Bugün yarım gün mü? 2 Kasım okul tatil mi?

28 Ekim 30 Ekim ve 2 Kasım Tatil mi? Kamu çalışanları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın ardından 30 Ekim'de de idari sayılacak.

Bugün yarım gün mü? 2 Kasım okul tatil mi?
Bugün yarım gün mü? 2 Kasım okul tatil mi?
GİRİŞ 28.10.2015 10:17 GÜNCELLEME 28.10.2015 10:18

28 Ekim 30 Ekim ve 2 Kasım Tatil mi? Kamu çalışanlarına 30 Ekim tatil Başbakan Davutoğlu’nun 30 Ekim Cuma günü kamu çalışanlarının idari izinli sayılmaları ile ilgili genelgeyi imzaladığı belirtildi

30 Ekim tatil mi? 29 Ekim bayram tatili kaç gün olacak? Vatandaşların son zamanlarda bu soruların yanıtını merak etmeye başladı. Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Perşembe gününe denk gelmesi nedeni ile kamu çalışanları, memurlar, öğrenciler tatilin kaç gün olacağını merak eder oldu. 28 Ekim öğlen vaktinden itibaren 29 Ekim günü dahil 1,5 gün tatil olacak. Ancak 30 Ekim Cuma günün de tatil olma ihtimali bulunuyordu. Tatil ile ilgili resmi açıklama yapıldı. İşte detaylı bilgiler.

30 Ekim 2015 Perşembe gününün tatil olması hakkındaki beklenen resmi açıklama yapıldı.  

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için geri sayım başladı. Kamu kuruluşlarında çalışan memurlar, okuyan öğrenciler ve veliler özellikle 28 Ekim 2015 tarihinde tatil olup olmayacağını merak ediyor. Bayramlar, her ne kadar vatandaşlar ayrı bir öneme sahip olsa da artık bir nevi 'TATİL VAR MI?' sorusunu akıllara getirebilecek bir neden olmuş durumda. Yine bu durumdan birini daha yaşayacağız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda. Henüz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na gelinmemiş olsa da vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ve diğer ilgili yerlerden okulların ve kamu kuruluşlarının tatil olup olmayacağına dair bir duyuru bekleyişindeler. Peki 28 Ekim'de okullar tatil olacak mı? 30 Ekim'de okullar tatil olacak mı?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndan sonraki gün olan 30 Ekim 2015 tarihi Cuma gününe denk gelmektedir ve o gün hem okullar için hem de kamu kuruluşlarında çalışanlar için son gün ayrıca haftanın son günü. Doğal olarak çoğu vatandaş işe, çoğu öğrenci ve öğretmen de okula gitmek istemeyecektir. Dolayısıyla 30 Ekim 2015 tarihinin de okullar ve kamu kuruluşları için tatil olma olasılığı artıyor.

30 EKİM CUMA TATİL Mİ?

 
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun, 30 Ekim  Cuma günü kamu çalışanlarının idari izinli sayılmalarına ilişkin genelgeyi  imzaladığı bildirildi. 
 
Genelgede, kurum yöneticilerinin gerekli asgari personeli görev  başında bulunduracağı belirtildi.  

4 GÜNLÜK TATİL RESMİYET KAZANDI

 
1 Kasım Pazar günü Türkiye sandık başına gidecek ve yaklaşık 59 milyon seçmen oy kullanacak. 1 Kasım turizm için yüksek sezona denk gelmiyor; ancak 29 Ekim cumhuriyet bayramı'nın Perşembe gününe  gelmesi 4 günlük tatil yapma fırsatı anlamına geliyor.

"150 BİN EKSTRA HAREKET"

Turizm sektörü temsilcilerine göre, 4-5 günlük bu tür tatiller yaklaşık 150 bin kişilik bir ekstra hareketin oluşmasına yol açıyor. "Beyaz Türkler oy kullanmaya dönmüyor, tatiline devam ediyor" görüşüne tam olarak katılmayan turizmciler, seçimin tatile çıkan kişi sayısını da tatil süresini de yakından etkilediğini dile getiriyor.

OYUNUZU NERDE KULLANACAKSINIZ

1 Kasım 2015 tarihinde  yapılacak genel seçimde kaç yaşındaki kişiler sandık başına gidebilir, kimler oy kullanabilir,oy kullanacak kişilerin sandık başına gitmeden önce nelere dikkat etmesi gerekiyor.

Kimler Oy Kullanamaz?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar (298/7 md.):

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).
Yurt İçi Seçmen Kütüğünde Kayıtlı Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?

Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi adres ile kayıtlı olduğunuzu www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" bölümünden veya mobil cihazınızdan Yüksek Seçim Kuruluna ait "Seçmen Sorgulama" uygulamasını indirerek gerekli bilgileri ve resim doğrulama alanına verilen karakterleri girerek sorgulayabilirsiniz.

Nerede Oy Kullanacağımı Nasıl Öğrenebilirim?

Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden öğrenebilirsiniz.

SEÇMEN KAYIT SORGULAMASI İÇİN TIKLAYIN!

Not: "Nerede Oy Kullanacağım" bölümü sadece seçim dönemlerinde kullanıma sunulmaktadır.

Seçmen Kütüğüne Nasıl Kayıt Olabilirim?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda 5749 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle seçmen kütükleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmektedir. Bu nedenle seçmen kütüğüne kayıt olmak için ikametgâhınızın bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne giderek "Adres Beyan Formu" (Form A) doldurmanız yeterli olacaktır.

Seçim dönemlerinde"Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesinin Usul ve Esaslarını Gösterir Genelge (Örnek: 140/I) " hükümleri esas alınır.

Üniversite Öğrencileri Okudukları Şehirde Seçmen Kütüğüne Nasıl Kayıt Olabilir?
Yüksek Seçim Kurulu'nun 07.03.2011 gün ve 2011/158 sayılı kararı ile Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını gösterir 140/I sayılı genelgenin 7. maddesinin (c) bendine göre öğrenci olup, seçmen niteliği taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oy kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten ve yurt müdürlüğünden ise o yurtta kaldığını belirten belgeyi almalıdır. Bu belgelerle yurdun bulunduğu bölgenin İlçe Nüfus Müdürlüğüne bizzat başvurması gerekmektedir. İlçe nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırabilirler.

Kimler Seçmen Olamaz?

a) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 405, 406 ve 407. maddelerindeki sebeplerle haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler (4721 sayılı Kanun'un yukarıda belirtilen maddeleri uyarınca, haklarında kısıtlılık kararı verilenlere ilişkin listenin, vesayet ad defterleri ve UYAP kayıtları esas alınmak suretiyle hazırlanıp gönderilmesinin ilçe seçim kurullarınca vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemelerinden istenmesi ve SEÇSİS'e girilmesi gerekmektedir.),

b) Seçmen niteliğine sahip Türk vatandaşlarından MERNİS Adres Kayıt Sistemi'nde yer almayanlar 5490 sayılı Kanun'un 50. maddesi hükmü gereği askı süresi içinde "Adres Beyan Formu"nu (Form A) doldurmadıkları sürece,

c) İzinli olsalar bile silahaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil),

d) Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler,listelere yazılamazlar.

Kısıtlı Seçmenler Kısıtlılıkları Kalktıktan Sonra Oy Kullanabilmek İçin Ne Yapmalıdır?

Haklarında kısıtlılık kararı kalkmış seçmenler, ilgili mahkeme kararını yerleşim yerinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna götürerek başvurması halinde seçmenlik durumlarını güncelleyebilirler.

Adres Kaydımın Olduğu Yer Dışında Başka Bir Yerde (yazlıkta, köyde, tatilde vb) Oy Kullanabilir miyim?
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
Askerden Terhis Olanlar Terhis Belgesiyle Seçmenlik Kaydını Nasıl Yaptırır?

Askerden terhis olanların bilgileri, normal şartlarda Yüksek Seçim Kurulu’nca ASAL’ dan alınmakta ve oy kullanabilir hale getirilmektedir. Ancak seçim dönemine rastlayan terhislerde askıya yetişememekte ve silâhaltında gözükmektedir. Bu durumda olanlar, terhis belgesi ile birlikte yerleşim yeri itibariyle bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna başvurarak seçmenlik kaydını güncelleyebilirler.

Seçmen Bilgi Kağıdı Ne Zaman Gönderilmektedir?

Genel seçimlerde, seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır. Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir.

Oy Verme Günü Düğün, Nişan Yapabilir miyim? Yasaklar Nelerdir?

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında bilgiler

Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta[1] kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alaylarıdüzenlenir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)'nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.

2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alex de Souza sürprizi! Anlaşma sağlandı: Süper Lig'e geri dönüyor
Milyarderlerin en fazla bulundu şehirler! İlk 10'da dikkat çeken ayrıntı..