ÖSYM, KPSS ek yerleştirme ne zaman yapılacak?

ÖSYM tarafından, 2014 yılının son KPSS yerleştirmesi geçtiğimiz ay içinde yapıldı. Peki KPSS ek yerleştirme ne zaman başlayacak?

ÖSYM, KPSS ek yerleştirme ne zaman yapılacak?
ÖSYM, KPSS ek yerleştirme ne zaman yapılacak?
GİRİŞ 09.12.2014 09:51 GÜNCELLEME 09.12.2014 09:52

KPSS tercih sonuçları ve atama sonuçları ÖSYM internet sitesi üzerinden açıklandı.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi.

Yerleştirme sonuçlarının, ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebileceği belirtildi.

Açıklamada, "Adaylar yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Yerleştirme işlemine ait yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir" ifadelerine yer verildi.

KPSS yerleştirme sonuçları öğrenmek ve sorgulamak için https://sonuc.osym.gov.tr adresine tıklayın.

KPSS ek yerleştirme 

Ek yerleştirmelere ilişkin düzenleme KPSS yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde yapılmıştır. Madde şu şekildedir:

"Kamu kurum ve kuruluşları, genel yerleştirme sonucu boş kalan kadrolarına ya da yerleştirme yapılmasından sonra ortaya çıkan acil ve zorunlu hallerde açıktan atama izni alınmış boş kadrolarına yerleştirme yapılmasını isteyebilirler. Boş kalan kadrolar için ek yerleştirme, bu Yönetmeliğin 22 ve 23 üncü maddelerinde yazılı yol izlenerek yapılır. Ek yerleştirmeye, genel yerleştirme sırasında yerleşen adaylar başvuramaz."

ÖSYM'den KPSS Yerleştirme Sonuçları Açıklaması

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.

Yerleştirme sonuçları 1 Aralık 2014 günü saat 17:30’dan itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanacaktır.

Adaylar yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Yerleştirme işlemine ait yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler ekte verilmiştir. Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

 Kadro ve pozisyonların kamu kurum ve kuruluşlarına göre dağılımı şu şekilde;

-190 sayılı KHK’ya tabi kurumlar (Üniversiteler hariç) 4.184 adet,

-Üniversiteler 138 adet,

-Kamu İktisadi Teşebbüsleri 745 adet,

Öğrenim bazında kadro pozisyonları ise şu şekilde;

Ortaöğretim 582 adet

Önlisans  770 adet

Lisans 3715 adet

Kaç merkezi yerleştirme var?

KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. bu süre içinde 4 tane merkezi yerleştirme olmaktadır. Bu alımlar Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır. 2014 KPSS puanları ile 2014 Kasım, 2015 Haziran, 2015 Kasım ve 2016 Haziran aylarında olmak üzere toplam dört adet merkezi yerleştirme yapılacaktır.

Kaymakam olabilmek için artık KPSS'ye girmek gerekmeyecek.

Hükümetin yaptığı yönetmelik değişikliği ile kaymakam adaylarının KPSS'ye girme şartı kaldırıldı. Böylece KPSS'den 80 ve üzeri alma şartı aranmaksızın Kaymakamlık Sınavı'na başvurmak mümkün olacak.  Hükümet'in, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece kaymakam adayları da  MİT, İçişleri, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlıkları Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Askeri Adalet Teftiş Kurulları gibi Kamu Personel Seçme Sınavından (KPSS) istisna tutulmuş oldu.

Öğretmen adaylarına müjde

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Yeni Bina'da, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve 81 ilden gelen 81 öğretmeni kabul etti.

Öğretmenlerin milli gelişim ve gelecek için önemli rolü olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, "Öğretmenlerimizin milli gelişimimizdeki ve geleceğimizdeki rollerini göz önüne alarak, inşallah  2 Aralık'ta, 19. Milli Eğitim Şurası'nda Öğretmen Strateji Belgesi'ni ilan edeceğiz. Bu belgenin oluşumuna hepinizin katkıda bulunması önemli. Sizlerin tecrübelerine dayanarak ilan edeceğiz. Son olarak birçok öğretmen adayımızı mutlu edecek bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. İnşallah ocak ayında emekli olacak öğretmenlerimizin de durumlarını göz önüne alarak, 15 bin yeni kadro ilan edeceğiz ve 15 bin öğretmen atamasını ocak ayında yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bu haberin öğretmen olma aşkıyla bekleyen birçok adayı mutlu edeceğine yönelik inancını dile getiren Davutoğlu, "Bir tür öğretmenler günü hediyesi olarak bunu, sizlere, öğretmenlerimize, ailelerine tevdi etmek istiyorum" diye konuştu.

