Danıştay'ın iptal kararının zamanı çok dikkat çekici!

Danıştay, dün HSYK'nın bildiri yayınlayarak tepki gösterdiği yeni adli kolluk yönetmeliğini durdurduğunu açıkladı.

Danıştay'ın iptal kararının zamanı çok dikkat çekici!
Danıştay'ın iptal kararının zamanı çok dikkat çekici!
GİRİŞ 27.12.2013 13:58 GÜNCELLEME 27.12.2013 17:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Emrah Yeşilduman'ın haberi...

Başsavcı Turan Çolakkadı'nın açıklamasının ardından 'yeni adli kolluk yönetmeliğinin anayasaya aykırı' olduğunu açıklayan HSYK'ya tepki gösteren Adalet Bakanı Bozdağ'ın açıklamalarından bir kaç saat sonra Danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldığını açıkladı.

Dün yaşanan savcı krizinde Turan Çolakkadı'nın açıklamasının hemen ardından HSYK'nın 13 üyesinin imzaladığı bildirinin zamanlaması dikkat çekmişti. Hemen ardından AK Parti'den bu bildiriye çok sert cevap gelmişti. AK Parti'nin bu çıkışının ardından Yeni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da 'HSYK anayasal suç işledi' açıklamasını yaptı. Bu açıklamadan saatler sonra ise Danıştay HSYK'nın haklı olduğunu gösteren yeni adli kolluk yürütmeliğini durdurma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın bugün açıklanması çok dikkat çekti. Ancak burada dikkat çeken bir ayrıntı da Danıştay üyelerini HSYK üyeleri tarafından atanmasıdır. (Anayasanın 154. maddesine göre Yargıtay üyelerinin tümünü HSYK seçmektedir. 155. maddeye göre de Danıştay üyelerinin dörtte üçünü HSYK, dörtte birini ise Cumhurbaşkanı seçmektedir. Dolaysıyla bugünkü yapıda HSYK, Yargıtay ve Danıştay üyelerini; Danıştay ve Yargıtay üyeleri de HSYK'nın üyelerini seçmektedir.)

HSYK: YENİ YÖNETMELİK ANAYASAYA AYKIRI

HSYK'ın açıklaması özetle şöyle: Yargı mensuplarını zan altında bırakan beyanlar yargıya zarar verir. Yeni adli kolluk yönetmeliği Anayasa'ya aykırı. Yürütmenin yargı tarafından denetlenmesi hukukun gereğidir.

AK PARTİ'DEN HSYK'YA ÇOK SERT CEVAP

HSYK'nın bildirisine ilişkin konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop: HSYK'da aslında dün hazırladığı bildiriyi bugün yayınlıyor. Sadece 13 üye korsan bildiri yayınladı. Eskiden asker adına bildiri yayımlanırdı, şimdi HSYK yayınlıyor. siyasi sonuç almak için savcılığın ve hakimliğin gücünü istismar etmeyelim. Burada 22 üyesi olan HSYK'da sadece 13 kişinin imzaladığı bildiriyi yayınlıyorlar. bunların böyle bir bildiri yayınlama hakkı yok, şahıslar biz 13 üyeyiz deyip böyle bir açıklama yapabilir ama HSYK adına bir bildiri yayınlayamaz, bu bir suç teşkil eder. Bunu önceden Askeri organlar yapardı şimdi HSYK yapmaya başladı.

BOZDAĞ'DAN HSYK'YA SERT CEVAP

Bozdağ, "Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak 4.5 yıl başarıyla görev yapmış Sayın Sadullah Ergin'in görevdeki son günütoplantı yapılıp karar alınması, yeni Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak şahsımın göreve başladığı ilk gün ise bilgim ve onayım olmadan böyle bir açıklama yapılması üzüntüyle karşılanmıştır.
6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 6 ncı maddesinde, Kurulu yönetme ve temsil etme Kurul Başkanının görevleri arasında sayılmıştır. Anılan Kanunun 7 nci maddesinde Genel Kurulun görevleri belirlenmiş olup, bu görevler arasında kamuoyuna açıklama yapma yetkisi yer almamaktadır. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz ilkesine aykırı olarak Genel Kurul, Kanunda yer almayan bir konuda kendi kendine görev ihdas etmiştir." dedi.

DANIŞTAY YÖNETMELİĞİ İPTAL ETTİ

Bozdağ'ın bu açıklamasının ardından Danıştay 10. Dairesi'nin, çeşitli barolar ve Türkiye Barolar Birliği'nin açtığı davaları birleştirerek görüştüğü ve yönetmelik değişikilğinin "telafisi güç zararlara neden olabileceği" ve "açıkça hukuka aykırı" olduğu gerekçeleriyle yörütmenin durdurulmasına karar verdiği öğrenildi.

Kararın oy çokluğu ile alındığı ve Danıştay'daki rutin uygulamanın aksine Daire Başkanı Mehmet Rıza Ünlüçay, davayı tetkik hakimine vermedi. Başkan dosyayı bizzat kendisi inceledi. Başkan Ünlüçay, öğleden sonra Heyeti toplayıp karar verdi.

emrah.yesilduman@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • CİHANGİR 10 yıl önce Şikayet Et
    bu hesaplaşma. statükonun sonu olacak inşallah.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Sultan-ı yegah?.....merak etme? ..yargı böyle taraf olursa.... ...Ülkede anarşide olur kaosda olur ...O gemiylede batarız!!!...amaaaa biz buna izin vermeyiz!!! Türk Halkından kimse büyük değildir!!! ..Halkda bunun diyetini seçimde ödetir!!!!!
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 10 yıl önce Şikayet Et
    Danıştay Haklı. Hukuk okumuş herkes bilir ki, hukuk normları arasında hiyerarşi vardır ve anayasa bu hiyerarşinin en üstündedir. Ne Anayasaya, ne de kanunlara aykırı yönetmelik olmaz, olursa Danıştay iptal eder. Bu kadar bariz bir şekilde yargı bağımsızlığını zedeleyecek bir yönetmeliği Danıştay'ın iptal etmemesi mümkün değildi. Tamamı AKP'li bile olsa, yapacak başka şeyleri yoktu, zira iptal etmese 28 Nisan'da AYM üyelerinin aldığı ucube 363 kararına benzerdi. Onlar gibi rezil olurlardı. Kimse de bu kararı siyasete çekmesin, Danıştay'a da körü körüne laf etmesin. Hukuk Devleti diyorsanız, bunları içinize sindireceksiniz. Yoksa benim istediğim kararı vermeyen yargı benim yargım değil derseniz anarşi olur, kaos olur.
    Cevapla
  • Bahadır Rıza Çam 10 yıl önce Şikayet Et
    yönetmeliğin zamanı . asıl dikkat çekici. ergenekon ve balyoz davalarında sabahın 5'inde kanser hastası veya yaşı 80'in üzerinde sanıkları evinden apar topar alıp götürürken bu yönetmelik güzeldi. 17 aralık'ta hükümetten bazı isimlerin ayakınları soruşturulmak istenince 21 aralık sabahın erken saatinde resmi gazetede yayınlandı. hafta başı bile beklenmedi yayınlamak için. etmeyin eylemeyin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar duyurdu! 2 cansız beden daha ulaşıldı
Selvi: Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'e operasyon çekiyor