AVM'ler bugün kaça kadar açık? AVM çalışma saatleri belli oldu!

Corona Virüs tedbirleri kapsamında kapatılan alışveriş merkezleri kademeli olarak yeniden açıldı. Peki AVM’ler saat kaçta açılacak, kaça kadar açık olacak?

AVM'ler bugün kaça kadar açık? AVM çalışma saatleri belli oldu!
AVM'ler bugün kaça kadar açık? AVM çalışma saatleri belli oldu!
GİRİŞ 12.05.2020 11:04 GÜNCELLEME 12.05.2020 11:04

Bilim Kurulu tarafından Corona Virüsten korunmak amacıyla kapattırılan alışveriş merkezleri açıldı. Salgınla mücadele kapsamında alınan tüm tedbirler olumlu sonuçlandı. Fakat ülkenin normalleşmesi adına Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tavsiye kararı ile açılış saatleri belirlenirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da AVM’lerdeki geçerli olacak olan yeni kuralları açıkladı. Peki AVM’ler saat kaçta açılacak, kaçta kapanacak? İşte detaylar…

 

AVM ÇALIŞMA SAATLERİ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) AVM'ler için aldığı tavsiye kararında açılış ve kapanış saatlerini belirledi. Buna göre; kademeli olarak açılacak AVM'ler 10.00'da açılıp, 22.00'de kapanacak. Perakendeciler 11 Mayıs- 1 Haziran arasında 11.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

 

AVM'DE EN FAZLA KALMA SÜRESİ 3 SAAT

Müşteriler anonslar ya da videolarla COVID-19 kapsamında AVM’ de uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirilmelidir. Bu anonslarda AVM ziyaretinin 3 saatten uzun olmaması ve grup halinde dolaşılmaması önerilerine de yer verilmelidir. Yemek katındaki her türlü masa ve sandalyenin kullanılması engellenmelidir.

AVM’LERDE HİJYEN KURALLARI BELİRLENDİ

Sağlık Bakanlığı, alışveriş merkezlerinde uyulacak hijyen kurallarını belirledi.

Buna göre, AVM ve içindeki iş yerlerinin görünür yerlerine Kovid-19 önlemleriyle ilgili afişler asılacak. AVM ve iş yerlerinin girişinde, ayrıca içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak.

AVM'de olabildiğince fazla sayıda giriş kapısı açılacak. Giriş ve çıkışlar kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenecek ve zeminde tek yönlü gidiş-geliş işaretleri konulacak.

Alışveriş merkezinde kişi sayısı her 10 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacak. AVM'den çıkan kişi sayısı kadar kişinin girişine izin verilecek. Girişte tıbbi maske takılacak ve maskesi olmayanlar içeri alınmayacak.

Girişte ateş ölçümü yapılacak. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlar içeri alınmayıp, sağlık kuruluşuna gitmesi istenecek

Müşteriler anonslar ya da videolarla Kovid-19 kapsamında AVM'de uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirilecek. Bu anonslarda AVM ziyaretinin 3 saatten uzun olmaması ve grup halinde dolaşılmaması istenecek

Yemek katındaki her türlü masa ve sandalyenin kullanılması engellenecek.

WC'DE SU VE SABUN FOTOSELLİ OLMALIDIR

Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımı ile ilgili afişler asılmalıdır. Tuvaletlerde el kurutma makineleri kullanılmamalıdır. Tek kullanımlık kağıt havlu

sistemine geçilmelidir. Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır. Tuvaletlerdeki su ve sabunlar mümkünse fotoselli olmalıdır. Tuvalet alanlarına giriş kapılarının elle tutularak açılması engellenmeli, kapı yerine mümkünse mühendislik uygulamalarıyla mahremiyet sağlayacak geçiş

sağlanmalıdır.

AVM YÖNETİMİ NELERİ YAPMAMALIDIR?

Konser ve gösteri gibi toplu etkinlikler, Promosyon uygulamaları, Broşür dağıtımı, Dinlenme alanlarının kullanımı, Çocuk ya da diğer yaş gruplarına yönelik oyun alanları ve sinemaların kullanımı, Mescitlerin kullanımı, Oto yıkama hizmeti, Vale hizmeti, Genel alanlarda yemek ve diğer gıdaların tüketimi, tekerlekli sandalye kullanımı, Sigara içme alanı kullanımı, Mama sandalyesi kullanımı, Bebek arabası kiralanması vb. durumlar.

ASANSÖR KAPASİTESİNİN 3'TE 1'İ KULLANILMALI

Asansörlerin kullanımı sınırlandırılmalı, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilmeli ve bu sayı asansör girişinde belirtilmelidir. Asansör içerisinde sosyal mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir. Yürüyen merdivenlerin bantları ve diğer ortak alanların kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri gibi sık dokunulan yüzeylerin günde en az üç kez temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

KABİNLER BİRER BOŞLUKLA KULLANILMALI

Kabinler kullanılmadığı zamanlarda kapı/perdeler açık bırakılmalı ve havalandırmanın sürdürülmesi sağlanmalıdır. İkiden fazla deneme kabini olan iş yerlerinde deneme kabinleri birer atlayarak ve dönüşümlü kullanılmalıdır (ör. ilk seferde 1,3,5, ikinci seferde 2,4,6 gibi). Denenen ürünlere Ultraviyole ışınları uygulanmamalıdır. Avrupa Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi tarafından önerilmeyen bu işlem insan sağlığına zararlı olabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'