HES kodu nasıl alınır? Seyahat için HES kodu almak gerekir mi?

1 Haziran 2020 itibari ile ülkemizde seyahat yasağı kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı'nın seyahat için şart koştuğu uygulamalardan birisi olan Hayat Eve Sığar ‘’HES’’ kodu, uçak, tren, otobüs gibi seyahat araçlarında zorunlu olacak. Böylece vatandaşların nereye gideceği, kimlerle yolculuk yapacağı kayıt altına alınacak. Peki HES kodu nasıl alınır? HES kodu paylaşım süresi nedir?

HES kodu nasıl alınır? Seyahat için HES kodu almak gerekir mi?
HES kodu nasıl alınır? Seyahat için HES kodu almak gerekir mi?
GİRİŞ 03.06.2020 09:46 GÜNCELLEME 03.06.2020 09:46

Türkiye normalleşme sürecinde en büyük adım seyahat yasağının kaldırılmasıyla atılmış oldu. 1 Haziran tarihinden itibaren uçak, tren, otobüs gibi seyahat araçları ile seyahat eden vatandaşların nereye gideceği, kimlerle yolculuk yapacağı kayıt altına alınacak ve birilerinde hastalık tespit edildiği takdirde o yolculukta bulunan herkesin durumu kontrol altına alınmaya çalışacak. Böylece bu süreçte hastalık tekrarlarsa en kısa sürece kayıt altına alınarak tedavi süresi kolaylaşacak. İşte HES kodu nedir, HES kodu nasıl alınır, HES kodu paylaşım süresi nedir gibi soruların yanıtları...

 

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu almak için 2 farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden ilki, akıllı telefon sahibiyseniz cep telefonunuza Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını indirmeniz olacaktır. Eğer akıllı bir telefona sahip değilseniz ve internet erişiminiz bulunmuyorsa, HES kodu almak için SMS yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntemler HES kodu alma için yeterli olacak ve otobüs, tren, uçak gibi toplu taşıma araçları ile seyahatinize olanak sağlayacaktır. HES kodu paylaşım süresi ise sizin o kodu ne kadar zamanla erişime açmak istediğinizle alakalı olacak.

 

HES KODU GOOGLE PLAY İNDİRME LİNKİ

SMS İLE HES KODU

HES Kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabilecek. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla; TC kimlik numarası, TC kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e SMS olarak atılır.

HES KODU APP STORE İNDİRME LİNLİ

HES NEDİR?

Telefonla corona virüsü vaka takibine olanak sağlayacak olan Hayat Eve Sığar Uygulaması üç operatör ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş birliğiyle ortaya çıktı.

Bakan basın toplantısında yeni uygulamayı şu sözlerle açıklamıştı: ”Vakalarımızı takip etmek için, izole olmalarını görmek üzere bir çalışma yaptık. Bu üç operatör ve BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) işbirliğiyle olan bir tablo. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde devreye girecek. Bir aplikasyon geliştirildi, hastalarımız indirmek zorundalar. “Hem takip, hem de kendi durumlarını anlık görebilecekleri bir sisteme geçmiş oluyoruz. Hareketliliği gördüğünde bir mesajla kendisini uyaran, evde izole olmasını hatırlatan ve devamında gerektiğinde emniyet kuvvetlerinin de devreye gireceği bir sistemden bahsediyorum. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde İletişim Başkanlığımız da açıklamalar yapmış olacak.”

SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLADI

Yakın sürede çok fazla riskli alanlarda dolaşan ve fazla kişi ile temas eden kişiye risk puanı verecek ve o kişiyi gerekirse teste gönderecek, hatta arkadaşları varsa eklenmiş senin şu arkadaşının riski yükselmiş uyarısı verecek. Test yapılıp negatif çıkarsa, riski sıfırlayacak.

Uygulama ile bulunduğunuz bölgedeki enfekte hasta yoğunluğunu görebiliyorsunuz. Aile ve yakın görüştüğünüz herkese yükletme gayretinde olunursa faydası çok olacaktır.

Ayrıca izolasyon altında bulunanların yüklemesi kaçınılmaz. Herkesin bu uygulamayı yükleyerek kullanmaya başlaması birçok şeyin takibini, hastalık sonrasındaki temas zincirinin kolayca bulunmasını sağlayacaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar