Muzaffer Şafak'tan yayıncılara büyük müjde!

Kanal 7 Planlama ve Teknik Daire Başkanı ve RATEM Başkan Yardımcısı Muzaffer Şafak, başkanlığa aday olduğunu açıklamıştı.

GİRİŞ 12.05.2017 16:12 GÜNCELLEME 12.05.2017 19:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) kan değişikliğine hazırlanıyor. Kanal 7 Planlama ve Teknik Daire Başkanı ve RATEM Başkan Yardımcısı Muzaffer Şafak, RATEM’de ihtiyaç duyulan yeniliğin öncüsü olmak için adaylığını koydu.

Kanal 7 Planlama ve Teknik Daire Başkanı ve RATEM Başkan Yardımcısı Muzaffer Şafak, iki hafta önce RATEM başkanlığına aday olduğunu açıkladı ancak 7 Mayıs'ta çoğunluk sağlanamadı. 14 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci seçimde RATEM başkanı belirlenecek. Bu seçim sadece RATEM başkanlığını değil, Türkiye'deki tüm yayıncı kuruluşların geleceğini ilgilendiren bir seçim olacak. Ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan tüm kuruluşların sümen altı edilen sorunlarını çok iyi bilen Muzaffer Şafak'ın yenilikçi ve çözüm odaklı projeleri yayıncıların yüzünü güldürecek. Şafak, başkanlık seçimini kazandığı takdirde gerçekleştireceği icraatları açıkladı.

İşte Muzaffer Şafak'ın açıklamalarından satırbaşları...

SORUNLARI ÇÖZMEYE GELİYORUZ

5846 sayılı yasa ile kurulmuş olan RATEM Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Ulusal – Bölgesel ve Yerel Radyo ve Televizyon yayıncılarının haklarını ,ve sorunlarını gözetmek çıkan sorunlara kalıcı çözümler aramak ve yayın sektörüne  yön vererek  gelişen teknolojileri takip etmek  amacıyla kurulmuş 800 adet üyesi olan ve 16 yıl önce kurulmuş başkanları ve yönetim kurulu neredeyse hiç değişmemiş olan  bir meslek birliğidir. Türkiye’de yayıncılık alanın da  Ulusal Bölgesel ve Yerel yayıncılar olmak üzere 3 yayın kategorisi bulunmaktadır. Bu kategorilerde yayıncı sayısı 1100 kadardır bunların yaklaşık 50 adedi Ulusal ve Bölgesel yayıncılarda  kalan sayıyı ise yerel yayıncılar oluşturmaktadır. Yayın kuruluşlarının tek gelir kaynakları bilindiği gibi reklamlardır. Türkiye’de oluşan ve üretilen reklam büyüklüğünün yaklaşık %90 Ulusal ve Bölgesel yayıncılar tarafından içeriklerinin kalitesi ve ürettikleri yada ürettirdikleri içeriklerin yoğunluğu  ve  yayın ağlarının geniş olması nedeniyle elde etmektedirler. Kalan  yaklaşık %10 kısmı ise çok sayıdaki yerel medya tarafından kullanılabilmektedir.

Yerele medya dışındaki yayıncılar gelirlerinin reklam gelirlerinin yaklaşık %90 alması ve  yerel medyanın yeterli payı alamaması nedeniyle Anadolu medyası zorlanmakta hatta bir çoğu birer ikişer kapanmaktadır. Demokrasinin ve çok sesliğin olmazsa olmazı olan  yayın kuruluşlarının içinde ve  çok sayıdaki yerel medyaya destek olmak sorunlarına çözüm bulmak bu meslek birliği ile hükümetinde hedefi olmalıdır. Ancak bu güne kadar sorunların ilgililere tam iletilememesi gerekli gayretin sağlanamaması nedeniyle Anadolu yayıncıları çaresiz, üzüntülü ve kızgındır. Yerel yayıncıların her şekilde desteklenmesi giderlerine pozitif ayrımcılık yapılarak onlara can suyu sağlanması gerekmektedir.

Medyanın bir ülkenin bekası ile ilgili neler yapabildiğini halkımız gördü sadece bu nedenlerin yanı sıra  monopol olmaması ve tekelleşmenin önlenmesi için bile bu kuruluşların desteklenmesi gerekmektedir. Eğer seçimi kazanırsak bu konuda elimden gelen her türlü siyası politik girişimleri yapacağımı  ve elde edeceğimiz imkanlarla yerel yayıncıların şartlarını iyileştirmenin yanı sıra  uluslararası platformlarda tüm yayıncılarımızın adına sesimizin çıktığı girişimlerde bulunacağız ve bunu  diğer alanlarda Türkiye’nin gerçekleştirdiği başarılarına ilave edeceğiz. Bunu  siyasi erkin desteğini de alarak başaracağız.

Başarmak için  müsteşar, bakan, Başbakan ve hatta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde bu zorunlu ve can suyu olabilecek taleplerimizi ve projelerimizi kendileri de tensip buyurursa hayata geçirmek için çaba sarf edeceğiz. Bundan hiçbir üyemizin endişesi ve şüphesi olmamalıdır. Bu girişimi milli bir mesele olarak görmekteyiz ayıca yola çıkarken Anadolu yayıncılar derneğinin değerli üyelerinin de desteğini aldık.

Biz kimse ile zıtlaşmayacağız kavgamız olmayacak uzlaşarak sorunların üstesinden başarı ile geleceğiz. Amacımız başarılı medya kuruluşları oluşturmak sorunları çözmek ve birazdan söyleyeceğimiz projeleri hayata geçirmek olacaktır.

Biz  kimseye ve kuruluşa vaatte bulunmuyoruz.ve bulunmayacağız biz projelerimiz en kısa yoldan  ilgili kurum kuruluş bakanlık ve daha üst mercilere ısrarlı şekilde ileteceğiz. İnanıyoruz ki  haklı taleplerimizi üyelerimiz için demokrasi için talep edeceğiz. İnşallah bunları başaracağız.

Projelerimiz:

1) Bilindiği gibi 5846 sayılı yasa ile Ratem Meslek birliğine Lisanslama hakkı verilmiştir.

Bu yasaya ve tüzüklere göre lisanslama yapılacak yerler şöyle 

Her çeşit yıldızdan otel odaları ( Türkiye’de otorite olan TÜRSAB ve TÜRAFED sayfaların bakılırsa oda sayısı 500.000 adetten fazladır.)

Eğlence Tesisleri ( kafe restoran lokanta bar kulüpler vs.)

Kahvehaneler plajlar Turizm tesisleri parklar

Eczaneler kuaförler sinema Tiyatro statlar spor salonları Alışveriş merkezleri

Kısaca Radyo ve Televizyon izlenebilen her türlü sosyal alan  söz konusu  kanunla lisanslana bilmektedir.

Lisans gelirleri ise üyelere 6 aylık dilimler şeklinde ödenmesi gerekirken bu güne kadar   bu tesislerden çok az sayıda yerleri lisanslayabilmesi nedeniyle hiçbir üyeye geri ödeme yapamamıştır.

Halbuki RATEM’in ana geliri bu olmayken bunu 16 yıl boyunca başaramamıştır.

Biz lisanslama birim fiyatlarını düşürerek lisanslamayı tabana yayıp tahsilatı gerçek değerlerine yükselteceğiz.

Yerel yayıncıların ana gider kalemi olan ve bellerini ekonomik olarak büken Müzik meslek birliklerine ödedikleri payların karşılı olarak yayıncılara ödeyeceğiz.

2) Yayıncıların özellikle Yerel yayıncıların RTÜK ödedikleri paylar

     a) Yıllık verici frekans kira bedeli

     b) Reklam kazançlarından kesilen %1.5 kesinti.

    c)  Uydu ve yayın lisans giderleri

Yukarıda sözü edilen bu giderlerin pozitif ayrımcılık yapılarak  yerel yayıncıların ödeyebileceği makul değerlere çekilmesini sağlayacağız. Bunun için ne yapılması gerektiğini biliyoruz.

BİK'TEN MADDİ DESTEK ALACAĞIZ

3) BİK Basın ilan kurumu gazetelere destek olmaktadır. Yayıncılar olarak bu kuruluştan özellikle maddi destek alacağız.

TÜRKSAT VE BAKANLIKTAN TALEPTE BULANACAĞIZ

4) TÜRKSAT : TÜRKSAT A.Ş. den uydu kapasitesi kullana medya kuruluşları için yurtdışı uydu operatörlerinin uyguladığı ücret tarifesinin uygulanmasını ve yerel yayıncılarında bu maddi ve teknik imkandan faydalanması için hem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı sayın Ahmet Aslan'dan talepte bulanacağız. Ayrıca sadece yerel radyolar için stratejik önemi olması nedeniyle tamamının bir platformda uyduya çıkarılmasını da hem hükümete hem de TÜRKSAT genel müdürüne ileteceğiz.

ENERJİ BAKANI'NDAN TRT UYGULAMASINI İSTEYECEĞİZ

5) Elektrik enerjisi :  Enerji bakanlığı ile görüşmelerimiz sürmektedir. Yerel yayıncıların elektrik tüketimleri için kamu yayıncılığı yapan medya kuruluşlarımıza TRT ye yapıldığı gibi sübvansiyon uygulamasını Enerji bakanı sayın Berat Albayrak'tan talep edeceğiz.

KONUT SIKINTISINI TOKİ İLE ÇÖZECEĞİZ

6) Konut :  Yerel yayıncılar öncelikli olmak kaydıyla  sektördeki toplam çalışan sayısı 5.000 üzerindedir. Özellikle Anadolu yayıncıları için yatırım ve kullanım imkanı sağlaması için İstanbul’da  Kanal İstanbul’a yakın mevkii de sayın bakanımız Ahmet Aslan Bey’in de beyanatında geçen konut edindirme projesi için TOKİ ile görüşmelerimiz başladı uzun vadeli ve düşük ödemeli konut üretilmesini  bakanımızdan da talep edeceğiz.

TEKNİK DESTEK VERECEĞİZ

7) Teknik destek : Kültür ve Turizm Bakanlığından yerel yayıncıların cihaz ekipman ve teknik altyapılarının iyileştirilmesi için teknik fon talebimizi hazırladık uzun vadeli kredi yada hibe taleplerimizi sayın bakanımız Nabi Avcı bey’ takdim edeceğiz.

BÜTÜN PROJELERİMİZİ ŞEFFAFLIK İÇİNDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

8) Şeffaflık : Sürekli şikayet edilen bilgi alma sorununu gidermek için  bazı partileri başarılı şekilde yönettiği gibi internet üzerinden güçlü bir sistem kurarak,  hesapların kontrolü gelir gider bilanço üyelik bilgileri lisanslama süreç ve sonuçları hakkında hem yönetim kurulu üyelerine hem de 800 üyenin anında erişeceği bilgi portalı kuracağız. Her şey tamamen şeffaf olacaktır. Başarı başarısızlık sorun ve şikayetler ve tüm sonuçlar anında görülebilecek duruma gelecektir.

Genel kurul seçimleri 14 Mayıs saat 10.00’da İstanbul’da yapılacaktır.

Tüm üyelerimizin eksiksiz o gün orada oy kullanmalarını rica ediyoruz. 

YORUMLAR 1
  • Güvener 6 yıl önce Şikayet Et
    Adam sallıyor ve hiç güven arz etmiyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı