Adalet Bakanlığı'ndan HSYK'ya cevap

Adalet Bakalığı HSYK'ya sert bir açıklama yayınladı.

Adalet Bakanlığı'ndan HSYK'ya cevap
Adalet Bakanlığı'ndan HSYK'ya cevap
GİRİŞ 27.12.2013 10:02 GÜNCELLEME 27.12.2013 10:58
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Dün Adalet Bakanlığı'na atanan Bekir Bozdağ'dan ilk yanıt HSYK'ya geldi. Bozdağ, HSYK'nın ''Adli Kolluk savcılığın emirlerini uygulamalı'' şeklindeki açıklamasına yanıt verdi. Bozdağ, ''HSYK'nın açıklama yapma yetkisi yoktur'' dedi.

Bozdağ'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
''Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 26 Aralık 2013 günü kamuoyuna yapılan duyuruyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapma gereği doğmuştur.
Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak 4.5 yıl başarıyla görev yapmış Sayın Sadullah Ergin'in görevdeki son günütoplantı yapılıp karar alınması, yeni Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olarak şahsımın göreve başladığı ilk gün ise bilgim ve onayım olmadan böyle bir açıklama yapılması üzüntüyle karşılanmıştır.
6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 6 ncı maddesinde,  Kurulu yönetme ve temsil etme Kurul Başkanının görevleri arasında sayılmıştır. Anılan Kanunun 7 nci maddesinde Genel Kurulun görevleri belirlenmiş olup, bu görevler arasında kamuoyuna açıklama yapma yetkisi yer almamaktadır. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz ilkesine aykırı olarak Genel Kurul, Kanunda yer almayan bir konuda kendi kendine görev ihdas etmiştir.
Anayasanın "Mahkemelerin bağımsızlığı" başlıklı 138 inci maddesinde, "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz." hükmü yer almaktadır. 21 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Adli Kolluk Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe karşı Danıştay'da dava açılmıştır. Temel ilkesi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını gözetmek olanKurulun, iptal davasına konu yönetmelik değişikliğinin; yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkeleriyle Anayasa vekanunlara açıkça aykırı olduğu yönünde kesin kanaat içeren bir açıklama yapması, hukuk devleti ve yargının bağımsızlığı ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu açıklama, yargı bağımsızlığına bir müdahale, yürümekte olan davayı görecek mahkeme ve hâkimlere tavsiye ve telkin niteliğindedir. Bu da, Anayasanın 138 inci maddesinin açık ihlalidir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

YORUMLAR 9
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Referanduma gidin!!!!!. ..Halk verir cezalarını!!!!!!!
    Cevapla
  • Bahadır Rıza Çam 10 yıl önce Şikayet Et
    galileo. açıklama yetkisi vardır yoktur artık bu ülke hukundaki herşey gibi tartışmalı ama yaptığı açıklama doğrudur. galieo zamanında dünya dönüyor dediğinde yaptığı açıklama o günkü engizisyon hukukuna göre suçtu ve sözünü geri aldı ve ev hapsinde yaşadı. ama dünya yine de dönüyor. elbet devran dönecek
    Cevapla
  • abdullah birisi 10 yıl önce Şikayet Et
    dakikasında. hemen hiç vakit kaybedilmeden, Danıştay'da bu bildirinin YOK HÜKMÜNDE BİR ANAYASA ihlali olduğunun tespiti için dava açılmalı. Bir STKdan ricamızdır.
    Cevapla
  • adam turk 10 yıl önce Şikayet Et
    KEŞKE İKİ VATANLI OLSAYDIK. bazen bu ülke öyle bunaltıyor ki, iki evli olupta küsünce öteki hanımın yanına gidecek adam gibi olmayı arzu ediyoruz, seçim diye yutturulan bir hengamede 550 tane adam seçiyoruz, ülkeye lazım olan her şey için fırsat veriyoruz ve fen işleri harcinde en ufak yasa çıkarmak nerdeyse imkansız oluyor, seçilmiş adamların seçenlere minneti olmadığından mı yada seçenler bilmeden seçim yaptığından mı bilinmez, meclis ülkeyi yürütemeyince, açıklamalar tabi olarak şamanlara kalıyor, temel sorun meclisin anayasa yapamamasında değil mi? hani milli irade herşeyden üstündü? şimdi milli iraDE Mİ ÜSTÜN HUKUK MU ÜSTÜN BÜYÜK DEVLETLER Mİ ÜSTÜN ANLAMIŞ değiliz, yada cehaletimizden faydalanılıyor, 550 yerli karakterli vekil seçelim de ne halimiz varsa öyle görelim..iki vatanımız olmadına göre bari meclise adam gibi adamlar seçelim...
    Cevapla
  • selimfirat 10 yıl önce Şikayet Et
    madem uluslararası oyun var. eğer iddianız doğru ise bu vatana ihanettir gereğini yapın. Şimdi konuşma değil icraat zamanı. görmüyormusunuz adamlar çatır çatır hemde korkmadan sallıyor yumruklarını.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bölgede yürek sızlatan son dakika gelişmesi! Filistin hükümeti duyurdu: Kabus geri döndü
Filistin başvuru yapmıştı! FIFA'dan İsrail adımı