göz önüne alınarak, ilmî metotlar çerçevesinde çözümlenmesi gereken bir mesele.

Aslında alfabe meselesi, MHP için de önemli ancak bu hususta iktidarın yaptığı gibi sadece PKK'nın istediği birkaç harfin kullanılmasına dair yasağı kaldırmak yerine Türk dünyasını içine alan geniş kapsamlı bir alfabe reformu yapılmalı. Bugün Türk dünyasında kültürel birliğin sağlanması için ortak zemin Türkçe ve Türkçenin de ortak bir alfabe ile yazımıdır.

Türk Cumhuriyetleri ile geleceğe ilişkin atılacak adımlar arasında ortak alfabe sistemine geçilmesi çok önemli. 1991'de Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'dan 28 dilbilimcinin katılımı ile Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde yapılan sempozyumda ortak alfabe konusunda ilk somut karar alınmıştı. Türk dünyası için geçerli 34 harfli bir Latin alfabesi belirlenmişti.

Yeni ortak alfabe, 29 harfli Türkiye alfabesine bazı Türk lehçelerinde mevcut sesleri karşılamak üzere "A a (Açık e), X x, Q q, W w" harflerinin eklenmesi uygun görülmüştü. Bu harflerden üçü, birinin yazımı farklı olmak üzere, bugünkü Azerbaycan alfabesinde kullanılıyor,

(Açık e), x ve q. Azerbaycan alfabesi, , x ve q harfleri haricinde Türk alfabesinin aynısıdır. Ortak alfabe konusu MHP'nin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

YORUMLAR 4
  • hakan haklı 10 yıl önce Şikayet Et
    yaw yine pkk dan bahsetmişler artık mhp dendimi artı pkk aklıma geliyor:). ayrıca mhp bir öneri sunmuşsa bilinki bu sadece kendine ve yandaşına yarıyordur ülke için hiç birzaman adım atmazlar sadece kednilerine yarayan şeyler yaparlar yani mhp nin önerisi olsun konuştuğu olsun ne olursa olsun bilinki tersi doğrudur ben bunların sadece ALLAH birdir kelimesine inanırım
    Cevapla
  • adam turk 10 yıl önce Şikayet Et
    MHP den bu güne kadar en anlamlı teklif. tabiki harfin çok olması, bir ustanın alet ve makinaları gibidir, nekadar farklı alet ve aparat olursa okadar güzel olacağını düşünüyoz, harfler sonuçta duygu düşünce ve sesin yazıya geçirilmesi değil mi? tabiki başka harfler varsa onlarda eklenebilmeli
    Cevapla
  • aziz aydogan 10 yıl önce Şikayet Et
    alfabe. göktürk alfabesini istiyoruz , türk dünyasının kendi alfabesi olmalı, japonlar, ruslar, çinliler,araplar vs vs gibi, mhp nin bubu istemesi lazım, latin alfabesini değil....
    Cevapla
  • yolcu46 10 yıl önce Şikayet Et
    gerçek Türkçe. bu arkadaşa sormak lazım gerçek Türkçe mi konuşuyoruz..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: AK Parti'den sürpriz değişiklik! Tarihler öne çekildi...
Ayhan Bora Kaplan dosyasında ikinci bir gizli tanık daha olduğu ortaya çıktı