KPSS ile atanan hemen yer değiştirebilir mi?

2014/2 KPSS tercih işlemlerine başvurular devam ediyor. Lise ve önlisans adayları tercihlerinde üniversite eğitimlerini de dikkate alıyorlar. Ancak bazı kararsızlıklar yaşıyorlar. Adaylar KPSS yerleştirmelerinde, yaptıkları 30 tercihlerden birine yerleştirilirler ve yerleştikleri şehirde göreve başlarlar. İlgili kurum, yerleştirme sonuçlarından sonra adayın ilgili bilgi ve belgelerini alarak ataması yapar ve aday göreve başlar. Hayır. Bu mümkün değildir. ilk defa göreve başlarken sadece yerleştiğiniz yerde göreve başlarsınız. Hayır. Yerleştiğiniz şehirde göreve başlamak zorundasınız. Daha sonrasında kurumun takdir hakkı ve uygun görmesi neticesinde üniversitenizin olduğu şehre atamanız yapılabilir. Ancak unutulmamalı ki mevzuatta eğitim nedeniyle yer değiştirme veya izin gibi düzenlemeler bulunmamaktadır. Bu kurumun takdir hakkına bağlı bir durumdur. Hayır. Yerleştiğiniz şehirde göreve başlayacaksınız. Ancak daha sonra kurumun yer değiştirme mevzuatı ve imkanlar doğrultusunda eş durumundan yeriniz değiştirilebilir. Önemli olan yerleştiğiniz yerde göreve başlamaktır. Kurum mevzuatında istisnai engeller yoksa kişiler göreve başlar başlamaz bile görev yerini değiştirebilir. Ancak belirttiğimiz gibi kurumların görev yeri değişikliğini belli süre kısıtlayan düzenlemeler bulunmaktadır. Bunlar genel olarak ilk defa göreve başlama sonrası için belirlenen süre kotaları biçiminde olmaktadır ve kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir. 

DPB duyurusunda kamu kurum ve kuruluşları tarafından kadro ve pozisyonların Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesinin ardından mevzuat açısından incelemenin gerçekleşeceğini bu kılavuzun ÖSYM Başkanlığına gönderileceğini, ÖSYM tarafından KPSS Tercih kılavuzunun ilan edileceği belirtildi.

ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuz göre adayların kendilerine uygun kadro ve pozisyonları tercihinden sonra en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ÖSYM Başkanlığınca yerleştirmelerin yapılacağı belirtildi.

KPSS'DE ÜCRET ALINACAK MI?

ÖSYM, 2014 yılı KPSS başvuru kılavuzlarının her ikisinde de, KPSS tercihlerinin ücretli olacağını belirtmişti.

LİSANS KILAVUZUNDAKİ İFADE

"Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti (10,00 TL) alınır."

ÖNLİSANS-LİSE KILAVUZUNDA İFADE

"Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra Merkezimiz tarafından yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti alınır."

KASIM AYI’NDA ÜCRET ALINMAYACAK

Yukarıdaki her iki kılavuz maddesinde de yazdığı üzere ilk yerleştirmede ücret alınmayacaktır. 17-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan merkezi alım 2014 KPSS puanıyla yapılan ilk yerleştirmedir ve ücretsizdir. Sonraki yerleştirmelerde ise aday başına 10 TL tercih ücreti alınacaktır.

Bu kadro ve pozisyonların kamu kurum ve kuruluşlarına göre dağılımı şu şekilde;

-190 sayılı KHK’ya tabi kurumlar (Üniversiteler hariç) 4.184 adet,

-Üniversiteler 138 adet,

-Kamu İktisadi Teşebbüsleri 745 adet,

Öğrenim bazında kadro pozisyonları ise şu şekilde;

Ortaöğretim 582 adet

Önlisans  770 adet

Lisans 3715 adet

İŞTE DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞINDAN YAPILAN AÇIKLAMA:

2014 Yılı Kasım Ayında KPSS Sonucuna Göre Yapılacak Merkezi Yerleştirme İşlemi Hakkında Duyuru

Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde bu Yönetmelikte (B) Grubu olarak adlandırılan kadro ve pozisyonların kamu kurum ve kuruluşlarınca Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmesini müteakip, bu kadro ve pozisyonlar Nitelik Kod Kılavuzu ve mer-i mevzuat açısından incelenerek ilan edilmek üzere ÖSYM Başkanlığına gönderilmekte ve bu Başkanlıkça da KPSS Tercih kılavuzlarıyla kadro ve pozisyonlar ilan edilmektedir.

