İstanbul'a kamyonla geldi! Vampir kelebek istilası!

‘Vampir kelebek’ ya da ‘yalancı kelebek’ olarak bilinen zararlı böcek türü, Karadeniz’den sonra İstanbul’da da yayılmaya başladı. Bu türün saldırdığı bitkiler ölümle karşı karşıya geliyor. Artan popülasyona dikkat çeken uzmanlar, böceğe karşı mücadelenin önemini vurguluyor.

İstanbul'a kamyonla geldi! Vampir kelebek istilası!
İstanbul'a kamyonla geldi! Vampir kelebek istilası!
GİRİŞ 03.08.2018 06:25 GÜNCELLEME 03.08.2018 06:28
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Halk arasındaki ismiyle “Vampir kelebek” ya da “yalancı kelebek,” bilimsel adıyla Ricania Japonica veya Ricania Simulans, Asya kökenli zararlı böcek türü. Uzmanlara göre bu zararlı Japonya, Çin ve Kore’den geldiği tahmin edilen bitkilerin üzerinde Türkiye’ye ulaştı ve Doğu Karadeniz’de tespit edildi. Son zamanlarda İstanbul’da da görülmeye başlayan kelebekler büyük bir tehdit. Görünüş olarak kelebeğe benzediğinden, halk arasında kelebek denilse de bir kelebek türü değil, çekirge. Bu böcekler, meyveden sebzeye, çalılardan süs bitkilerine kadar bütün bitkilere yapışarak öz suyunu emiyor, onları verimsizleştiriyor. Zararlının topluca saldırdığı bitkiler, kuruma ve ölümle karşı karşıya kalıyor.

‘İSTANBUL’A KAMYONLA GELDİ’

 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu, bu türü İstanbul’da ilk olarak 2010 yılında tespit ettiklerini anlattı. Bir araştırması sırasında buldukları bu canlının İstanbul’a nasıl geldiği hakkında tahmini şöyle: “Sarıyer’de bir çay firmasına ait paketleme fabrikası var. Buraya çaylar Rize’den kamyonlarla gelir, bu tesiste paketlenir. Rize’de saptanan bu böceklerin bu yolla İstanbul’a geldiğini düşünüyorum.” 


Kendilerine çok sayıda ihbar ulaştığını kaydeden Arslangündoğdu, “İnsanlar bu böcekten rahatsız oluyorlar. Çünkü bu böcek her yere yayılmış vaziyette. İnsanların yaşadıkları mekânlara, sıcak alanlara ve ışığa geliyor” dedi. Arslangündoğdu’ya göre asıl sorunun böceğin aşırı üremesi. Sayılarını azaltmak için önerisiyse doğal düşmanının bulunması, ışık tuzaklarının kullanılması ve yumurtaların yerleştiği bitkilerin imha edilmesi. Arslangündoğdu, birkaç yıl içerisinde popülasyonunun dengeye gireceğini öngörüyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, bu böceğin yoğun görüldüğü Karadeniz’de tarım ürünlerinde ciddi kayıplara sebep olduğu anlattı. “Ülkemiz açısından son derece önemli iki ürün olan çay ve fındık da zararlının tehdidi altındadır” diyen Demir bu böceğe karşı uyardı: “Mücadelesi çok zor olan zararlının mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Aksi halde Karadeniz sahil şeridi çok ciddi tehlike altında. Tüm Karadeniz sahil şeridini istila edebilir.” Zararlının Düzce ve İstanbul’da da tespit edildiğine dikkat çeken Demir, “Önlem alınmadığı takdirde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan patlama İstanbul’da da yaşanabilir. Bu olayın vahametinin birkaç kat daha artması anlamına geliyor. ”

MANTARLI MÜCADELE

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversitelerin zararlıyla mücadele çalışmalarını sürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Demir, “Alanda henüz etkili bir mücadele yöntemi mevcut değil” dedi. Kendilerinin de böcekle mücadelede mantar kullanımını araştırdıklarını aktaran Demir “Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda iki mantarın zararlı üzerinde oldukça etkili olduğu belirlendi” dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bu türle kimyasal mücadele önerilmiyor, zararlının yumurta bıraktığı bitkilerin temizliği ve imha edilmesi öneriliyor.

YORUMLAR 26
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    tarim muhendisleri boyle fakalara care bulmali bunlari yiyp bitirecek keklik ve ya baska kus turleri yetistirilp dogaya salinmali keklik tum sehirlede uretilsin ve dogaya salirsa iyi olacagini dusunuyom
    Cevapla
  • maho 5 yıl önce Şikayet Et
    bazılarıda 20 30 tane kekliği tek seferde vuruyor.sonra dağda terörist öldürmüş gibi caka satıyor.
    Cevapla
  • Snr skr 5 yıl önce Şikayet Et
    Eline tufek alanda kahraman edasiyle avlasin keklikleri
    Cevapla
  • srkn 5 yıl önce Şikayet Et
    son 5 yılda doğu karadenizin sahilinde sebzeleri kurutan kelebek. bütün tarım ilaçlarına karşı dirençli
    Cevapla
  • nusri 5 yıl önce Şikayet Et
    Batının işidir bu yine. Mikrop herifler mikrop üretip sonra ilaç alımına mecbur bırakıyorlar bizi.
    Cevapla
  • O53 5 yıl önce Şikayet Et
    Bahçeye fasülye ekiyorlar bir iki sefer aldı onlardan kayınvalidem. Bu böcek yiyo kurutuyo herşeyi. En çokda çaya zarar veriyor
    Cevapla
  • Ceo 5 yıl önce Şikayet Et
    Hayvanlara zulüm edenlere intikam içon geldiyse sorun yok, hoşgelmişler...özellikle şahin'in kafasına küreği vuravura telef edenlere, köpeğin ayaklarını kesen canilete hoşgelmişler.
    Cevapla
  • Kadir 5 yıl önce Şikayet Et
    Sende toprak yersin bundan sonra
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'