Bahar Kalkanı harekatı nedir? Bahar Kalkanı harekatı hangi bölgede yapılıyor?

Bahar Kalkanı harekatı ve yaşanan son dakika gelişmeleri tüm dünya tarafından dikkatle takip ediliyor. 27 Şubat günü TSK askerlerine gerçekleştirilen menfur saldırı sonrası başlaya harekat sonrası bugüne kadar 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi ve 2 bin 212 Rejim askeri etkisiz hale getirildiği açıklandı. Operasyon tüm hızı ile devam ediyor.

Bahar Kalkanı harekatı nedir? Bahar Kalkanı harekatı hangi bölgede yapılıyor?
Bahar Kalkanı harekatı nedir? Bahar Kalkanı harekatı hangi bölgede yapılıyor?
GİRİŞ 02.03.2020 14:10 GÜNCELLEME 02.03.2020 14:10

Bahar Kalkanı harekatı 27 Şubat tarihinde İdlib'te rejim güçleri tarafından askerimize düzenlenen menfur saldırı sonrası başladı. Harekat devam ederken operasyona ilişkin son dakika gelişmeleri an be an paylaşılmaya devam ediyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından paylaşılan bilgide ise 27 Şubat itibari ile 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi ve 2 bin 212 Rejim askeri etkisiz hale getirildi.

 

İDLİB NEREDE?

İdlib veya İdlip, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir.

Halep’e 60 km uzaklıktadır.Bulunduğu ilin Türkiye’ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu vardır. Bu nedenle Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir.

 

 

Oldukça eski bir yerleşim alanı olan şehir yakınlarında pek çok eski şehir kalıntısı vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgede önemli bir merkezdi.

Şehrin ekonomisi tarıma dayanır ve Suriye’nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Özellikle de zeytin üretimi yapılmaktadır. İdlib zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezidir. Diğer başlıca ürünlerinde badem, susam, incir, üzüm ve domates içerir. 1995 yılında çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardı.

BAHAR KALKANI HAREKATINA DESTEK OLDULAR

Fırat Kalkanı Harekatı ile temizlenen bölgedeki siviller, İdlib kent merkezi ve merkeze bağlı Sermeda ilçesi, Bennis beldesi ile Kefer Taharim, Atme, Dana, Hazzno ve Killi köylerinde bulunan siviller Bahar Kalkanı harekatına destek verdi.
Siviller, Esed rejimi saflarında yer alan Rusya ve İran'ı protesto ederek, Türkçe ve Arapça "9 yılda ilk defa gökyüzündeki bir uçaktan korkmadık", "Türk müdahalesini memnuniyetle karşılıyoruz", "Çanakkale'de mezarlarımız komşu idi, İdlib'de de kanlarımız karıştı", "Biz ve Türkler; din, tarih, medeniyet ve insanlıkta kardeşiz" yazan dövizler taşıdı. 

Sermada'daki gösterilere katılan Rami Akif, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin başlattığı Bahar Kalkanı Harekatı'na destek vermek için bir araya geldik. İnşallah rejim güçleri Soçi anlaşması sınırlarına kadar çekilecek." dedi.
Gösteriye katılan sivillerden Muhammet Şeyh de Türkiye'ye teşekkür etmek için toplandıklarını söyledi.

 Şeyh, "Çocuk, genç ve yaşlılar olarak bugün Türkiye'nin bölge halkını korumak için aldığı kararlara destek olmak için buradayız. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ederiz." diye konuştu.

BAHAR KALKANI İLE ESED'E BÜYÜK DARBE: İKİ GENERALİ ÖLDÜRÜLDÜ

dlib'in güneyinde Şeyh Mustafa'da, SİHA'larla düzenlenen hava harekatında da rejim tankları ve zırhlı araç konvoyu tamamen yok edildi.

Esed rejimine bağlı haber ajansı SANA, Türk SİHA'ları tarafından yapılan operasyonla Adnan Al-Maskhara ve Mahmoud Bateekh Mbesmir adlı iki generalin öldüğünü duyurdu.

28 ŞUBAT'TA EN KRİTİK İSİMLERDEN BİRİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Halep kırsalında bir eve düzenlenen askeri bir toplantıya TSK, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlemişti. Saldırıda aralarında rejimin 124’üncü Tugay Komutanı Burhan Rahmun’un da bulunduğu çok sayıda üst düzey isim öldürülmüştü.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bir SİHA'mızı düşüren Hava Savunma Sistemi ile diğer iki Hava Savunma Sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taarruz eden Rejime ait iki adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür." denilmişti.
Suriye resmi medyası da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib üzerinde iki uçaklarını "hedef aldığını" söyledi. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da "Bahar Kalkanı" operasyonunun başladığını ve "başarıyla sürdüğünü" belirtti.

TSK'YA AİT SİHA'LAR HAVA SAVUNMA SİSTEMİNİ İMHA ETTİ

Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında havalanan Türk SİHA'ları rejime ait 15 milyon dolar değerindeki Rus yapımı Pantsir S-1 (Sa-22) hava savunma sistemini imha etmişti. Tarihe geçen bu operasyon dünyada çok konuşulmuştu.

SINIFININ EN İYİ SİHA'SI GELİYOR

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruz İHA'da geri sayım sürüyor. Dünyada sınıfının en iyisi olması beklenen savaş uçaklarının yükünü azaltması beklenen Akıncı, havadan taarruz, havadan füze ve F-16 savaş uçaklarının taşıdığı 1 tonluk bombaları da kolaylıkla taşıyacak. 20 metre kanat açıklığı bulunan Akıncı'nın 4,5 ton kalkış ağırlığı bulunacak.



Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nda (TİHA), 6 yapay zeka bilgisayarı bulunduğunu söyledi.

ASKERİ HAVAALANI KULLANILAMAZ HALE GETİRİLDİ

Halep kent merkezinin dış kesimlerindeki Neyrab askeri havaalanı, Esed rejiminin İdlib’deki TSK unsurlarına ve sivillere yönelik saldırılarda sıkça kullandığı üslerden biri olarak biliniyordu.

TSK’nin dün SİHA’lar ve ateş destek vasıtalarıyla yaptığı vuruşların ardından Neyrab askeri havaalanı ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi.
Rejim ordusu, önceki gün TSK tarafından hedef alınan Halep’in doğusundaki Kuveyras askeri havaalanındaki hava araçları ve ekipmanlarını Neyrab’a nakletmişti.

Yerel kaynaklar, Neyrab askeri havaalanının kullanılamaz hale gelmesiyle rejimin hareket alanının biraz daha kısıtlandığını belirtti.

REJİME AİT 2 SU-24 REJİM UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Son dakika haberi | MSB'den yapılan açıklamada; "Bir SİHA’mızı düşüren Hava Savunma Sistemi ile diğer iki Hava Savunma Sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taarruz eden Rejime ait iki adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür." denildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız