İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?

Salgının ekonomik ve sosyal hayata etkisini azaltmak için işverenlerin çalışanları 3 ay boyunca işten çıkarması 16 Nisan tarihinde yasaklanmıştı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk işten çıkarma yasağını tekrar uzatacaklarını açıkladı. Peki işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? İşte Bakanın yaptığı açıklamanın detayları...

İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?
İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?
GİRİŞ 18.06.2020 09:41 GÜNCELLEME 18.06.2020 09:41

16 Nisan tarihinde koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkisinin azaltılması için bazı kanunlarda değişikliğe gidildi.  TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen kanun yasalaştı.İşveren her türlü iş veya hizmet sözleşmesini ahlak ve iyi niyet kurullarına uymayan sebepler dışında 3 ay süreyle feshedemeyecek. İşyeri sahipleri 17 Temmuz’a kadar çalışanlarını işten çıkaramayacak. İşten çıkarma yasağı süresinin dolmasına kısa bir süre kala vatandaşlar yasağın uzayıp uzamayacağını araştırıyordu. Merakla beklenen açıklama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapıldı. Peki işten çıkarma yasağı uzayacak mı? İşte işten çıkarma yasağıyla ilgili yapılan kritik açıklama…

 

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI UZADI MI?

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, işten çıkarmanın önüne geçen düzenlemeyle ilgili fesih kısıtını üç ay daha uzatacaklarını söyledi. Açıklamasının devamında fesih kısıtını, istihdam sağlamak ve çalışanları korumak için bir süre daha uzattıklarını belirten Bakan Selçuk” Bu süreçten geçerken ilave istihdam sağlayan işverenlere de 'ilave istihdam desteği' adı altında bir destek sunacağız." dedi.

İŞÇİYİ İSTİFAYA ZORLAYANA CEZA GELECEK!

Fesih yasağı işveren feshi için geçerli olduğundan çalışanların istifa etmesinin önünde bir engel bulunmuyor. Fesih yasağına ilişkin tek taraflı ücretsiz izin hakkı tanıyan yasalara karşın iş akdini feshedemeyen işverenlerin işçiyi istifaya zorlaması da cezalar getirebilir.

 

 

İSTİFA EDENLER TAZMİNAT ALABİLECEK!

Fesih yasağı işveren feshi için geçerli olması nedeniyle, işçinin istifa etmesinin önünde bir engel yok. Fakat, fesih yasağına karşılık işverene tek taraflı ücretsiz izin hakkı tanıyan yasalara karşın, iş akdini feshedemeyen işverenlerin işçiyi istifaya zorlaması da işveren ayrı cezalar getirebilir. Ayrıca İş Kanunu’nda belirtilen madellere göre zorlayıcı sebeplerle işyerinde işin durması ve bu durumun bir haftayı geçmesi halinde çalışan istifa edebiliyor. Bu durumda işçi sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını alabilir.

20,5 MİLYARLIK NAKDİ DESTEK SAĞLANDI!

Gündemle ilgili konuları değerlendiren Bakan Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada “Sosyal Koruma Kalkanı’yla yaklaşık 20,5 milyar nakdi destek sağladıklarını belirtti. Açıklamasının devamında 3.faz sosyal yardım desteğiyle 1 milyon 680 bin haneye ulaştıklarının altını çizen Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, sürecin devam ettiğini söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Netanyahu'yu tutuklanma korkusu sardı! Dünya liderlerine seslendi
Stopaj oranları yenilendi! Resmi Gazete'de yayımlandı