Adayların Kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri suretiyle, aynı kadro veya pozisyonu tercih eden adaylardan en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ÖSYM Başkanlığınca yerleştirme yapılmaktadır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM Başkanlığınca adaylara ve bu Başkanlığa ait internet adresinde kamuoyuna duyurulmaktadır.

KPSS Yerleştirme Kılavuzunda yer alan kadro ve pozisyonlara ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilen adayların, yerleştirildikleri kadro ve pozisyonun niteliklerini taşıdıklarının ilgili kurumda oluşturulan sınav değerlendirme komisyonunca tespit edilmesi üzerine atamaları yapılmaktadır.

Bu çerçevede;

Kamu kurum ve kuruluşlarınca merkezi yerleştirme yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilen (Milli Eğitim Bakanlığına ait Öğretmen kadroları ve kariyer meslek memurları dışında kalan) toplam (5.067) kadro ve pozisyona 17 - 26 Kasım 2014 tarihleri arasında ÖSYM Başkanlığınca www.osym.gov.tr adresi üzerinden tercih işlemi yapılacaktır.

KPSS yerleştirme işlemleri yüzde 100 şeffaf

ÖSYM'den, KPSS yerleştirme işlemlerinin, yüzde 100 doğruluk ve şeffaflık prensibi ile gerçekleştirildiği bildirildi.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, bazı basın yayın kuruluşlarında 7 Aralık 2014'te yayımlanan haberlerde bir siyasi parti genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü milletvekilinin, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) uygulamalarına ilişkin iddialarıyla ilgili olarak açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. 

Açıklamada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak çıkarılan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşları tarafından, açıktan atama yapacakları B grubu kadrolar için ilgili mevzuatı uyarınca yetkili makamlardan izin alındıktan sonra, bu kadroların koşullarının belirlenmesi amacıyla yükseköğretim kurumları ile yükseköğretim üst kuruluşlarının, YÖK Başkanlığına başvurduğu anlatıldı. 

Bunların dışında kalan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının Devlet Personel Başkanlığına başvurduğu ve KPSS'nin usul ve esasları, içeriği, yapılacağı yer ve zamanı, sınavın duyurulması, KPSS'de yer alacak konular ile testler ve bunların ağırlıkları, puan türleri ve hesaplama yöntemi, başvuru yapacakların öğrenim düzeyi, adayların başvurusu, sınavdan elde edilecek puan türlerinin yerleştirmede ve giriş sınavına çağrıda kullanılmasına ve KPSS sonuçlarının adaylara ve kurumlara bildirilmesine ilişkin esasların, Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ve ÖSYM tarafından müştereken belirlendiği kaydedildi. 

"Talimat alınması söz konusu değildir"

KPSS'nin, mevzuatla veya DPB ile belirlenen kurallar dışında gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığına işaret edilen açıklamada, "6114 sayılı kanun gereği ÖSYM, bu kanunla ve diğer mevzuatla verilen görev ve yetkilerini kendi sorumluluğu altında, bağımsız olarak yerine getirip kullanmakta olup, yürüttüğü iş ve işlemlerin yerine getirilmesinde, hiçbir organ, makam, merci veya kişi tarafından talimat alınması söz konusu değildir" ifadesine yer verildi. 

"Yerleştirme işlemi tamamen şeffaf"

Açıklamada, DPB adına yapılan merkezi yerleştirme işlemlerinde adayların tercihleri alınırken adayların mezuniyet bilgileri ile DPB tarafından belirlenen kadro niteliklerinin kontrol edildiği ve kadro niteliklerine uymayan mezuniyet bilgisine sahip adayların tercihlerinin alınmadığı belirtildi. Bu şekilde her adayın sadece mezuniyetinden dolayı yerleşebileceği kadrolar için tercih yapabildiğinin anlatıldığı açıklamada, " Yerleştirmeişlemi tamamen şeffaf bir şekilde yapılmaktadır.Yerleştirme sonuçları ile birlikte her kadro için oluşan en küçük ve en büyük yerleştirme puanları yayınlanmakta ve adaylar tercih ettikleri kadrolara en son kaç puanla yerleştirme yapıldığını görebilmektedirler" ifadesi kullanıldı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mehmet Şimşek ve kredi iddiaları sonrası IMF'den Türkiye açıklaması
Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!