Claude Shannon'un 100. yaş günü- Claude Shannon kimdir?

Claude Shannon doodle'ı ile Claude Shannon'ın 100. yaş gününü kutladı. Peki Claude Shannon kimdir? Google neden doodle yaptı? İşte Claude Shannon hakkında bilgiler..

Claude Shannon'un 100. yaş günü- Claude Shannon kimdir?
Claude Shannon'un 100. yaş günü- Claude Shannon kimdir?
GİRİŞ 30.04.2016 09:44 GÜNCELLEME 30.04.2016 09:45

Claude Shannon doodle'ı bugün kullanıcıların google arama motoruna giriş yaptıklarında karşılarına çıkacak. Google 30 Nisan Cumartesi günü için Claude Shannon'ın 100. yaş gününü kutladı. Claude Shannon'ın yaş günü için özel olarak hazırlanan doodle, google' giriş yapan kullanıcıların karşına çıkacak. Peki Claude Shannon kimdir? Claude Shannon hakkında detaylı bilgi haber7.com'da..  

Google 30 Nisan 2016 tarihinde kullanıcılarını şaşırtacak bir doodle'la karşımıza çıktı. Claude Shannon 100. yaş gününe özel olarak hazırlanan doodle'ın üzerine tıklayınca Claude Shannon hakkında google aramaları karşımıza çıkıyor. Peki Claude Shannon kimdir? Google neden Claude Shannon 100. yaş gününe özel doodle hazırladı? İşte ayrıntılar.. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde Matematik ve Kriptografici olarak tanınan Claude Shannon'ı aslında nereden tanıyoruz? İşte Claude Shannon hakkında bilgiler.. 

ABD'li Claude Shannon kimdir? 

Gerçek adı Claude Elwood Shannon olan Amerikalı matemetikçi, kliptografici ve aynı zamanda elektironik mühendisidir. Claude Shannon 30 Nisan 1916 doğumludur. 24 Şubat 2001 yılında hayatında kaybeden Claude Shannon bilgi kuramının babası olarak tanınmaktadır. 

1932 yılında Michigan Üniversitesi'ne başlayan Claude Shannon üniversiteye başladığında henüz 16 yaşındaydı. 1932 yılında başladığı üniversiteyi 1936 yılında elektronik mühendisliği ve matematik alanında çift ana dal yaparak bitirdi. Mezuniyetinin ardından 21 yaşında Massachusetts Institute of Technology'de yüksek lisans tezi olarak yazdığı "Röle ve Anahtarlama Devrelerinin Sembolik Analizleri" adlı çalışmasında elektromanyetik rölelerin Boole cebiri kullanarak basitleştirebileceğini gösterdi. Yazdığı  "Röle ve Anahtarlama Devrelerinin Sembolik Analizleri" adlı çalışmayla günümüz bilgisayarlarının temelini attı diyebiliriz. Claude Shannon dijital bilgisayarların yapı taşı olan elektirik anahtarlarının kullanılmasında bir temel oluşturdu. Claude Shannon yaptığı tez çalışması gelmiş geçmiş en iyi tez çalışmalarından biri olarak görülmektedir. Claude Shannon yazdığı makalede 28 bin den daha fazla atıfta bulunduğu söylenmektedir. Shannon tezinin 1940 yılında yayınlanmasının ardından Alfred Noble Amerikan Enstitüsü Amerikan Mühendisleri Ödülü'nü almıştır. 

Shannon, ikinci dünya savaşı yıllarında Bell Laboratuvarı'na katılmıştır. Burada yangın-kontrol sistemleri ve kriptografi üzerine çalışmaya başlayıp, 1943'te İngiliz kriptanalist ve matematikçi Alan Turing ve Turing Makinesi ile tanıştı. Bu gelişmelerin ardından Turing ile çalışmaya başlamıştır. 

Claude Shannon 24 Şubat 2001 yılında hayatını kaybetmiştir. Yaşamının son yıllarında Alzheimer hastağına yakalanan Shannon bir süre bakım evinde gözetim altında tutulmuş daha sonra 84 yaşında hayata veda etmiştir. 

KRİPTOGRAFİ NEDİR?

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi -dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da- koruma amacı güderler.

Bir başka deyişle kriptografi, okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen taraflarca okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümü olarak da gösterilir.

Kriptografi sadece bilgi saklaması ve aktarması problemine güvenli bir çözüm aramaktan ibaret değildir. Elektronik imza, elektronik para ve elektronik seçim vs. gibi farklı kullanım alanları da bulunmaktadır. Bu problemlere çözüm getiren protokoller, bahsi geçen şifreleme sistemlerine ek olarak, "kriptografik temel taşları" diyebileceğimiz yöntemler kullanmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Sır Paylaşımı
Sıfır Bilgi Ispatları
Kör İmzalar

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'