2018 fazla mesai ücreti ne kadar oldu? İşte fazla mesai ücretleri...

1 Ocak 2018 yılı itibariyle çalışanların fazla mesai ücretleri de artıyor. İş kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saat. Buna göre 45 saatin üzerinde çalışanlar fazla mesai ücreti alacak. İşte detaylar…

2018 fazla mesai ücreti ne kadar oldu? İşte fazla mesai ücretleri...
2018 fazla mesai ücreti ne kadar oldu? İşte fazla mesai ücretleri...
GİRİŞ 18.01.2018 10:09 GÜNCELLEME 18.01.2018 10:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çalışanların saat başı alacakları fazla mesai ücretlerinin artış oranı belli oldu. 2017 yılı itibarıyla 1.83 TL olan fazla mesai ücretine 2018 yılında yüzde 7.6 artış yapıldı. 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısındaki verilere göre yapılan zamla birlikte vatandaşın yüzü gülecek. Peki yapılan değişiklikle fazla mesaide işveren işçiye ne kadar ödeyecek? 2018 fazla mesai ücretleri ne kadar? İşçi en fazla ne kadar saat mesai yapabilir, fazla mesai nasıl hesaplanır?

2018 FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ BELLİ OLDU

2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısındaki veriler ışığında memur mesai ücretlerindeki artış da belli oldu. 657 sayılı Kanunun 178 inci maddesi uyarınca fazla çalışma karşılığında saat başına yapılacak ödeme 1,97 Türk Lirasıdır. Buna göre 2018'de fazla mesai ücreti saat başına sadece 14 kuruş olarak gerçekleşmiş oldu.

657 sayılı Kanuna tabi personele, anılan Kanunun 178 inci maddesinde yer alan kısıtlamalara bağlı olmaksızın ve fiilen yapılan fazla çalışma karşılığında;

Bakanlıklar özel kalem müdürlüklerinde çalışan personele (makam şoförleri dahil) ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 2,08 Türk Lirasıdır.

Her bir makam için aylık toplam 450 saati geçmemek üzere Kurul Başkanı (Bakanlıklar), Genel Müdür ve daha üst birim yöneticileri, Strateji Geliştirme Başkanı, Vali, General ve Amiral rütbesini haiz olmak kaydıyla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığındaki Daire Başkanı ve daha üst birimlerin yöneticileri, Rektör, Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları ile birlikte çalışan personele ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 2,08 Türk Lirasıdır.

Bakanlıklar ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile 2005 yılında katma bütçeli genel müdürlük iken 2006 yılında genel veya özel bütçe kapsamına alınan genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarına ait kadrolarda görev yapan şoförlere ayda 60 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 2,08 Türk Lirasıdır.

DİĞER FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ

Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarla üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personelden gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme imkanı bulunmayanlara da ayda 90 saati aşmamak kaydıyla yeni yılda 1,97 lira ek çalışma ücreti ödemesi yapılacak.

Anadolu Üniversitesi dışındaki diğer yükseköğretim kurumları kadrolarında görev yapan personelden, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesince düzenlenen akademik danışmanlık ve yüz yüze eğitim hizmetlerinin yürütülmesine yardımcı olmak üzere normal çalışma saatleri dışında görevlendirilen ve fiilen görev yapan personele ayda 60 saati aşmamak üzere saat başına 3,40 lira ödemede bulunulacak.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünde çalışan (110 kişiyi geçmemek üzere) personelden fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme imkanı bulunmayanlara, ayda 60 saati geçmemek üzere saat başına 1,97 lira ödenecek.

Mesleki ve teknik eğitim bölgesinde yer alan meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilen ve teknik ortaöğretim kurumlarında görev yapan Milli Eğitim Bakanlığı idari personeline, yasal çalışma saatinin bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla mesai için ayda 100 saati geçmemek kaydıyla saat başına 3,40 lira ödemede bulunulacak.

FAZLA MESAİ TANIKLA KANITLANABİLİR

Yargıtay’a göre, işçinin fazla çalışma ücreti isteyebilmesi için öncelikle fazla çalışmanın işverence istendiğini kanıtlaması gerekir. Yargıtaya göre, fazla çalışma iddiasını işçinin, karşı iddiayı ve özellikle ücreti ödeme savını da işverenin kanıtlaması gerekir. Bunun için işçinin fazla çalışma saatlerini kanıtlaması için tanıklara ihtiyacı var. Bordrolarda fazla çalışma ve tatil sütunu bulunduğu halde bu sütunun boş bırakılmış olması, işçinin fazla çalışma yapmadığının kanıtı olarak kabul edilmiyor. Böyle bir bordronun işçi tarafından ön koşulsuz imzalanması bu haktan vazgeçilmesi anlamında yorumlanamıyor.

FAZLA MESAİ NASIL HESAPLANIR?

Hafta içi mesaisi hesaplama örneği: Bir personel hafta içi her gün 1’er saatten toplam 5 saat mesaiye kalmış ve normal saatlik ücreti 10TL ise:

Haftalık 45 saatin altındaki mesailerde:

(Normal saat ücreti=10TL)+(saatlik %25 mesai farkı=2.5TL)x(toplam mesai saati=5)=62.5TL şeklinde hesaplanır.

Hesap makinesi için formül:

(toplam mesai saati) x (Normal saat ücreti) x (mesai farkı %’si) + = (5 x 10 x 25% + =) 62,5TL

Haftalık 45 saati aşan mesailerde:

(Normal saat ücreti=10TL)+(saatlik %50 mesai farkı=5TL)x(toplam mesai saati=5)=75TL şeklinde hesaplanır.

GÜNLÜK ÇALIŞMA SÜRESİ

“Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz” diyen Uzm. Arb. Avukat Sümeyye Öcal, “Servisle işyerine gelmek için geçirilen zaman da çalışma süresine dahil değildir. Bu nedenle çalışanlar günlük çalışma süresini ara dinlenmeleri çıktıktan sonra ve işbaşı yaptıkları saat üzerinden hesaplamalı. Günlük çalışma süresi 9 saat olan bir iş yerinde, bunun 7,5 saati çalışma süresi, 1 saati yemek, 15’er dakika dinlenme molasıdır. Bu da çalışma süresinden sayılmıyor. Haftalık 45 saat sınırı aşılabilir ve aşıldığında çalışana fazla mesai karşılığı ücret ödenmesi gerekir. Ancak günde en fazla 11 saat çalışılabilir. Her ne şart altında olursa olsun günde 11 saatten fazla çalışılamaz. İşçinin rızası olsa bile 11 saatten fazla çalışmaya izin verilmez” dedi.

YORUMLAR 1
  • hemşire 5 yıl önce Şikayet Et
    Peki işçi statüsündeki hemşire hasta bakıcı gibi meslek grupları napacak biz arka arkaya 11 saatlik nöbet mi tutalım insanlık dışı bu şart 45 saayi tamamlamak için çırpınıyoruz bir boş bir dolu gece nöbeti tutmak bile yıpratıyor önce 3 kez 16 saat calısırdık 3 saat mesaimiz olurdu simsi 4 gece geliyoruz 45-44 -1 saat de borçlanıyoruz insaf be hükümete de yetkili her merciye de allah vicdan versin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den çok sayıda ile sarı kodlu uyarı: İstanbul'da kritik saatler!
Diyanet'in toplumdaki imajı ortaya çıktı!