İrfan Çiftçi ebediyete uğurlandı

Kültür sanat dünyasının önemli isimlerinden yazar ve şair, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İrfan Çiftçi, 55 yaşında vefat etmişti. Çiftçi'nin naaşı bugün Fatih Camii'nden ebediyete uğurlandı.

İrfan Çiftçi ebediyete uğurlandı
İrfan Çiftçi ebediyete uğurlandı
GİRİŞ 05.07.2020 23:57 GÜNCELLEME 05.07.2020 23:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden İrfan Çiftçi için İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğünde tören düzenlendi.

Kültür sanat dünyasının önemli isimlerinden yazar ve şair, İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İrfan Çiftçi'nin cenazesi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne getirildi.

Burada düzenlenen törende konuşma yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Çiftçi'yi tanımaktan gurur duyduğu belirterek, "İrfan Çiftçi kendisini Türk milletine ve Türk kültürüne adamış bir vakıf insandı. Tüm derdi davası kavgası Türk gençliğinin kendi benliğine sahip çıkması, kendi benliğindeki değeri fark etmesi ve tüm müktesebatını bu milletin geleceğine vakfetmesiydi." şeklinde konuştu.

 

 

Çiftçi'nin çalışmalarının Türkiye ile sınırlı kalmadığını dile getiren Ak, "Türk dünyasının gönül ve kültür dostu çevremizdeki tüm fertlerini de aynı coşkuya ve aynı heyecana kavuşturmak azmi içindeydi." dedi.

İÜ eski rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ise Çiftçi'nin Fethi Gemuhluoğlu'nun esintileri kendisinde hissedilen bir gönül pınarı ve kültür insanı olduğunu vurguladı.

Söylet, "İrfan Çiftçi ile çok sık birlikte olmadık ama öyle insanlar vardır ki, sevmek için saymak için hatırlamak için yan yana durmanız gerekmez. Kucağını açtığı zaman bir kolu Türkistan'da bir eli Bosna'da olan bir insandı ve fikri ayrılık gözetmeksizin dokunduğu herkese bunu gönlüyle hissettiren bir insandı." değerlendirmesini yaptı.

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan ise vefat haberini aldığında ilk önce derin bir boşluk hissettiğini belirterek, "Yurt dışındaki görevinden dönüşü salgın sürecine denk geldiği için kendisiyle sınırlı bir temasımız olmuştu. Nasıl olsa döndü deyip karşılıklı olarak öteledik. Ölüm bir gerçektir. Hayatın bir bakiyesi ölümün yeni bir başlangıcın ilk adımı olduğunu bilsem de, İrfan hoca gibi sevdiğim bir insandan ayrı kalmak ağır geliyor." şeklinde konuştu.

"HAYATINI BİR COŞKU İNSANI OLARAK YAŞADI"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, "Hepimiz ölümlüyüz ve hepimiz öleceğiz ama çok az insan ahirete doğar. İrfan Bey kardeşim hayatını bir coşku insanı olarak yaşadı." dedi.

Çiftçi'yi Erol Olçok ve Edibe Sözen aracılığıyla tanıdığını anlatan Ünal, şunları kaydetti:

"Bir insanın düşünceleri değil daha çok size yaşattığı duygu, hatıraları oluşturur. İrfan Bey'in bende oluşturduğu duygu Erol Olçok ile ortaktı. Ne kadar kederli, üzüntülü olsanız Erol Bey bir rüzgar gibi gelir üzerinizden gamı kederi alır götürür yerine umut, sevinç ve inanç bırakırdı. İrfan Bey de öyleydi. Hep gülümser, olgunlukla bakardı."

Çiftçi'nin hiç itiraz ettiğine ve ısrarcı olduğuna şahit olmadığını dile getiren Ünal, "Sözünü söyler sonra sözün sizdeki karşılığına bakar ve 'eyvallah' derdi. Bu geldiği terbiyenin, kendisine örnek aldığı insanların onun ruhunda oluşturduğu aksülameldi." ifadesini kullandı.

Yazar Sait Başer, cesaret, vefa, sadakat ve tabiiliğin İrfan Çiftçi'de bir örnek bulduğunu belirterek, "Çok sevdiği piri bildiği Abdülkadir Geylani hazretlerinin, çok sevdiği ehlibeytin sancağı altında huzur içinde olmasını niyaz ediyorum, öyle olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

İÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yalçın, Yılmaz'ın Çiftçi'nin hayatına ve çalışmalarına ilişkin bilgiler paylaştığı programda Prof. Dr. Edibe Sözen, Prof. Dr. Coşkun Çakır, Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz, Prof. Dr. Hikmet Kırık, Dr. Öğretim Üyesi Can Ceylan ve şair Lale Müldür de konuşma yaptı.

Babası İlhan Çiftçi, kardeşleri Nedim Çiftçi, Engin Çiftçi, Arzu Çiftçi, Nevin Top, eşi Aylin Çiftçi, oğulları Ahmet Atahan Çiftçi ve Mehmet Metehan Çiftçi'nin de katıldığı tören Kur'an-ı Kerim okunması ve dua edilmesiyle sona erdi.

TABUT BAYRAKLARLA ÖRTÜLDÜ

Cenaze namazı için Fatih Cami avlusuna getirilen tabutun üstü Türkiye, Azerbaycan, Doğu Türkistan ve Kırım bayraklarıyla örtüldü.

Cenazeye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, yazar Dursun Gürlek, ebru sanatçısı Ahmet Hikmet Barutçugil, akademisyen ve yazar Doç. Dr. Şükrü Sim, karikatürist Hasan Kaçan, gazeteci-yazar Ayşe Böhürler ile Çiftçi'nin ailesi, dostları ve sevenleri katıldı.

Kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınan Çiftçi'nin naaşı dualar eşliğinde Gebze'de bulunan aile mezarlığına defnedilmek üzere yola çıktı.

YORUMLAR 1
  • Mustafa Yıldırım 3 yıl önce Şikayet Et
    Mekanı cennet olsun inşaallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi