Onlar savaş, biz barış için 'üs'leniyoruz

ABD, dünya genelindeki yabancı askerî üslerin yüzde 95’ini elinde bulunduruyor. 350 bin civarındaki ABD askeri 150’den fazla ülkede görev yapıyor.

Onlar savaş, biz barış için 'üs'leniyoruz
Onlar savaş, biz barış için 'üs'leniyoruz
GİRİŞ 01.12.2019 07:36 GÜNCELLEME 01.12.2019 07:36
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Soğuk Savaş’ın ardından enerji bölgelerini kontrol altına almak, çıkar sağlanacak potansiyel ülkeleri kontrol etmek rakip ülkelere de gözdağı vermek isteyen emperyalist ülkeler, birçok bölgeye askerî üsler vasıtasıyla yerleşti.  Körfez Savaşı Orta Doğu’yu, Yemen ve Somali krizleri Doğu Afrika’yı, Suriye ve Libya savaşı da doğu Akdeniz ve çevresini cazip hâle getirdi.

ABD BAŞI ÇEKİYOR

NATO’nun en büyük ordusuna sahip olan Amerika Birleşik Devletleri aynı zamanda, yurt dışında en çok askerî üssü olan ülke. ABD’nin dünya çapında Antartika hariç 5 kıta ve 38 ülkede yüzlerce askerî üssü var. Bunların en büyükleri İngiltere, İsrail, Güney Kore, Almanya ve Japonya'da, en fazla askerî personeli ise Afganistan'da yer alıyor.
İngiltere Avrupa, Rusya Orta Asya'da, Japonya ve Fransa ise daha çok Afrika ülkelerine askerî birliklerini konuşlandırmış durumda. Özellikle Yemen iç savaşı ve Somali’deki deniz korsanlarını bahane eden Batı, buradaki petrol geçiş güzergâhlarını kontrol maksadıyla Cibuti’ye yöneldi. Fransa, ABD, İtalya, Japonya ve son olarak Çin’in askerî üs kurduğu Cibuti, Suudiler ve BAE’nin de hedefinde.

50 BİNDEN FAZLA ASKERİMİZ BARIŞ İÇİN GÖREV YAPIYOR

ABD'nin ardından ülkesi dışında en çok asker bulunduran ülke Türkiye oldu. 50 binden fazla askerimiz Afganistan'dan Arnavutluk'a kadar bir çok ülkede barış için görev yapıyor.

Doğu Akdeniz’deki enerji krizi,   iç savaşın yaşandığı Suriye ve hemen yanı başındaki sorunlu komşusu İsrail, Orta Doğu’da krizlerin ve Batılı ülkelerin müdahalesi için en önemli gerekçe. ABD, Fransa ve Rusya’nın üs kurma yarışması yaptığı Suriye’de bizim de üslerimiz var. Hem terör örgütleriyle mücadele hem de mültecilerin geri dönüşünü sağlamak için çalışıyoruz.



Türkiye Gazetesi

 

 

YORUMLAR 21
  • Burak 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD kıtasında kaç tane var, İsrailin çevresinde kaç tane. Halklarına söyledikleri petrol yalanına kanmayalım. Dünyada en fazla petrol Venezuella da, İsrail için harcadıkları para, asker, gücün 1000de birine Venezuellayı alt üst ederler ama Ortadoğudalar ne hikmetse.
    Cevapla
  • Damar 4 yıl önce Şikayet Et
    Sıkmışlar suyunu cikarmişlar,posa sının nobeti ni biz tutacaz.
    Cevapla
  • izzet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde bulunan sözde Nato üsleri aslında nato kamuflajı altında Amerikan üsleridir.Malatya kürecikte bulunan dünyanın en büyük radar üç üssünden biridir .kuzey yarım kürenin büyük bir kısmını tarayabilecek bir kapasiteye sahiptir .bu üsler Türk hava sahasını askeri hereketleri dahil her hereketi izliyor .bu üsler ülkemizde olduğu müddetçe içim asla rahat olamaz .hem ülkemde bu kadar üssleri olacak hemde ülkemi tehdit edecekler var'mı böyle ahmaklık nankörlük .
    Cevapla
  • şenol altaş 4 yıl önce Şikayet Et
    abd 150 ülkede üssü varmış. peki abd de diğer ülkelerin kaç üssü var?
    Cevapla
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    abd nin Türkiye'deki üsleri kapatılmadan hiç bir şeyin anlamı yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor