Berat Albayrak olayında muhalefetin timsah gözyaşları

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ailesine yönelik sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen çirkin saldırıya tepkiler çığ gibi büyüdü. Hakaret dilinin bu denli rahatça ifade edilebilmesini Haber7.com'a yorumlayan gazeteciler, bu durumun muhalefetin kullandığı dil ve siyasi söylemleriyle de bağlantılı olduğunu söyledi.

Berat Albayrak olayında muhalefetin timsah gözyaşları
Berat Albayrak olayında muhalefetin timsah gözyaşları
GİRİŞ 02.07.2020 14:32 GÜNCELLEME 02.07.2020 14:32
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Haber7 / ÖZEL Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ailesine karşı sosyal medya üzerinden yapılan hakaretler bir kez daha sosyal medya kullanımını ve bu platformların hukuksal sorumluluklarını tartışmaya açtı. Bu mecralarda sık sık yükselen hakaret dili ve bu hakaretlerin nasıl bu kadar rahatça ifade edildiğini gazeteciler yorumladı.

 

Ekrem Kızıltaş – Takvim Gazetesi Yazarı

ALBAYRAK’IN POLİTİKALARI RAHATSIZ EDİYOR

 

Hakaret eden hesapların genelde çoğu yurtdışından, yurtiçinden olanlar ise daha çok gizli hesaplar. Sosyal medya platformları ise bu durumlarla ilgili olarak hiçbir sorumluluk kabul etmiyorlar ve edilen hakaretleri ifade özgürlüğü olarak yorumluyorlar. Suç teşkil eden hesapların bilgilerini paylaşmıyorlar. Ama diğer taraftan makul mantıklı paylaşımlara da tahammül edemediklerini görüyoruz.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak özelinde baktığımızda ise Albayrak’ın Türkiye ekonomisi için attığı adımların yurt dışında ve içinde bir çok kesimde rahatsızlık uyandırdığını görüyoruz. Bu da Albayrak’ın ekonomi politikasının dolaylı yoldan engellenmeye çalışılması olarak görülebilir. 

Bu saldırılar bireysel gibi gözükse de bu gibi ağır hakaretleri koruyup kollayan platformların bunu sistematik olarak uyguladığını da görüyoruz.
Konuyla ilgili olarak hukuki düzenleme yapılması gerekiyor ve buna tüm partilerin de sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Sosyal medya platformların rahat bırakılması onlara hiç müdahale edilmemesi benzer olayların daha sık yaşanmasına yol açacaktır. Bu konuda da aydınların, gazetecilerin, siyasilerin kendilerine hakim olması gerekiyor.

Çünkü bazı siyasilerin söyledikleri yalanlar, ettikleri hakaretler, yaptıkları mübalağalar sosyal medyadaki sivil uzantılar ve bir takım insanlar tarafından daha da ileri götürülüyor ve bunun üzerinden hakaret ve kötülük üretiyorlar.

Emin Pazarcı – Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi

TİMSAH GÖZYAŞLARI
Burada son günlerde bir takım timsah gözyaşları dökülüyor. Ancak bunu yapanlar aslında bu kirliliğin de sorumluları… Uzun süreden beri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak üzerinden bir yıpratma kampanyası sürdürüyorlar. Bakanı kullanarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı sıkıntıya sokmak için kampanya sürdürüyorlar. Hatta Türkiye’nin en aristokrat ailelerinden birine mensup Faik Öztrak kalkıp, çocukluğunda sırtında küfeyle çay taşıyan Berat Albayrak’a ‘sosyete damat’ diyebiliyor. Tam anlamıyla bir karalama ve kirletme kampanyası sürdürülüyor.
Burada imam-cemaat örneğinde olduğu gibi bunların destekçileri de bir adım öteye giderek bu tür insanlık dışı saldırılarda bulunuyorlar.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi hanımın Esra Albayrak’ı arayıp üzüntülerin belirtmesi elbette önemlidir. Ancak bu konu kınamakla geçiştirilmez. Sayın Cumhurbaşkanı’nın son yaptığı açıklama aslında bir samimiyet sınavıdır. Bu tür ahlak dışı saldırılardan rahatsız olanların sosyal medya ile ilgili yapılacak düzenlemeye destek vermeleri gerekir. 

Ancak bakıyoruz ki saha şimdiden tam tersi bir tavır ortaya koyuyorlar. İşte o yüzden bugün ortaya konulan samimiyetsiz tavırlara ‘timsahın gözyaşları’ diyorum.

Hikmet Genç - Akşam Gazetesi Yazarı

YILLARCA ZEMİN HAZIRLADILAR 
Tabi ki bir çok siyasetçi aynı zamanda parti liderleri, eşleri, sözcüleri aradılar ve destek açıkladılar. Bu doğru bir hareket. Bunun samimiyeti ise sözlerin muhatabının bileceği iştir.

Ama bir gazeteci gözüyle ben şunları söyleyebilirim. Bugün destek açıklaması yapan siyasiler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesine yönelik çok fazla siyasi söylemde bulundular. Sadece siyasi ve icraatlar üzerinden değil ailesi ile ilgili de çok hakaret içeren ve ağır ifadeler kullandılar. Bu konuda onları çok defa uyardık. 
Bir insanın özeli, mahremiyeti çok önemlidir. Kültürümüzde, inancımızda aile mahremiyetin in çok önemi vardır. “Buradan siyaset yürütmeyin” dedik.
Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ailesi ilgili gelişen olayda bu kadar çok nefret söylemi olmasını sadece üç beş kendini bilmezin şahsi sözleri olarak değerlendirmek çok saflık olur. 

İsim de vereyim… Özgür Özel, Canan Kaftancıoğlu, Kemal Kılaçdaroğlu, Meral Akşener’in yıllardır söyledikleri bu işin zeminini oluşturdu. 
Akşener bizzat kendisi olmak üzere siyasi söylem ayağına yok damat yok akraba meselesi konuştu.

Kılıçdaroğlu, Man Adası martavalında yine aile akraba üzerinden yüklendi. Ve bunlar hep tezgah hep yalan… 

KILIÇDAROĞLU KÜFREDENLERE “ALNINIZDAN ÖPÜYORUM” DEDİ
Bunların hepsi geçmişte Gezi ile başlayan olaylarda, 17-25 Aralık’ta Başkan Erdoğan’a ağır ifadelerle hakaret edenlere sahip çıkarak bugünkü manzaraya zemin oluşturdular.

Taksimdeki o küfür dolu sloganlara Kemal Kılıçdaroğlu sahip çıktı. Oradakileri alnından öptüğünü söyledi. Bu ne demek? Akrabaya, şahsa, anne-babaya edilen küfürleri özgürlük hareketi olarak görmek demek.
Yıllarca bu şekilde nefret pompalayama devam edersen sonuç bu olur. 

YILMAZ ÖZDİL DİLİYSE SİYASET YAPARSAN OLACAĞI BU!
Dediğim gibi destek mesajları atanları değerlendirmek Albayrak ve Erdoğan ailesinin tasarrufundadır, muhatap onlardır. 

Ama yıllarca edilen küfürlere zemin oluşturup destek verenler şimdi çıkıp “O bir annedir, babadır. Bu sözler kabul edilemez” derse ben bunun samimiyetine inanmam.

Yıllarca nefret pompalayıp durdular şimdi “Kınıyoruz” diyorlar. Tabi ki kınayacaksın. “Çok iyi oldu” diyecek halin yok. 
Yılmaz Özdil gibi sabah akşam küfreden adamın ağzı ile siyaset yaparsan olacağı budur. 


Ahmet Kekeç - Akşam Gazetesi Yazarı

ÖZGÜR ÖZEL DAHA AĞIR SÖZLER SÖYLEDİ

İlk olarak CHP’li Özgür Özel’in sözleri aklıma geliyor. Altan okusanız, üstten okusanız, yandan okusanız istediğiniz tevili yapsanız şu anda tutuklu bulunan 11 kişin twettinden daha hafif değil… Daha ağır daha çirkin sözler…

Canan Kaftancıoğlu’nun geçmişte attığı tweetlere bakalım… 
Şiddet içeren, seksist, muhatabını aşağılayan, muhatabının inanç ve kültür tercihlerini aşağılayan sözler…

Örnekleri çoğaltabiliriz. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ailesine edilen hakaretleri tabi ki bu sözler besliyor. Bunlardan alınan cesaretle o tweetler atılıyor
Sosyal medya çok da adaletli bir yer değil ve ortaya bu tarz durumlar çıkabiliyor.

Bunun için bu platformları bir yasaya tabi kılmak gerekiyor en azından zapturapt altına almak gerekiyor.

Zafer Şahin – Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi

SİYASİ SÖYLEMLERİN BİR SONUCU
Doğru gerçek ayağa kalkana kadar yalan dünyayı dolaşıyor. Sosyal medya maalesef böyle sadece yalan değil hakaret, iftira, hiçbir etik ve ahlaki değeri, kutsal değeri göz önüne almayan, dikkate almayan bir anlayış insanlara hayasızca, ahlaksızca, edepsizce saldırıyor. Maalesef böyle bir düzen oluşturdular. Şimdi kınama mesajları yayınlanıyor güzel ama o sosyolojiyi siz zehirlendiniz. Yani o meşru bir siyaset dili haline getirip kendi parti tabanlarınıza insanlara toplumu, bunu sanki meşru bir şeyler yapıyorlarmış gibi bir psikolojiye siz soktunuz ve bugün gelinen noktada maalesef daha 1 günlük bir bebeği, bir anneyi, bir babayı hedef alabiliyorlar. En aşağılık, en iğrenç ifadelerle hedef alabiliyorlar ve yaptığından da bunun bir suç olduğunu, etik ahlaki değeri karşılamadığını dahi düşünmeyen bir insan tipiyle karşı karşıyayız.  İnşallah bu bir milat olur. Ben dün birçok siyasiden bu anlamda kınama mesajlarını da olumlu karşılıyorum. Ama dediğim gibi burada o siyasilerin de bence sorumluluğu var. 

KORKULMASI GEREKEN ESAS VİRÜS BU

Ben şunu çok merak ediyorum; böyle bir insan tipi nasıl olabilir yani bu insan mıdır, nerede yetişmiştir, hangi eğitimi almıştır, nasıl bir aileden çıkmıştır. Bunlar topluma her anlamda zararlı. Hani virüs virüs diyoruz ya asıl korkulması gereken virüs bu. Yani bir anneyi böylesine aşağılık ifadelerle hedef alabilecek kişiliğe sahipsiniz ve bunu sosyal medya üzerinden paylaşıyorsunuz. Sadece o değil sanırım yüzün üzerinde hesapla ilgili soruşturma başlatıldı. Gerçekten vahim bir durum yani vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Herkesin şapkayı önüne alıp düşünmesi gerekiyor. Yani biz bu sosyolojiyi, bu insanları bu hale nasıl getirdik. Bu insanlar yaptıkları bu iğrençliklerin, bu hakaret, bu alçaklıkların meşru olduğunu neden düşünüyorlar. Neden düşünebiliyorlar ve niye çekinmiyorlar. Bunu sorgulamak gerekiyor. Bir de sosyal medya bakın Türkiye’de gazetecilik belli kanunlarla düzenlenmiş bir çerçeve içerisinde yapılıyor. Sadece Türkiye’de değil basın kanunumuz var işte RTÜK kanunumuz var TRT kanunu var. Bütün dünyada medya belli kanunlarla düzenlenmiş çerçevede faaliyet gösteriyor. Ama sosyal medyada hiçbir denetim söz konusu değil ve oradan böyle algı operasyonları, böyle iftiralar, hakaretler çok rahatlıkla yayılabiliyor. Sonra bu yalanı ortaya atan kişi pardon diyor bazen. Ama onun dediği pardonun bir önemi yok çünkü az önce söyledik doğru gerçek ayağa kalkana kadar yalan dünyayı dolaşıyor. Yani sosyal medyanın böyle bir özelliği var. Sen o iftirayı atıyorsun, o hakarette bulunuyorsun sonra özür diliyorsun ya da hakkında soruşturma başlatılıyor. Ne oluyor ki. Sen onu hiçbir denetimden geçmeden zaten dolaşıma sokmuş oluyorsun. Dolayısıyla Türkiye’de sosyal medyanın da kesinlikle denetim altına alınması gerekiyor. Özellikle bu tip algı operasyonlarının yapıldığı sosyal medya platformlarının hukuki yapıya kavuşturulması ve orada insanların ya da fake hesapların bir şekilde bu kadar rahat bir şekilde sadece kişilik haklarına saldırı değil bakın biz sınır ötesi askeri operasyonlar yaptık sosyal medyadan biliyorsunuz ne operasyonlar çektiler. Yani orada Türk askerinin kiliseyi bombaladığından tutun verdiğimiz şehit sayısının açılanandan çok çok fazla olduğuna dair bu ülkenin milli güvenliğini, ulusal güvenliğini tehdit eden bazı algı operasyonlarını da yine sosyal medya üzerinden yaptılar. Baktığımız zaman günümüz dünyasında artık demek ki bu sosyal medyanın bir hukuki çerçeveye oturtulması gerekiyor, denetim altına alınması gerekiyor. Çünkü günümüz dünyasında artık operasyonları, yönlendirmeleri oradan yapıyorlar. İtibar suikastlarını oradan yapıyorlar.  

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 54
  • 1071 3 yıl önce Şikayet Et
    bunlar belli biliyoruz da oy verenler de o kadar masum değil ülkelerini patates soğan kadar sevselerdi bunlara oy vermezlerdi...
    Cevapla
  • isa 3 yıl önce Şikayet Et
    Resimdekiler eserlerinizle gurur duyuyorsunuzdur herhalde. Sözüm ona STK toplum önderleri. Küfretmeyi muhalefet sanan insancıklar. Neyi hak edip-etmediğinizi ALLAH´a havale ediyorum. Ettiğiniz o galiz küfürlerin hiç birini Reis beyin yüzüne karsi etmediniz. Bilmem bunun vebalini öbür dünyada (aslında inanmadığınız icin belkide sorun yoktur) hesabini nasil vereceksiniz.
    Cevapla
  • deli gadir 3 yıl önce Şikayet Et
    malesef bizim insanlar hizmet edene sevmiyorlar bunlara 60 70 80 90li yillari gosterinde biraz akillansinlar bu ulkenin basina ne geldiyse hep chp yuzunden geldi dinimize kulturumuze gururumuza herseyimize degistirmeye kalkti hocalari tutuklahip basortusu takanlara iltica deyip hapislerde olduruyordu bu birkac ornek bu zihniyet komunist ataist sosyalist dayatma tarzi hasa yuzde95 musluman olan millet basortusu yasaklaniyor okullar kamu binalarda hersdy yasaklaniyor tarihimizi salitarak nesilleri yoketti bu hainler
    Cevapla
  • 1453 3 yıl önce Şikayet Et
    olağanüstü durumlardan geçiyoruz bir çok cephede savaşıyoruz 1. kurtuluş savaşında Din Vatan Millet hainlerine bu kadar sessiz davranılmadığı için sert tedbirler alındığı için kazanıldı farkında olalım veya olmayalım şu anda 2. kurtuluş savaşını veriyoruz o zaman ingiliz altınlarıyla ihanet edenler şimdi abd altınlarıyla ihanet ediyor tek fark hainlerin patronu değişti kandimizi kandırmayalım etkili yetkili herkese söylüyorum bekamız için abd altını alanlara niye sert tedbirler almıyoruz bu büyük bir hata değil mi niye davamızda samimi mi değiliz nedir yani ?
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    nerde yaşıyon kardeş biriktirdiğimiz altınada mı göz diktin sanane istediğimizi alırız gecmiste gümüs pamuk alırdık simdi altın sanane
    Cevapla
  • ABDÜLHAMİD Han 3 yıl önce Şikayet Et
    bir düşmanınız olsa rahat uyuyamazsınız, illet zillet ittifakı İslam Vatan Millet düşmanıdır teröristlerle işbirliği yapıyorlar düşmanlarımızla birlik oluyorlar resmen alenen hainlik yapıyorlar biz de en tepeden en alta kadar her şey normalmiş gibi öylece bakıyoruz seyrediyoruz bu çok acı bir şey kurbağayı birden kaynamış suya zıplar kaçar diye atmayıp soğuk suya atıp suyu yavaş yavaş ısıtıyorlar kurbağa yavaşça haşlanıyor uyan ey millet sonra çok geç olabilir bir şeyler yapmak lazım ?!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Togg CEO'su Karakaş yeni model T8X için tarih verdi
CHP'li belediyelerdeki akraba atamaları Fatih Portakal'ı çileden çıkardı: Yazıklar olsun