ABD'nin skandal kararına Türkiye'den tepki üstüne tepki

ABD Temsilciler Meclisinde Türkiye aleyhine çıkan kararlardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den çok sert açıklamalar geldi. Erdoğan, "Tarihleri soykırım, kölelik, sömürü lekeleriyle dolu bir ülkenin Türkiye'ye ne söz söyleme ne ders verme hakkı olamaz." sözleriyle tepki gösterdi.

GİRİŞ 30.10.2019 17:22 GÜNCELLEME 31.10.2019 10:47
Bu Habere 157 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD temsilciler meclisinde alınan skandal kararla ilgili çok sert açılamalarda bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi’nde Barış Pınarı Harekatı gerekçe gösterilerek Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısının ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesine art arda tepkiler gelmeye devam ediyor.

ERDOĞAN: HİÇ BİR KIYMET-İ HARBİYESİ YOK

Tarihleri soykırım, kölelik, sömürü lekeleriyle dolu bir ülkenin Türkiye'ye ne söz söyleme ne ders verme hakkı olamaz. Amerikan siyaseti içerisindeki bir grup 20 yıldır bunun için çabalıyor. Tüm dünyaya sesleniyorum. Kendileri çalıp kendileri oynasın. Buna rağmen ülkemize atılan bu iftiranın bir ülke parlamentosunda kabul görmesi üzücüdür. Bu iş arkeologların işidir, tarihçilerin işidir. Bu iş siyasetçilerin işi değildir. Biz arşivlerimizi açtık. Bununla ilgili bir milyonun üzerinde belge var. Ermeniler bu konuda hiç bir belge sunamadı. Çünkü ellerinde böyle bir belge yok. Suçlusun suçlusun demekle bizi suçlayamazlar. ABD'nin atmış olduğu bu adımı, aldıkları bu kararı tanımıyoruz. Geçmişte uzun yıllar Ermeni terör örgütlerinin saldırıları maruz kalmış bir ülkeyiz. Geçmiş dönemde Asala, Türk büyükelçiliklerine 100'den fazla saldırı gerçekleştirdi, bundan ABD'nin haberi var mı? Tek taraflı hüküm veren bu tür girişimlerin tamamını reddediyoruz. TBBM'nin derhal hakettiği cevabı verecek, hazırlıklar yapılıyor. Temenni ediyorum ki ortak bir kararla meclisten geçerek ABD'ye cevap verilir. Kimsenin Türkiye'ye ne söz, ne de ders vermeye hakkı yoktur. Önümüzdeki süreçte gerekli cevapların verilmesini sağlayacağız. 

ABD FETÖ'YE MAHKUM OLACAK KADAR KÜÇÜLDÜ MÜ?

Temsilciler Meclisinde kabul edilen diğer tasarı Barış Pınarı Harekatı bahanesiyle ve ipe sapa gelmez iddialarla şahsıma, aileme, bakanlarıma yaptırım uygulanması talebiyle ilgilidir. FETÖ'nün yıllarca piyasada dolaştırıldığı iddialara dayandırılan ve hiçbir tutarı olmayan bu tasarıyı da şiddetle reddediyoruz. Amerika, bir FETÖ'ye mahkum olacak kadar küçüldü mü?

 

OYUNLARINI BOZDUK İNTİKAM ALIYORLAR

 ''Bizim için yok hükmünde karardır, oyunlarını bozduk intikam alıyorlar. Büyükelçilerine rahatsızlıklarımızı ilettik. Karar tasarı değil bir karar, hiçbir bağlayıcılığı yok, bağlayıcılığı yok diye alınan karara göz yumacak değiliz. Tepkimizi ortaya koyduk sizler de bizler de sebebini biliyoruz. Sebebi Suriye’de oyunu bozmamızdır. Bunun yok hükmünde olduğunu kendilerine bildirdik. ABD büyükelçisini de Bakanlığımıza çağırarak hem tepkimizi hem beklentilerimizi söyledik.''

BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül karar için, 'yok hükmündedir' açıklamasını yaptı.Gül, ABD Temsilciler Meclisi'nde alınan karar için, "Dün çıkan karar bizim için yok hükmündedir. Soykırımdan bahsedenler önce dönüp kendi tarihlerine baksınlar" dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD Temsilciler Meclisince 1915 Olayları ile ilgili alınmış olan tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun karar ve Barış Pınarı Harekatı ile bağlantılı olarak ülkemize yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili olarak ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştır" denildi.

MÜTTEFİKLİK RUHUNA AYKIRI

 Milli Savunma Bakanı Akar, ABD Temsilciler Meclisi'nin kararına ilişkin açıklamalarda bulundu Akar,"Bu, müttefiklik ruhuna, ittifaktaki çalışmalarımıza, beraber yaptığımız operasyonlara, tatbikatlara son derece aykırı bir şey. Özgür ve bağımsız düşünebilen Amerikalıların, kongreyi bu kararından döndüreceklerine, kongrenin bu yanlış yoldan gitmesini önleyeceklerine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

 

FUAT OKTAY'DAN TEPKİ

Hiçbir yaptırım kararının Türkiye'nin yurt içinde ve yurt dışında teröre karşı verdiği haklı mücadeleyi durduramayacağını vurgulayan Oktay, tarihi hadiselerin, parlamento sıralarında ideolojiler ışığında değil, tarihçiler ve araştırmacılar tarafından bilimin ışığında ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şunları kaydetti:

"Zamanlaması hepimizi düşündüren bu yanlı tehditlere boyun eğmeyecek, ne terörle mücadelemize ne de tarihimize kara çaldırmayacağız.

ABD Temsilciler Meclisi'nde dün onaylanarak Senato'ya gönderilen yaptırım tasarısı ve sözde Ermeni soykırımını tanıyan karar hukuka, ABD ile Suriye konusunda vardığımız mutabakatın ruhuna aykırıdır. 

Türkiye teröre karşı haklı mücadelesinde başarılı olup dik durdukça ne yazık ki ülkemizi hedef alan iftira kampanyaları yoğunlaşmaktadır."

 

AKIL TUTULMASIDIR

Kurtulmuş, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ABD Temsilciler Meclisinin sözde Ermeni soykırımı ve Barış Pınarı Harekatı'na yönelik yaptırım kararlarının, iki ülke ilişkileri açısından tarihi ve siyasi bakımdan tamir edilemeyecek bir kırılma ve hata olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, açıklamasına şöyle devam etti:

"Hakikat defterinin hiçbir sayfasında yazmayan ve tarihsel hiçbir gerçekliği olmayan sözde Ermeni soykırımı iddialarının, bir siyasi çekişme aracı olarak ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması kabul edilemez. Terörle mücadele kapsamında başarıyla gerçekleştirdiğimiz Barış Pınarı Harekatı'na gölge düşürmek ve bölgemizde oynamaya çalıştıkları kirli satranç oyununda yeni bir hamle yapmak isteyenler, Türkiye'nin haklı ve kararlı duruşunda bir kez daha mağlup olacaklardır."

Türkiye'nin bölgesindeki tüm komşularının toprak bütünlüğüne saygılı olduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, "Türkiye'nin, bu coğrafyanın daha çok parçalanmasına karşı aldığı tedbirleri ve terörle mücadelesini anlamamak ve yok saymak akıl tutulmasıdır. ABD yönetiminin, Temsilciler Meclisinin bu hatasını düzeltmesini bekliyor, sağduyuya davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

MAHİR ÜNAL:BALTALAMAK DIŞINDA HİZMET ETTİĞİ HİÇBİR BİR ŞEY YOK

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal: ABD Temsilciler Meclisi'nde ülkemize yaptırım öngören yasa tasarısının ve ABD'nin sözde Ermeni Soykırımı'na yönelik tutumunu teyid eden kararın iki ülke ilişkilerini baltalamak dışında hizmet ettiği hiçbir şey yoktur. Kınıyor, yok hükmünde görüyoruz.

Tarihi gerçeklikleri iç siyasetteki pazarlıklara malzeme etmek haksızlıktır. Türkiye'nin 1915'teki olaylara dair akademik kurul önerisine hiçbir şekilde yanaşmayan lobilerin parasal teşviklerle tarihi yeniden yazmaya çalışmaları beyhudedir.

YORUMLAR 157
  • Mülteci kampi 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis Allah askina AC bu kapilarida BIZ görelim nasil insanhaklari yapiliyor bize Ders veriyorlarya birak onlar Ders yapsin AC bu kapilari ve gönder hepsini vapur tiren ucak yaya otobüs yoksa susmicaklar AC kapilari onlar dusunsun bu tehtid degil bir misal olsun da görelim
    Cevapla
  • vanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Ee ozaman niye mütefiğiz anlamadım yol verin ozaman
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemde zart zurt bombaların patlatılmasından bizler de çok şikayetçiyiz artık...Ülkemin içinden bir kişi de çıkıp " HER KİM Kİ BENİM ÜLKEMDE ZIRT PIRT 1 ( BİR) BOMBA PATLATIR VS EYLEM YAPAR/YAPTIRIRSA BEN DE ONUN ÜLKESİNDE 2 (İKİ) BOMBA PATLATIRIM" deme zamanı geldi de geçiyor galiba...!!!??
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    • Brzezinski, bölgenin jeopolitik eksenini oluşturan Türkiye ve İran’dan birisinin veya her ikisinin birden istikrarsızlaşmasının etnik ve mezhep temelli kaos ortamının bütün Kafkaslar ve Orta Asya’ya yayacağı " Ortadoğudaki ülkelerin "İSRAİLE TEHDİT OLAMAYACAK kantonal şekilde bölünmesinin" amaçlanmaktadır. Kendimizi kandırmayalım..1918 Wilson Prensiplerinden beri ABD "Osmanlıdan cıkartılamayan 2 kaldı. Biri Büyük Kürdistan diğerı Büyük Ermenistan" hayalinden asla vazgecmez..!!! israille aynı ırkdan olduğunu acıkladıgı Kürtlerle vadedilmiş toprakları birleştirmeyi ""İŞİD'e ODAKLANALIM masalında" amaç edinen bir ABD var karşımızda..
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu olaylar açık bir şekilde savaş ilanıdır. Ekonomik Haçlı seferiyle karşı karşıyayız. Bıçak kemiğe dayandı artık veeee inananlar hep kazanır. "Rasulullah’a Mekke de 3 yıl boykot uyguladılar. Müslümanlar açlıktan karnına taş bağladı" Kowboy edasındaki düşmanlarımız çatlasın. SİZE BOYUN EĞEN SİZİN GİBİ OLSUN. İncirliği boşaltın ÇİN'e tahsis edeceğiz !!! (BAKARA 120 : Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hristiyanlar da asla senden razı olmayacaklardır. De ki: Doğru yol, ancak Allah'ın yoludur. SANA GELEN İLİMDEN SONRA ONLARIN ARZULARINA UYACAK OLURSAN, andolsun ki, Allah'tan sana ne bir dost ne de bir yardımcı vardır ...)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi